Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pardon že to tak trvalo ale nějak se mi probralo dítě, tak jsem utěšovala ![]()
Tak jsem koukala do tabulky a malá je opravdu pod 3. percentilem. Je to tabulka hmotnosti k výšce.
Jinak ta tabulka je v očkováku a měli byste tam mít přiložený takový sešitek co se jmenuje informace pro rodiče. Tak v něm na konci ty tabulky najdete.
lumáťa píše:Markit.Hl píše:Tý jo, tak to jste šikulkylumáťa píše:
Když já to potřebuju vidět takto, asi profesionální deformaceha ha:
7:00 mlíčko
10:00 ovocná svačinka
13:00 masozelenina
16:00 mlíčko (od 7.měsíce bez problémů bílý jogurt Holandia)
19:00 mlíčko (kaše, zatím nejl. rýžovou, později obilné)To je "ideální jídelníček, plně dostačující dětem do 1roku.
Moje Katka :
7-8 240 ml UM
Taky nevím kdy bych co přidala
9-10 namazané pečivo
12-13 masozelenina - domácí
15-16 přesnídávka nebo jogurt Hollandia
18-19 240 husté Kaše ve flašce - a jde spát
a když si vyžádá, v noci 240 ml UMTo máte ideální
My ostatní se tomu snažíme jen přiblížit !
A taky to máme tak - hustá kaše do flaškyjako součást večerního rituálu. V noci už nedávám (roční 14kg mimi má z čeho trávit), ale dřív okolo půlnoci 210ml.
A přesto Katka nepřibírá. je 3 percentil. Za měsíc spadla z 20 na 3 perc.
v 1 roce měla 7998 g a 74 cm
Markit, místo pečiva dopol dávej ovoce, ovocné přesnídávky nebo různě doma dělané svačinky, jako třeba ovoce s vločkama…atd.
Záleží jak dlouho nepřibývá, jestli předtím nepřibírala moc,… co zoubky…atd. ?
Jinak se všechno dá spočítat - denní příjem kalorií, výdej,…můžou se ve stravě objevit „skryté vady“. Ale to asi u vás nehrozí, papejte hezky dál, i v noci ![]()
Lumáťo - první 3 měsíce přibírala 0 - 90 g týdně pak měsíc nic. Pak změna dr a přibírala měsíčně tak 250-350 g. a mezi 11-12 měsícem za jen 50 g. zuby první v 10 měs a další právě teď takže trochu trnu…
Od začátku málo. není to, že by najednou přestala ale vždy byla po 10 perc. krom 10 a 11 měsíce do byla 15. a teď je 3.
Prostě mám malou panenku ![]()
nebude pečivo sytější než ovoce??
Markit.Hl píše:
Lumáťo - první 3 měsíce přibírala 0 - 90 g týdně pak měsíc nic. Pak změna dr a přibírala měsíčně tak 250-350 g. a mezi 11-12 měsícem za jen 50 g. zuby první v 10 měs a další právě teď takže trochu trnu…Od začátku málo. není to, že by najednou přestala ale vždy byla po 10 perc. krom 10 a 11 měsíce do byla 15. a teď je 3.
Prostě mám malou panenku
nebude pečivo sytější než ovoce??
Sacharidy z ovoce jsou fakt lepší než z rohlíku. Navíc jsou tam přirozený vitamíny. K ovoci můžeš přidat nějakou obilninu, jako např.:
Pohanková pochoutka s banánem
1,5 dcl vody, 20 g pohankového šrotu, 1 banán, 1 lžičku másla.
V hrnci ohřejeme vodu, přidme pohankový šrot, krátce povaříme a na slabém plameni necháme 10 minut dojít. Často míchám. Banán rozmačkáme vidličkou, naškrábeme lžičkou nebo rozmixujeme. Do prochladlé kaše vmícháme banán a máslo, důkladně promícháme.
Meruňková svačinka
1,5 dcl vody, 20g instantních prosných vloček, 2 meruňky, 1 malý kousíček banánu (cca 5 cm), 1 lžičku másla.
Vařící vodu nalijeme do hlubokého talířku či misky. Zamícháme vločky a necháme odstát. Meruňky nařízneme, přelijeme vařící vodou, po 2 minutách stáhneme lehce slupku. Odpeckujeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme s banánem. Zamícháme ovoce s máslem do kaše, důkladně promícháme.
A tak podobně. Tohle zasytí líp
![]()
Lumáťo - recepty určitě uložím a použiju.
Myslela jsme jinak opravdu ovoce, ne ovoce s vločkami nebo obilninou - tam je mi jasné, že výživová hodnota bude jiná. Čistě teoreticky by se na rychlovku dala použít i více zrná kaše.
Ahoj, bohuzel nestiham precist diskuzi, takze jen zakladatelce (nevim, jestli jste uz udelaly nejaky zaver) ![]()
Muj prvni syn mel nekdy v 8 nebo 9 mesicich asi 7,3 kg a pak v 9 a 10 mesici mel dokonce mene. Spal celou noc, takze v noci se nejak nezivil, ale jinak pres den sporadal na co prisel a jedl fakt pekne..
