Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
no, dobře to určitě není. Mlíčko jí určitě stačí, tedy pokud ho máš dost, ale spíš bych to viděla na to, jestli pije dostatečné množství. Pokud je dítko hladové, je ospalé, a to hodně. Doporučuji převážit před a po jídle, abys viděla, kolik vypije. Často v případě, že miminko špatně saje z bradavky, pomáhá používat kloboučky na bradavky, popřípadě maminky odstříkávají mlíčko a kombinují to s kojením. Lékař se k tomu nijak nevyjádřil? Jinak to buzení je správně, je to potřeba. Takhle malý miminko by mělo jíst 6 - 8 denně, alespoň.
Anonymní píše:
Dobrý den,
trápí mě jedna věc. Moje 14.denní dcera vůbec nepřibírá. Narodila se s porodní váhou 2900g, z porodnice nás propouštěli s tím, že zhubla na 2700g a dva dny stála na váze. Jenže dneska je jí 14. dní a ona má pořád 2700g, hodně spí a na kojení ji musím budit (každé tři hodiny i v noci). Není něco špatně? stačí jí moje mlíčko?
To je spíš dotaz pro lékaře, rozhodně aspoň malé přírustky by být asi měly ![]()
Ještě jse juknula do sešítku, kolik jsme pili na 14-dnech a malá v tu dobu pila na jednu dávku 100ml, ale pila jen 6× denně, víckrát jse do ní nic nedostala. Samozřejmě my vážili skoro 4kg, tvoje berunka určitě jako drobísek vypije méně, ale tu 60-tku určitě dá. Zkus jí převážit a uvidíš. Určitě doporučuji konzultaci s lékařem.
Co tři hodiny je málo,koj častěji třeba co dvě.Každopádně zvážit před a po kojení,když vypije málo,což vzhledem k tomu,že nepřibirá,tak asi ano,tak doporučuji odstříkat a dokrmit stříkačkou.A máte dobrou techniku kojení,je vidět,že malá opravdu saje?
Narodila se v termínu nebo předčasně? Neměla novoroz. žloutenku? To pak děti spavé jsou a musí se fakt budit. Na novoroz. žloutenku doporučují „opalovat“ dítě přes sklo. A na pití budit, budit a sledovat kojení. Ony se pak i špatně přisávají. Když, tak do poradny a převážit, pokud nemáš váhu doma. ![]()
Jak je na tom se žloutenkou? Tohle mívají děti při silnější žloutence, jsou spavé a málo pijou. bohužel to po nějakém čase může dovést k tomu, že málo pijou už jen proto, že jsou slabé a nedokážou vytáhnout dost mléka z prsu, řešením je potom lahvička ![]()
A co na to váš pediatr??
Ahoj, třeba ji jen skolila novorozenecká žloutenka… To bývají děti unavený a nemají se k světu.
Takhle maličkatý miminečka je nebezpečný nechávat příliš dlouho spinkat (mohly by spinkat a spinkat a pak už být hodně zesláblý pro další papání).
Můj synek se narodil taky tak - 2900, z porodnice 2700, u kojení furt usínal, musela jsem furt šťourat a kojila jsem třeba i hodinu v kuse z obou prsou, aby byla jistota, že si fakt vycucnul dost -
děsběs
Opři se do toho a ji zkus přes den po dvou hoďkách budit a dát jí napít - zaprvý kvůli nastartování tvojí laktace (aby ti tím jejím slouhým spinkáním mlíčko neubývalo) a zadruhý, aby měla furt dost sil si pak o jídlo říct a efektivně se napít. Přes noc nechej klidně až 4-4,5h, pokud se neprobudí sama.
Neboj - je to jen krušnej začátek, kterej se nesmí podcenit … za chvilku bude líp.
Je třeba moc slaboučká na tahání z prsa, tak si při kojení to prso jakoby masíruj a „doj“
… u sebe co nejvíc nastartuj mlékotvorbu
(Caro, kojočaje, hodně pít, být v teplíčuu, neškrtit podprdou …) a malou často přikládej, aby se právě nedostala do takovýho toho začarovanýho kruhu, kdy si děti neříkaj o jídlo a jsou stále slabší a o to spíš si neřeknout atd. atd.
