Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Saroya píše:
no tak pokud se budeš řídit dítětem, tak se na odborníky můžeš z vysoka víš co
@jájaana myslím si totéž co Saroya, pokud se budeš řídit dítětem, tak chybu neuděláš… Těžko někdy přijde nějaký odborník, který nařídí posazovat už novorozence
Je to jednoduché, dokud dítě to a to nedělá, tak mu to nebudu dělat „násilím“.
Zároveň ale používat zdravý rozum. Např. můj syn byl velký lenoch, lézt začal až skoro v roce, sedl sám si až pak, ale třeba u bedny s hračkama už se posadil, držel se. No a do autosedačky, ve které jsem ho krmila už se nevešel, takže jsem ho krmila v normální rostoucí židli, už vydržel sám sedět vzpřímeně. Úplně bez držení si sednul asi o 14 dní později.
Nošení je pro nás nepraktické i proto, že je docela problém někde v terénu dítě vyvázat na kojení. Vůbec si to nedokážu představit - třeba v hudební škole, kde máme zázemí, kde nikomu kojení nevadí - vyslíct bundu, sundat nosítko - připadalo by pouze ergonomické, na šátkování nejsem, kam odložit ty krámy, které bych případě táhla s sebou a malou nakojit
. K tomu starší děti v závěsu a ve finále nic nezapomenout ![]()
O kombinaci kočár - nosítko, jsem uvažovala. Dokonce jsme si byli i Manducu vyzkoušet v obchodě - před měsícem. Ale nekoupili jsme, protože dcerka je velká, do novorozenecké vložky se mi už nevlezla a v klasické velikosti ještě neroztáhla podél mě nohy - jsem silnější postavy. Ona váží jak drobnější půlroční dítě a taky pro ni nebude zatím vhodná poloha v ergo nosítku klasické velikosti..
Vše má své pro a proti, i na to šátkování a nošení se názory různí. Na jedné straně stojí nadšenci a „fanatici“, na druhé straně ne vyložení odpůrci, ale Ti, co vidí i ty nedokonalosti a rizika(tak jako ve všem) a někteří odborníci zimní nošení pod bundou nedoporučují, hlavně u malých kojenců a pokud nejde o speciálně šité nosičské oblečení. A to je docela finanční pálka.
Kdyby nebyla zima na krku, tak bych do toho třeba šla, ale když zhodnotím, že batole už nosit nebudu, tak se mi do toho nechce.
Když pominu zdravotní aspekt, tak ke kočárku se dají koupit klasické řemeny jako „za nás“. Jsou super, dítě nemůže vypadnout. POužívala jsem je na obě starší děti. Nesnášely být přikurtované k opěrátku, navíc prostřední jsem vozila v hluboké korbě až do roku, kdy už dávno seděla a i luxusně stála(přikurtovaná těmi řemeny).Sporťák jsme měli, ale ta korba byla prostornější, vyhovovala jí víc.
Já bych se občasnému zvednutí korby za trvalého dozoru nebála. Tím spíš, že nemám doma žádné lehátko a autem jezdíme minimálně, takže v tom velké riziko nevidím. Ne větší, než v té autosedačce, nad kterou odborníci z ortopedie taky nejásají.
@Jana206 No…vsechno jde, kdyz se chce
Proc by neslo nakojit v hudebce? Ja kojila uplne vsude, i behem chuze. Natoz, kdyz jsem si mohla sednout, nic vic nepotrebujes. ![]()
Jinak jsem mela deti v nositku od tri mesicu. Nohy rozhodne obtoceny nemely
Nejmladsi sel do nositka se zimou na krku… predtim byl v satku.
Je to jen o tom, jestli chces, nebo nechces. ![]()
Mmch. batole taky nenosim a nenosila jsem, strhla bych se. Mam limit 10 kilo, pak uz jen na poponaseni, nastesti vsichni meli v roce mezi 8 a 9 kilama.
Co je pro tebe drobnejsi pulrocni dite? Moje mely mezi 6 a 7mi kg.
