Nepovedená obhajoba
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
- Upravit
@Anonymní píše:
To se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. Jak může být BP relativně dobře hodnocena a pak student neuspěje? Jak to může jediná ženská, navíc s odporem udělat?Tohle je má noční můra. Na co to divadlo pak celé je? Jak nemá BP úroveň? Od toho je přeci vedoucí práce, aby studenta navedl. Však jsou za to placení, je to i jejich obrázek, nejen toho studenta.
Pořádného vedoucího aby člověk pohledal. Já mám psát BP příští rok. Káleli na nás po celou dobu distanční výuky všichni. Navíc studujeme kombinovaně při práci, dětech a totálním zmatku, který souvisí s Covidem. Najednou jsme měli do konce května odevzdat předběžné téma BP. Tři vedoucí BP, které jsem oslovila mě odmítli skrz kapacitu. Jako kdy jsem je měla oslovit? Do dalšího termínu na podzim se má zase k BP odevzdat téma na pevno. Hlavně, ze seminář k BP máme až ve třetím ročníku někdy na konci prosince. Co je třeba tohle za logiku?
Je mi tě zakladatelko líto. Opravdu jsi měla špatný den. A ta předsedající… nemám slov. Osobně věřím, že se jí takové chování vrátí. Mně osobně leze celá akademická půda krkem. Dělají si co chtějí a jak potřebují. Mám dvě děti, chodím do práce, vedoucí BP prý budeme konzultovat online. Ok. Pár minut před schůzku zrušila. Má dovolená v háji a další termín zase na mě nevyhovující dobu a to jsem ji to psala. Absolutně mi není jasné, jak je tohle možné a nejenom tohle. Všichni doktoři, nicméně s úplně 0 tolerancí. A nikde, vůbec nikde se s tím nedá nic dělat tak, aby student neměl problémy. Neskutečně pokrytecké.
No tak ale posudek vedoucího vubec neposuzuje odbornou kvalitu prace, ale vlastní přístup studenta. Zda samostatne pracoval, dovedl používat literaturu atd. Oponent je zase odborník v dané oblasti, tedy posuzuje zejména zavery prace, výsledky atd. Na vlastní metody se treba vubec nesoustredi, ač neříkám, že je to dobre. Pak proste komise zjisti, ze lrace je postavena spatne a strhne ji.
Samozřejmě vedoucí mel zasáhnout včas, já bych to u svých studentů nepripustila, ale neznám konkrétní situaci. Stejne tak, jako na to prdi někteří vedoucí, prdi na to i studenti a mysli si, ze vedoucí za ne vymysli podstatu a oni to jen nějak sepisou. A je to hodně o skole. Prozradis, kde studuješ?
- Upravit
@Anonymní píše:
To se mi vůbec, ale vůbec nelíbí. Jak může být BP relativně dobře hodnocena a pak student neuspěje? Jak to může jediná ženská, navíc s odporem udělat?Tohle je má noční můra. Na co to divadlo pak celé je? Jak nemá BP úroveň? Od toho je přeci vedoucí práce, aby studenta navedl. Však jsou za to placení, je to i jejich obrázek, nejen toho studenta.
Pořádného vedoucího aby člověk pohledal. Já mám psát BP příští rok. Káleli na nás po celou dobu distanční výuky všichni. Navíc studujeme kombinovaně při práci, dětech a totálním zmatku, který souvisí s Covidem. Najednou jsme měli do konce května odevzdat předběžné téma BP. Tři vedoucí BP, které jsem oslovila mě odmítli skrz kapacitu. Jako kdy jsem je měla oslovit? Do dalšího termínu na podzim se má zase k BP odevzdat téma na pevno. Hlavně, ze seminář k BP máme až ve třetím ročníku někdy na konci prosince. Co je třeba tohle za logiku?
