Neposlušná dcera

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2098
28.12.18 23:10
@Leli83 píše:
No, cíleně nečtu komentáře, podobných diskuzí už tu bylo hodně, některé komenty bývají ode zdi ke zdi, nechci se zase naštvat.

Ale - možná tě potěším - tohle je blbý věk (asi jako každý v životě dítěte :lol: ). Naše dcera bude mít taky na jaře 5 let a občas je to boj. Přitom okolí ji považuje za strašně moc hodnou, šikovnou… Doma ji nemají, no. Občas si i říkám, že mám možná vysoké nároky já… :nevim: Každopádně jsem zjistila, že u nás bývají kritické hlavně zimní měsíce. Důvodem je to, že od jara do podzimu jsme furt venku, děcka si tam vyhrají (já vždycky s nadsázkou říkám, že budu raději stát půl hodiny nad krtincem, než se v něm děcka dosyta porýpou, než stejnou dobu doma uklízet jejich bordel), domů chodí večer utahaní, nemají čas a ani elán zlobit či vymýšlet kraviny. Přes zimu sice chodíme ven taky, ale je to holt málo. Takže zimu prostě přežít! ;-)

No a další věc, co nám teď hodně pomáhá, abychom nemuseli všechno pořád do nekonečna opakovat - přesně vymezený čas na úkol, při jeho nesplnění sankce. Takže jsme koupili takové dřevěné dětské hodiny a když třeba ráno v 6:45 potřebuji, aby se oblékala do školky (fakt nad ní nemůžu stát a do nekonečna opakovat, řeším ještě dvouleťáka), nastavím na hodinách ručičky do polohy 6:55 a řeknu, že až na opravdických hodinách budou ručičky takhle postavené, bude hotová. Pokud ne, odebírá se kamínek. Rozuměj - ona miluje kamínky, takové ty polodrahokamy, takže jich má plnou krabici. Jedeme tenhle režim už měsíc, zatím odevzdala pouze jeden kamínek (mohla se sama rozhodnout, který dá). Mně to šetří spoustu nervů, protože zejména rána u nás bývala kritická.

Drž se! Každá máme občas krizi… ;-) :hug:

Princip hodin a kamínku mě zaujal :potlesk: . To je Montessori metoda?
Může kamínek za mimořádnou činnost získat zpět? Nevím, jestli by to bylo výchovné :think: .

Nebo by mohla za každý úspěšně splněný úkol dostat na tabuli třeba usmevaveho smajlíka a za 10 smajlíků by byla odměna. Co myslíš? Aby byla i pozivitni motivace (nejen hrozba z možné ztráty kamínku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
28.12.18 23:58

@pedigka Děkuji… :oops: No, fakt netuším, jestli to má něco společného s Montessori, spíše české „z nouze ctnost“ (čili Matkosorry :mrgreen: ). Ne, vážně, já už na přelomu listopadu a prosince opravdu nevěděla, kudy kam. Ranní vstávání do tmy, dcera obecně potřebuje na vše svůj čas, tím spíš, když je rozespalá, navíc začal chodit do školky i mladší, takže dvojité vypravování. Sviště jsem odevzdala do školky a už před brankou na mě padly depky, že jsem na ně celé ráno hezky nepromluvila, pořád jen příkazy, řvaní, nerváky. :zed: Tak mě napadlo tohle.

Jinak my jsme s manželem měkkouši, sice nám často ujedou nervy, ale pak nás to mrzí, a hlavně manžel strašně rád dárečkuje. Ne teda nějaké dary, ale třeba občas donese dceři ty kamínky a tak. Takže předpokládám, že nějaký motivační vracecí program přijde. Tím, že zatím se musela vzdát pouze jednoho kamínku, tak jsme to neřešili. Spíš teď pracujeme i na naší důslednosti. Třeba i těmi hodinami, protože to bylo furt samé vyhrožování, ale pak jsem vyměkli, nechtělo se nám vymýšlet trest… Takhle jsou pravidla hry předem daná. Takže je to jednodušší a přehlednější pro všechny zúčastněné. :-)

Uvidíme, jak to bude klapat dál… Teď začal s obdobím vzdoru syn, hádám, že na něj bude platit zase něco jiného. Jen na to včas přijít… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
29.12.18 00:18

@Leli83 díky za nápad s odebráním něčeho u ranního vypravovani, já hodiny praktikuju už dlouho, ale ukazuju to na normálních až velká ručička bude na desitce, jdeme si čistit zuby, to je asi tak jediný co stihame v klidu, když nesnida, je jí to úplně šumak, ale pak to oblékání :roll: …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
29.12.18 00:52