Dr. rikala, ze to taky muze mit, jak zacal lezt a chodit kolem nabytku, proste vse vypotil. V roce mel nakonec 8 kg ale ted uz vrstevniky dohani, proste drobnej kluk..
No a druhej vypada podobne ![]()
Tak Niki měl v 10 měsícich asi 11kg a v roce 13,5 kg ale nevypadá na to. Má asi těžký kosti. Je ale fakt že skleničky 220g mi sní 2 k obědu . Kaše taky nejí ale pije Nutrilon asi tech 700 denně. Tak zkus mlíko po tom by ti mohla přibrat. A proč to řešíš ? Říkala ti něco doktorka jestli ne a malá je v pohodě tak se tím netrap. Když bude hladová řekne si.
pandora píše:
Tak Niki měl v 10 měsícich asi 11kg a v roce 13,5 kg ale nevypadá na to. Má asi těžký kosti. Je ale fakt že skleničky 220g mi sní 2 k obědu . Kaše taky nejí ale pije Nutrilon asi tech 700 denně. Tak zkus mlíko po tom by ti mohla přibrat. A proč to řešíš ? Říkala ti něco doktorka jestli ne a malá je v pohodě tak se tím netrap. Když bude hladová řekne si.
no řešim to, protože papá podle mě normálně a prostě pribírá málo..a mudra říkala, že se jí to nelíbí a že v roce jí kdyžtak pošle na ňáký testy.. to víš, mam strach, jestli nemá nákou nemoc…
![]()
Moni klíd. Malá je taky malá a o nějakých vyšetřeních nepadlo zatím ani slovo. 8 kg v 1 roce, Kačka je živá, spokojená. Jen prostě malá, neřeším a nechci řešit.
Neboj se . Mám dva syny a ten první byl a je hubenour do tedka a Niki ten spořádá na co přijde. Malinká má prostě jen rychlej metabolismus. Až bude starší tak bude skákat metr vysoko že může jíst co chce a nepřibere.
** Markit** čau jak se vede tebe když nepotkám někde na diskusi tak se taky neslyšíme. V létě jdu do třetího a posledního mimina . Drž mi palce at je to konečně holka
![]()
Moje obě dcery měly v roce 7 a půl kg a všechno bylo v pořádku. Byly drobnější a lékař mi vždycky říkal, když jsem měla starost: buďte ráda, že jsou takové a nejsou tlusté, tlusté děti nejsou k ničemu. Pamatuji si to jako dnes a je to již téměř třicet let. Takže si myslím, pokud je dítě zdravé, že se nic tak hrozného neděje.
pandora píše:
Neboj se . Mám dva syny a ten první byl a je hubenour do tedka a Niki ten spořádá na co přijde. Malinká má prostě jen rychlej metabolismus. Až bude starší tak bude skákat metr vysoko že může jíst co chce a nepřibere. ** Markit** čau jak se vede tebe když nepotkám někde na diskusi tak se taky neslyšíme. V létě jdu do třetího a posledního mimina . Drž mi palce at je to konečně holka![]()
pandora píše:
Neboj se . Mám dva syny a ten první byl a je hubenour do tedka a Niki ten spořádá na co přijde. Malinká má prostě jen rychlej metabolismus. Až bude starší tak bude skákat metr vysoko že může jíst co chce a nepřibere. ** Markit** čau jak se vede tebe když nepotkám někde na diskusi tak se taky neslyšíme. V létě jdu do třetího a posledního mimina . Drž mi palce at je to konečně holka![]()
Pandor Napiš mi konečně přes SZ nějaký kontakt na sebe, nebo tě nakopnu paní ![]()
NO my chceme jít do třetího a posledního na podzim
a snad to bude kluk
![]()
Omlouvám se za OT
I když je Katka malá, spíš mám strach z hučení dr. protože minulá mě 4 měsíce tvrdě drtila psychicky, i když Katka byla sice malá,a le spokojená, pohodová, hodná a velký smíšek…
Tato dr jako první nechala udělat krevní obraz a hučela že nebyl udělaný dávno. Vše OK a prostě Katka pokud nespí, téměř vůbec neposedí - pořád v pohybu. Prostě nemá jak přibírat. Vše vylítá
i když ještě nechodí
moje tryskomyška ![]()
Orsej píše:
Moje obě dcery měly v roce 7 a půl kg a všechno bylo v pořádku. Byly drobnější a lékař mi vždycky říkal, když jsem měla starost: buďte ráda, že jsou takové a nejsou tlusté, tlusté děti nejsou k ničemu. Pamatuji si to jako dnes a je to již téměř třicet let. Takže si myslím, pokud je dítě zdravé, že se nic tak hrozného neděje.
Taky to tak vidím a pozitivní - nemusím nosit těžké dítě ![]()