Jinak obleceni nemusis mit ani specialne usity, staci jen vsadka. Tu ti za par supu usijou treba i holky tady ![]()
Já teda nevím, trochu mi to s tím hlavně neposazovat přijde taky trochu přehnaný. Nechci tady mluvit o některých pisatelkách, který podle příspěvků vypadají, že jejich dítě nikdy nebylo posazeno na klín a nošeno jinak než v klubíčku. Mimochodem, proč dítě nosit, když si ještě není schopno dolízt na jiné místo ![]()
Nechápu proč odsuzovat polohovací hlubokou korbičku u kočárku. Když mimčo líp uvidí a bude v klidu, tak proč ne. To, že to přináší i jiný problém např. přitahování za boky, si pak bude muset maminka pořešit třeba kšírama…
Za dalších padesát let stejně přijdou doktoři na to, že je už pomalu jedno, jestli dítě posazujete, když ještě nesedí nebo ne, protože většina dětí v této době je už pěkných lenochů, co jenom sedí u počítačů a jí v bistrech po městě, protože na ně ty drahé maminky, které měly největší starost neposazovat jaksi nemají čas…
Takže dávat do sedu asi není úplně ideální, ale občasné posazení na klíně např. na návštěvě nebo polohovací korbička asi není to největší zlo…
Souhlasím, že jde o míru a pokud jednou za týden bude dítě na klíně u babičky, tak se svět fakt nezboří. já měla vlastně štěstí, protože můj syn seděl sám od šesti měsíců a dost se mi tím ulevilo, asi by mě prudilo jezdit vleže s ročňákem.
@Anonym111 píše:
Já teda nevím, trochu mi to s tím hlavně neposazovat přijde taky trochu přehnaný. Nechci tady mluvit o některých pisatelkách, který podle příspěvků vypadají, že jejich dítě nikdy nebylo posazeno na klín a nošeno jinak než v klubíčku. Mimochodem, proč dítě nosit, když si ještě není schopno dolízt na jiné místo![]()
Nechápu proč odsuzovat polohovací hlubokou korbičku u kočárku. Když mimčo líp uvidí a bude v klidu, tak proč ne. To, že to přináší i jiný problém např. přitahování za boky, si pak bude muset maminka pořešit třeba kšírama…
Za dalších padesát let stejně přijdou doktoři na to, že je už pomalu jedno, jestli dítě posazujete, když ještě nesedí nebo ne, protože většina dětí v této době je už pěkných lenochů, co jenom sedí u počítačů a jí v bistrech po městě, protože na ně ty drahé maminky, které měly největší starost neposazovat jaksi nemají čas…
Takže dávat do sedu asi není úplně ideální, ale občasné posazení na klíně např. na návštěvě nebo polohovací korbička asi není to největší zlo…
Jezkovo zraky
Ja zas nechapu, proc se tim nekdo vubec zabyva, kdyz je mu to putna. Prehnany neprehnany, jsou tu jisty fakta, jak s nima kdo nalozi, je ciste jeho vec ![]()
Mmch. i zvire chape, ze obcas je nutny mlade poponyst, ne? Jinak mu ve vyvoji nijak „nepomaha“. Primer trosku pokulhava ![]()
Nečetla jsem všechny příspěvky, jen asi 2 stránky a koukám, že všichni tady tvrdí, že je tohle posazování špatně. Já mám zkušenosti jiné. Moje kamarádka má chlapečka, narodil se hodně předčasně (28. tt), takže prodělal a prodělává spoustu rehabilitací a cvičení. Když jsme byli na návštěvě, bylo mu tehdy korigovaně 6 měsíců, tak jsem ho měla na klíně a on se začal takhle zvedat. Tak jsem se kamarádky ptala, jestli ho mám nechat a ona řekla, že ano, ptala se na to rehabilitačních sester a ty jí řekli, že si ho samozřejmě takhle na klín dávat může a když se přitáhne do sedu, že to nevadí, posiluje tím břišní svaly a to je taky důležité. Navíc jak píšete mít v klubíčku, tak to všem dětem nevyhovuje, obě moje děti vyloženě plakali, když jsem je tak nosila a mít ho na břiše i na klíně, když tak prakticky leží pořád, mi teda taky nepřijde obzvlášť vhodné. Takže takový je můj názor.
@Anonym111 píše:
To je názor jako prase, fakt. To si budu muset přečíst ještě párkrát. ![]()
Děkuji
drahá maminka
Ad kocarek. Kdo chce, ten reseni najde, aby se vyhnul polohovani korby
Ja jsem napriklad davala deti od ctyr mesicu v kocarku na brisko a krasne videly ven a byly spokojene.