Je mi tě zakladatelko líto. Opravdu jsi měla špatný den. A ta předsedající… nemám slov. Osobně věřím, že se jí takové chování vrátí. Mně osobně leze celá akademická půda krkem. Dělají si co chtějí a jak potřebují. Mám dvě děti, chodím do práce, vedoucí BP prý budeme konzultovat online. Ok. Pár minut před schůzku zrušila. Má dovolená v háji a další termín zase na mě nevyhovující dobu a to jsem ji to psala. Absolutně mi není jasné, jak je tohle možné a nejenom tohle. Všichni doktoři, nicméně s úplně 0 tolerancí. A nikde, vůbec nikde se s tím nedá nic dělat tak, aby student neměl problémy. Neskutečně pokrytecké.
no, to je právě to, že na spoustě škol ta obhajoba může být vnímána jako formalita a studenti k tomu přistupují jako k tomu, že tam něco odrecitují a nazdar.
U nás, co si pamatuji, ta diplomka opravdu stála a padala na obhajobě. Bylo to právě o tom „obhájit“. Tj. jít do diskuze a vysvětlit dobře svoje postupy, metodiku, závěry. Přesvědčit a zdůvodnit. A hrabali se v tom někdy ostře a hrabali se v tom kapacity v oboru. Takže nebylo překvapením, že to někdo měl docela pěkně sepsané a pak úplně odpadl a jeho školitel musel odpovídat za něj apod… nebo naopak ta práce byla vnímána s rezervou, ale obhajoba byla tak bravurní a neprůstřelná, že všem spadla čelist.
Takže práce sepsáním nekončí. Tím to začíná.
@Anonymní píše:
No tak ale posudek vedoucího vubec neposuzuje odbornou kvalitu prace, ale vlastní přístup studenta. Zda samostatne pracoval, dovedl používat literaturu atd. Oponent je zase odborník v dané oblasti, tedy posuzuje zejména zavery prace, výsledky atd. Na vlastní metody se treba vubec nesoustredi, ač neříkám, že je to dobre. Pak proste komise zjisti, ze lrace je postavena spatne a strhne ji.
Samozřejmě vedoucí mel zasáhnout včas, já bych to u svých studentů nepripustila, ale neznám konkrétní situaci. Stejne tak, jako na to prdi někteří vedoucí, prdi na to i studenti a mysli si, ze vedoucí za ne vymysli podstatu a oni to jen nějak sepisou. A je to hodně o skole. Prozradis, kde studuješ?
Promiň, já mám strach dokud tam jsem zmiňovat více.
Nějak tomu asi nerozumím, jak může někdo posuzovat samostatnost studenta? Však to jde úplně proti sobě. To jako se raději vůbec nemám ptát, když se dostanu do úzkých? To bude jen můj monolog ty schůzky? Nerada bych si pak o sobě četla, že jsem nebyla schopna pracovat sama jen proto, že se vedoucí práce blbě vyspí zrovna v den, kdy bude psát můj posudek.
Sama píšeš, že bys to svým studentům neudělala, tudíž jsi kompetentní k takové práci a je dle mého bez debat, že ti kteří tak neučiní, jim na studentovi příliš nezáleží. Ale nezáleží jim ani na vlastní značce (jejich jménu).
Co se týká oponenta, myslím, že to vypíchnout měl. Zakladatelka by věděla, co jí u obhajoby čeká a mohla v tomto případě počítat s eventualitu, že bude obhajovat znovu. Být v její kůži a vědět to, tak bych pro to udělala maximum, ale počítala bych i s oprávněným neúspěchem.
Prostě nevím jak může někdo číst práci jen tak nějak. A třeba se zaměřit jen na nějakou část. Však ty BP nejsou tak dlouhé a navíc pokud mají strop studentů, tak nějaký prostor existuje. A navíc praxe ukazuje, že největší problém je právě metodologie. Tudíž výzkum. Takže teoreticka část je jen balast kolem.
Mohu se tedy zeptat, jak se na schůzce s vedoucím BP chovat? Mám téma, mám představu i literaturu a malou kostru. Bohužel i já mám problém s výzkumem. Zkouška z metodologie mě teprve čeká. Výuka neproběhla, zadala samostudium a vypracovat práci. Už to jsem chtěla použít, bohužel jsem se zatím nehla. Doporučila bys prosím nějakou literaturu? Četla jsem Skutila, Chrástku, bohužel stále nejsem moudrá. Děkuji.
