Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@krukynka píše:
Myslíte, že pokud mladší hlídání nezařizuju, že z toho může být mladší smutný? On mi to ani moc nedává nějak najevo (3,5) je hodný, poslouchá. Jen se s roční sestrou neustále perou, to jediné řeším od rána do večera. Nemám tady prarodiče, otec dětí je hodně v práci a chuvu si asi moc dovolit nemůžu… Do školky chodí rád. Jediné o co se snažím, když malá usne tak chvilku ještě hrajeme člověče a pak ho koupu, čtu mu a ukladam, to je čas jen pro něj.Když tady ale pořád čtu odložte mladší dítě a věnujte se jen staršímu přemýšlím jestli není smutný a jen mi to třeba nechce říct?
Já mám kluky od sebe o 2 a čtvrt roku, momentálně je staršímu 5 a mladšímu budou 3 roky a nikdy jsem neměla hlídání pro mladšího že bych jako měla čas jen pro staršího. Taky to všude čtu- udělejte si čas spolu jen se starším dítětem- ale on každý nemá možnost hlídání. A abych pravdu řekla tak jsem ani nikdy nepocítila že bych staršího nějak ochudila. Když byl mladší ještě miminko, tak jsme hodně chodili ven na hřiště, kde malý spal v kočárku a já jsem mohla třeba pohoupat staršího. Doma taky jsem staršímu třeba četla pohádku i s miminkem v šátku atd. A cca od roku a půl mladšího už jsou z kluků parťáci, mladší se začal zapojovat do všech činností co jsme dělali před tim jen se starším, už teď dělají vše spolu a nemám pocit že by někdy za tu dobu co se mladší narodil že bych staršího nějak výrazně o něco ochuzovala že by musel být jen se mnou.
@Makca87 taky to dělám už méně často, ale v období co popisuje zakladatelka prostě měl mladší na starosti muž a já zašla se starší do kina nebo do divadla, neříkám celý den, ale hodinku dvě mě měla opravdu pouze pro sebe. Dneska už je mladší 2,5 a vlastně už jsme tohle podnikly naposledy před půl rokem, taky jsou partacky, co se dokážou porvat a pohádat o hračku, ale do minutky jsou zase ok.
@milwinka to ani tvůj muž nepohlida na hodinku dvě?? To bohatě stačí, ale řekla bych, že nejdůležitější je to právě v období toho miminkovskyho věku kdy to miminko potřebuje té péče víc a víc se mi podřizuje ten režim.
@medunka23 No když byl mladší miminko, tak jednak jsem ho kojila takže byl na mě vázaný a manžel si ho teda opravdu nikdy nebral, ani nevěděl jak se miminko drží, přebaluje atd
Pokud si někoho někam vzal, tak maximálně toho staršího třeba na procházku nebo do cvičení, ale jako miminko mi nikdy nikdo nehlídal ani toho staršího ani mladšího.
@milwinka my hlídání nemáme, ale právě jsme zastupitelni a muž se o miminka postaral dobře, mladší jsem taky kojila a i přesto jsem se starší na hodinku mohla vyrazit a pak to protahovala.