Kdo rika, ze neco nejde a jen hleda duvody pro to, proc je „potreba“ posazovat, ten uz je stejne davno rozhodnuty.
Autosedacka je ovsem nutne zlo. Bez ni clovek, kdyz nekam jede, byt nemuze.
Bez zvednute korby dite jiste prezije.
Osobne nevim, proc to tolik resite… Zvednete diteti korbu, kdyz chcete. Je to vase dite a vy jste zodpovedne za jeho zdravy vyvoj. Prijde mi, ze tu jen hledate (chybne) argumenty, proc to tak delat. Proste to potrebujete posvetit
Ale ty argumenty jsou podle me spatne.
@sovicka1akorát jak jste je dávala na bříško a oni zdvihaly hlavičku do nepřirozené polohy aby viděly ven tak si ničily krční páteř. Ale je to každýho věc co se svojema dětma dělá, akorát ať si pak nestěžují u doktorů jak je dítě křivé.
A zas trochu jinak, moje dnes už sedumnáctiletá dcera se v pěti měsících přitahovala do sedu v kočárku, nikdo to neřešil jako dnes a má zdravá záda. Takže každá doba má své ![]()
@dajka16 píše: @sovicka1akorát jak jste je dávala na bříško a oni zdvihaly hlavičku do nepřirozené polohy aby viděly ven tak si ničily krční páteř. Ale je to každýho věc co se svojema dětma dělá, akorát ať si pak nestěžují u doktorů jak je dítě křivé.
jasně, pasení koníků je škodlivé a ničí páteř, to je stará známá věc
![]()
A proto se doporučuje, že mají děti trávit co nejvíc času na bříšku, protože veškerý další vývoj vychází z polohy na břiše, ne z pasivního sedu. Všichni ti doktoři a odborníci chtějí, aby měli děti špatná záda a doporučují proto polohu na bříšku. Jasně.
@asha píše:
@Jana206 No…vsechno jde, kdyz se chceProc by neslo nakojit v hudebce? Ja kojila uplne vsude, i behem chuze. Natoz, kdyz jsem si mohla sednout, nic vic nepotrebujes.
Jinak jsem mela deti v nositku od tri mesicu. Nohy rozhodne obtoceny nemelyNejmladsi sel do nositka se zimou na krku… predtim byl v satku.
Je to jen o tom, jestli chces, nebo nechces.
Mmch. batole taky nenosim a nenosila jsem, strhla bych se. Mam limit 10 kilo, pak uz jen na poponaseni, nastesti vsichni meli v roce mezi 8 a 9 kilama.Co je pro tebe drobnejsi pulrocni dite? Moje mely mezi 6 a 7mi kg.
Jinak obleceni nemusis mit ani specialne usity, staci jen vsadka. Tu ti za par supu usijou treba i holky tady
Já taky kojím úplně v všude, i v té hudebce. Ale s tím kočárem je to právě jednodušší. Syn je prvňák, takže sám se vrátit nemůže, musíme tam na něj čekat, když už nechceme být venku, když je zima. To znamená vyslíct svršky mě i malé a všechny ty krámy dám právě do toho kočáru
Nějak si to nedovedu jen s nosítkem představit ![]()
Drobnější půlroční dítě je pro mě právě kolem těch 6 - 7 kg..To měli nejstarší a nejmladší na prohlídce ve 3 měsících(7,60 a 6,20).
@sovicka1 píše:
Ad kocarek. Kdo chce, ten reseni najde, aby se vyhnul polohovani korbyJa jsem napriklad davala deti od ctyr mesicu v kocarku na brisko a krasne videly ven a byly spokojene.Kdo rika, ze neco nejde a jen hleda duvody pro to, proc je „potreba“ posazovat, ten uz je stejne davno rozhodnuty.
Jasně, u dětí narozených někdy v dubnu to potom v srpnu jde. A než přijde špatné počasí a podzimní plískanice, tak se děti mohou samy posadit. Když počítám to, že celé září a část října může být ještě teplo.
Ale navlečené čtyřměsíční dítě teď do kočáru na bříško nedám, zvlášť ráno, když je těch svršků víc.
My se zase bez auta obejdeme, chodíme všude pěšky ![]()