- Upravit
@Anonymní píše:
Promiň, já mám strach dokud tam jsem zmiňovat více.Nějak tomu asi nerozumím, jak může někdo posuzovat samostatnost studenta? Však to jde úplně proti sobě. To jako se raději vůbec nemám ptát, když se dostanu do úzkých? To bude jen můj monolog ty schůzky? Nerada bych si pak o sobě četla, že jsem nebyla schopna pracovat sama jen proto, že se vedoucí práce blbě vyspí zrovna v den, kdy bude psát můj posudek.
Sama píšeš, že bys to svým studentům neudělala, tudíž jsi kompetentní k takové práci a je dle mého bez debat, že ti kteří tak neučiní, jim na studentovi příliš nezáleží. Ale nezáleží jim ani na vlastní značce (jejich jménu).
Co se týká oponenta, myslím, že to vypíchnout měl. Zakladatelka by věděla, co jí u obhajoby čeká a mohla v tomto případě počítat s eventualitu, že bude obhajovat znovu. Být v její kůži a vědět to, tak bych pro to udělala maximum, ale počítala bych i s oprávněným neúspěchem.
Prostě nevím jak může někdo číst práci jen tak nějak. A třeba se zaměřit jen na nějakou část. Však ty BP nejsou tak dlouhé a navíc pokud mají strop studentů, tak nějaký prostor existuje. A navíc praxe ukazuje, že největší problém je právě metodologie. Tudíž výzkum. Takže teoreticka část je jen balast kolem.
Mohu se tedy zeptat, jak se na schůzce s vedoucím BP chovat? Mám téma, mám představu i literaturu a malou kostru. Bohužel i já mám problém s výzkumem. Zkouška z metodologie mě teprve čeká. Výuka neproběhla, zadala samostudium a vypracovat práci. Už to jsem chtěla použít, bohužel jsem se zatím nehla. Doporučila bys prosím nějakou literaturu? Četla jsem Skutila, Chrástku, bohužel stále nejsem moudrá. Děkuji.
Ono nejde tak generalizovat, kazdy student je jiný, stejne jako každý vedoucí. Mam studenty, kteří jsou peclivi, ale ve smyslu, ze kdyz řeknu narysuj obdélník, zeptaji se jak a potom ho bravurně narysuji. Krok po kroku je vedes, az narysuji cely dum. Takovy student většinou nema u obhajoby problém, ale celá ta práce visí na vedoucím, student je vlastně dělník, který nic nevymyslel. No a když vedoucí odmítne studentovi rýsovat kazdy krok, student pak vyhori. Takze ideální je studentovi nanlsr schůzkách ukázat svoji představu, dat mu k tomu dostupnou literaturu, a nechat ho, ať tvoří. Další kapitolou jsou studenti bohemove- o tech moc nevis, co dělají, ale vysvihnou praci, která je svým způsobem unikátní, proste jak má být. Problem tito studenti většinou ale mají s formální stránkou prace - spatne se cte, nelogicky členěna, nevhodné citace, málo literární rešerše… Takze takovýto student ma pri obhajobě nebo hodnocení problém, byť je jinak geniální, ale formální stránku proste nesplnil. No a úkolem vedoucího je zkorigovat oba typy studentů, jednomu pomoct v praktické stránce veci, druhému ve formální. Ale v zadnem případě vedouci nepřemýšlí ani nepracuje za studenta, jak si někteří představují. No a tohle všechno se pak promítne v tom hodnocení, které vedoucí dává. Takze se urcite neboj konzultaci se svým vedoucím, ale chod s nápady a návrhy, určitě se neptej, jak to mam udělat, co mam pouzit
Q třikrát se nad problémem zamysli, nez se zeptas. Není nic otravnejsiho, nez kdyz student píše kazdy den s jinou drobnosti a nezkusi to vyřešit sam.
Jinak promiň, ale literaturu k metodologii ti neporadím
Tusim, ze jsme úplně odlisny obory, my vubec vyzkum apod v pracích nepouzivame, většinou je u nás náplní práce konkrétní aplikace a výsledky z ni tvořené…
- Upravit
@Anonymní píše:
Ono nejde tak generalizovat, kazdy student je jiný, stejne jako každý vedoucí. Mam studenty, kteří jsou peclivi, ale ve smyslu, ze kdyz řeknu narysuj obdélník, zeptaji se jak a potom ho bravurně narysuji. Krok po kroku je vedes, az narysuji cely dum. Takovy student většinou nema u obhajoby problém, ale celá ta práce visí na vedoucím, student je vlastně dělník, který nic nevymyslel. No a když vedoucí odmítne studentovi rýsovat kazdy krok, student pak vyhori. Takze ideální je studentovi nanlsr schůzkách ukázat svoji představu, dat mu k tomu dostupnou literaturu, a nechat ho, ať tvoří. Další kapitolou jsou studenti bohemove- o tech moc nevis, co dělají, ale vysvihnou praci, která je svým způsobem unikátní, proste jak má být. Problem tito studenti většinou ale mají s formální stránkou prace - spatne se cte, nelogicky členěna, nevhodné citace, málo literární rešerše… Takze takovýto student ma pri obhajobě nebo hodnocení problém, byť je jinak geniální, ale formální stránku proste nesplnil. No a úkolem vedoucího je zkorigovat oba typy studentů, jednomu pomoct v praktické stránce veci, druhému ve formální. Ale v zadnem případě vedouci nepřemýšlí ani nepracuje za studenta, jak si někteří představují. No a tohle všechno se pak promítne v tom hodnocení, které vedoucí dává. Takze se urcite neboj konzultaci se svým vedoucím, ale chod s nápady a návrhy, určitě se neptej, jak to mam udělat, co mam pouzitQ třikrát se nad problémem zamysli, nez se zeptas. Není nic otravnejsiho, nez kdyz student píše kazdy den s jinou drobnosti a nezkusi to vyřešit sam.
Jinak promiň, ale literaturu k metodologii ti neporadímTusim, ze jsme úplně odlisny obory, my vubec vyzkum apod v pracích nepouzivame, většinou je u nás náplní práce konkrétní aplikace a výsledky z ni tvořené…
Děkuji ti moc. Takže nápady i literaturu mám. Na výzkum se tedy raději ptát nebudu a budu se trápit sama, asi jsem takový poloviční dělník. Hodně by mi pomohlo, kdyby mi vedoucí práce řekla, jdete buď dobrým nebo chybným směrem.
- Upravit
U nás obhájili všichni lépe, než jak dopadly posudky. Dokonce i spolužacka, kterou strhal vedoucí i oponent a k obhajobě pustili jen s velkými výhradami a uspěla. Vedoucí mi říkal, ze pokud se stane, ze někdo neobhaji s dobrými posudky, tak buď práci nedělal sám nebo neví, co tam má a nedokáže u obhajoby reagovat.
@Anonymní píše:
A na jaké škole se to děje? Jinak výběr vedoucího práce považuji za to nejdůležitější, téma práce až tak důležité není.
Dobrý den,
na žádost zakladatelky diskuzi uzamykám.
Děkuji za pochopení a hezký den
Natálie ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Jsem úplně z jiného oboru, takze spis hádám… Kazdopadne pokud mas spatne metody a závěry postavene na nazoru jednoho člověka, opravdu nejde o vhodnou vysokoskolskou praci. Nejde o to, abys objevila Ameriku, ale abys objektivně zhodnotila tema prace vhodnou metodou a z toho učinila patricne zavery.
Bohužel ne vždy je vedoucí kompetentní, prip. jsou takový, co to nečtou a jinak neresi. Pokud mas nového vedoucího, tipla bych, zda nebyl původní odstoupen od praci vzhledem k neschopnosti… Urcite máte na skole někoho, nějakého vyucujiciho, který ti na praci koukne a poradi lepší postup. Také doporučuji si načíst prace na podobná témata a podivat se prave na metody a tvorbu vysledku. Jestli pak pises o Americe, nebo Austrálii, to vyjde nastejno