Držim palce!
Ahoj, tak naše malá měla žloutenku. Narodila se 2800g, takže taky prďola. Budila jsem taky, ale malá vypila málo - měla jsem váhu půjčenou z porodnice, tak jsme dokrmovali Nutrilonem. Celé příbuzenstvo mě kritizovalo, proč ji nenechám spinkat, proč dokrmuju apod. Ale já věděla co dělám, malá za měsíc zesílila a dokrmu jsme se zbavily. Teď jí bude 8 měsíců a kojím pořád. Takže radím zkus zvážit kolik vypije, pokud málo - dokrm ji (nejlépe MM, nevím proč jsem to nedělala). Neboj bude to lepší, držím pěsti ![]()
Ahojky,
nám už jsou skoro 3 měsíce, ale bylo to taky hrůza. Kojila jsem klidně třeba hodinu, pak půl hodinky pauza a zase hodinu. Pořád spala.
A měli jsme taky problém, že nepřibírala a to je pak začarovaný kruh - málo pije protože nemá sílu cucat a když necucá tak nesílí…
Doporučuju odstřikat a stříkačkou přes prst jí pomoci aby baštila.
A určo si zjistit kolik vybumbá - pokud nemáš váhu tak u doktora kontrolní kojení.
Je to mazec s miminkama, že ![]()
![]()
mám dvojčata, narodily se předčasně a byly obě spavé. takže jsem je budila..každou kojila tak hodinu (furt usínaly, takže jsem je všelijak budila šimraním a tak…) a po kojení ještě odsávala, abych podpořila laktaci a měla na příkrm, protože jsem vážila a dokrmovala do plný dávky pomocí AK - alternativního kojení. bohužel se mi teda nepodařilo ukojit dvě děti dýl, než 3 měsíce, ale jsem ráda i za to a přibíraly dobře…měla jsem ale na telefonu několikrát denně laktační poradkyni i dětskou doktorku…sama bych to určitě nedala. takže já bych asi poradila kontaktovat laktační poradkyni, ale i s doktorem to konzultovat. ty začátky jsou těžký, ale vydrž! ![]()
Mamčo anonymko, co na to dětská doktorka? Je zvláštní, že se nic neděje, že doktorka nic nepodniká. Naše Kačenka taky jako miminko málinko přibírala ( na porodní váhu se dostala až ve třech týdnech, ale i tak byla o kilko větší než vaše mimí), přibírala pomalounku a doktorka furt šílela a dokonce jsme byly s malou i hospitalizované a na sledování jestli jako nedělám někde nějako chybu.
Ty zajdi si k doktorce a pořeš to s ní, protože tvoje holčička moc spinká, bo na bdění nemá sílu, nechceš jí zkusit přikrmovat? Ježíš, úplně si představuju tu naší bezmoc, když malá nejedla, těch mejch proplakanejch nocí a toho strachu. Moc držím palce a dej vědět co a jak dál.
Doktorka na to nic zatím neřekla, jelikož první kontrola proběhla u nás doma a ona neměla váhu. My vážíme na osobní-digitální(zvážím se s malou a pak odečtu sebe…dělali jsme to tak i u prvního dítěte). Vím kolik vypije, jelikož odsávám, nechtěla z prsu tahat. Na jedno jídlo vypije max.50-60ml, víc ne a to to ještě trvá třeba půl hodiny, než to do ní dostanu. Takže jí mám budit ještě častěji? Asi zavolám dětské doktorce, abych byla v klidu, už z toho začínám být pěkně nervózní. Děkuji všem za odpovědi
Dobrý den,
trápí mě jedna věc. Moje 14.denní dcera vůbec nepřibírá. Narodila se s porodní váhou 2900g, z porodnice nás propouštěli s tím, že zhubla na 2700g a dva dny stála na váze. Jenže dneska je jí 14. dní a ona má pořád 2700g, hodně spí a na kojení ji musím budit (každé tři hodiny i v noci). Není něco špatně? stačí jí moje mlíčko?