@pedigka podobný bodovací systém doporučuje knížka Jak děti naučit pravidlům, ta mi přijde taky užitečná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85335
29.12.18 08:16

Tak jsem vytahla hodiny (budik :mrgreen: ). A uvidime u nas :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85335
29.12.18 08:17

U nas staci vetsinou rict, kdo bude rychlejsi, ja vyhraju. A uz kmita s oblikanim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
29.12.18 09:20

Zbytečně ruplý nervy

Chce to zachovat klid a použít mozek.. Tak to říkávám já.. Nicméně........ Mám dvě dcery… Dnes 18+13 a ročního syna… Na holky jsem nikdy nevztahla ruku a to nutno podotknout, ty tendence tam byly… :lol:… Jenže jsme dospělí, přece nás nemůže dítě ovlivňovat tak, že nervy ztratíme… Chce to se v daný moment zastavit, nadechnout, vydechnout a zapojit mozkové závity.. Líbil se mi zde komentář zapojit formou hry… Já používala buď a nebo… Hooodně jsem mluvila… Křičení a násilí prostě není ok… V zaměstnání vás taky za chyby nikdo nemlati, ale třeba přijdete o prémie… Takže to chce jít na to vice psychologicky :-) přeji hodně zdaru :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.18 10:06

Tak dnes opet neni prevlecena a nema vycisteny zuby. Soutez, kdo driv se prevlece dostane bonbon nic. Rekla jsem, ze ji oblecu, ne. Me uz je to sumak at je v pyzamu treba celej zivot. Jo apravuju na tom 2 hodiny, aby si nekdo nemyslel, ze ji rozkazuji.

• Citovat
  • Upravit
78
30.12.18 13:03
@Anonymní píše:
Tak dnes opet neni prevlecena a nema vycisteny zuby. Soutez, kdo driv se prevlece dostane bonbon nic. Rekla jsem, ze ji oblecu, ne. Me uz je to sumak at je v pyzamu treba celej zivot. Jo apravuju na tom 2 hodiny, aby si nekdo nemyslel, ze ji rozkazuji.

A co teda dělá celý den? Když je v pyžamu atd…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.18 13:25
@Greneia píše:
A co teda dělá celý den? Když je v pyžamu atd…?

Hraje si, blbne se psem atd. Dnes se sla sama prevlict 11, chtela si hrat na princeznu. Tak to jak, chce tak to jde hned i zuby si vycistila.

• Citovat
  • Upravit
85335
30.12.18 19:26
@Anonymní píše:

A proc nevstane, nevycisti zuby, nejde se prevlect a az pak snidane? Nebo zuby po snidani, to je jedno (mam zvyk cistit si je hned po vstanuti). Jako ze obratite poradi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30946
30.12.18 19:57
@blumen píše:
A proc nevstane, nevycisti zuby, nejde se prevlect a az pak snidane? Nebo zuby po snidani, to je jedno (mam zvyk cistit si je hned po vstanuti). Jako ze obratite poradi.

Přesně! Prostě snídani až nakonec a buď bude dělat dítě co má a půjde ven najedene a nebo smolík, snídaně se nestihne a jídlo bude az ke svačině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30946
30.12.18 20:00
@Anonymní píše:

2hodiny??? Kolik máš děti, že se můžeš s každým crcat 2hodiny? Dcera zase vyhrála, jak, že je to sumák, že se neprevlece a nevycisti zuby? Buď ti to jedno je a pak snad tím nestravis 2hod a nebo ti to jedno není a dosáhneš svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
30.12.18 20:17

Máte nějak špatně zajetý ranní rituál. V tomto veku by už celou tu ranní posloupnost měla dělat automaticky ze zvyku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.18 21:37
@Cuddy píše:
2hodiny??? Kolik máš děti, že se můžeš s každým crcat 2hodiny? Dcera zase vyhrála, jak, že je to sumák, že se neprevlece a nevycisti zuby? Buď ti to jedno je a pak snad tím nestravis 2hod a nebo ti to jedno není a dosáhneš svého.

Vstane, nasnida se a nez se otocim uz vali pryc do pokojicku. Mam miminko, stene a ted jeste chlap se mi polamal. Bydlime ve velkym dome a ja nevim, kde mi hlava stoji. Ted na vecer, to bylo lepsi, rikala ze mi chce pomahat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML