Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
me pred 2 roky vzali dceru a ja byla s mladsi na materske a do prace jsem nechodila, ten rok meli zrovna volno, letos je proste natresk
Nejdriv nikdo nerodi a pak se vsichni muzou zblaznit a plodi se o sto sest
a nejsou mista ve skolkach, ale snad se o nas az budem v duchodu postaraji.. ![]()
Tak to si iluze nedělám, že se o nás na stáří postarají. Všechny školky zrušili a teď s tím nic nedělají, všichni od toho dávají ruce pryč.
Bylo jasné, že to jednou přijde, teď to bude trvat takových pět let a bude zase klid. Je to fakt síla co se při tom letošním zápisu děje. To začínáme mít problém se školkou a jak to bude vypadat se základkou, střední, atd, ![]()
anonymní: no to mě teda šokuješ
Taky bydlím v Líšni.....nechceš mi poslat soukromou zprávu o kterou školku jde? nebo na mejl anik@centrum.cz. Moc prosím, že bych to tam zkusila. neboj se, nebudu na nikoho poukazovat, nemám vlastně ani na koho
...... jen bych se tam opravdu zeptala, jestli nebudu mít štěstí,,,, pokud to teda není na druhým konci líšně. byla bys opravdu zlatá
díky moc. A.
mám kamarádku, které nevzali synka do školky. Je narozený v prosinci-to mu budou 3 roky. Že kamarádka musí od ledna do práce, to nikoho nezajímá. U nás na KLadně nevzali přes 250 dětí. Já jdu s dcerou příští rok, je narozená až v dubnu takže spíš počítám s tím že jí nevezmou. Co přišli těhule k zápisu tak je rovnou poslali domů-což se ani nedivím, budou doma tak proč si tam děti nenechají.
My jsme se odvolali takto: http://www.madmax.cz/…ALI_....html
A klidně s tím půjdu až do Štrasburku… Už mám opravdu dost toho protežování „obyčejných lidí“…
Přeji Vám v odvolání hodně úspěchů. Vím, jaké to bylo. Napsala jsem spoustu dopisů, nikde mi nechtěli pomoci, ale na odvolání se dcera do školky na štěstí dostala. Ono by bylo míst ve školce dostatek, pouze by stačilo nepřijímat nebo později vyloučit děti, jejichž matky jsou s druhým sourozencem na mateřské dovolené. Věřte, že u nás ve tříde jich je nejméně 10 a vcelé školce, tedy alespoň 40.
Pavůa: No a co? Školka je předškolní vzdělávání, ne levná hlídací služba… Děti, které mají mladší sourozence tedy nemají stejná práva na vzdělání jako děti bez nich?! Je-li málo míst, má se rozhodovat podle objektivního kriteria - třeba věku nebo podle toho kdo se první přihlásí… Nebo ještě lépe losováním… Všechno ostatní je nesmysl…
Ale díky za přání… Mj. jsme ten případ, kdy máme doma ještě miminko… ![]()
Teda tohle mě vždycky nadzvedne… proč přijmout dítě, které má maminku doma??? Proč by dítě se sourozencem mělo být diskriminováno? Jen proto, že se rodiče snaží zvýšit počet populace??? Něco v tomhle duchu jsem psala loni na náš magistrát a nakonec mi dceru přijali. Na to, proč je moje dcera diskriminovaná, odpověd neměli. Práva a nároky by měli mít všichni stejný bez ohledu na to, jestli je matka samoživitelka nebo má dítě sourozence. Situace je to těžká, ale děti to odnášet nemusí!
Madmax, držím ti palce
A vám se zdá spravedlivé, že matka, která dávala dítě od dvou let do jeslí a chodila do zaměstnání má potom problém se dostat do školky? Má tedy zůstat doma a jiné, které má matku na mateř. dovolené má být přijato, třeba jenom proto, že je o měsíc starší? To je tedy fakt logika. Až bude dost míst ve školce, tak ať tam tyto děto jsou, ale takto? Od pěti let Vás do školky vzít musejí, a pokud tak moc chcete vzdělávat díte dříve,můžete ho dát do soukromé školky.
Je to samozřejmě blbý, ale to mě jako taky matku nezajímá. Školka dá dítěti hodně a promin, ted budu sobec, ale myslím na prospěch hlavně svýho dítěte. Nehledě na to, že já loni uvažovala i tak, že pokud mi přijmou starší, budu mít leos větší šanci na přijetí mladší a tudíž se budu moct vrátit do práce, sejně jako ta maminka z tvýho příkladu. POkud bych letos zapisovala obě, pochybuju, že by mi tu mladší vzali, ale jsem ráda, že se na mě vztahovalo kritérium… straší sourozenec ve školce. Ale nemá cenu se tu handrkovat o spravedlnosti, řešní tu nenajdeme a každá si stejně budeme hájit to svoje.
Ještě… do soukromý školky může dát dítě právě ta maminka, co chodí do práce, když měla potřebu jít pracovat už ve 2 letech věku. Tím se nechci dotknout maminek, co šly tak brzo do práce. Ale já se tady nebudu pouštět do žádných konfrontací apod., protože mě vzali obě děti vcelku bez problémů, i když bez malýho zapruzení na magistrátu se to neobešlo, to přiznávám.
Ta matka z toho příkladu jsem byla já. Mě prostě přijde na hlavu postavené, v přijetí by hlavně mělo být zohledněno zaměstnání rodičů. Naši rodiče, když měli soourozence tak chodili do školky? Jistě byla matka se všemi dětmi doma a myslíte si, že jsou nějaké zaostalé, že nebyly vzdělávány od 3let? Nevím,ale já mít druhé dítě, tak starší do školky jistě nedám. Teď Vás všechny děsně naštvu, ale přijde mi to jako ulehčení práce, když dátě jedno dítě do školky. Vidím jak všechny maminky, které si tyto děti vyzvedávají jsou v pohodě a já letím ráno do školky poté do práce, v půl páté z práce do školky a jiné maminky vysedávají v klídku na hřišti a jsou vysmáté. Často si berou děti po obědě a jak máte dítěti vysvětlit, že vy pracujete a nemůžete ho vyzvedávat po obědě jako jiné matky?
Ale zcela určitě tě nikdo nenutil jít ve 2 letech věku do práce, že jo?
Ulehčení práce? No nevím, ale naopak si musíme plánovat den tak, abysme to stihli do školky a jen tak mmch., já si vyzvedávám dceru kolem 15h. A víš proč? Protože mě o to prosila, když tam ostatní děti zůstávají. Musím plánovat spaní mladš dcery, aby se stihla vzbudit na cestu do školky. Když někam jedeme, musím koukat na čas.
Nezlob se, ale trochu mi z tvýho posledního příspěvku vyplývá, že tě štve, že jiný maminy jsou v klidu a užívají si s dětma a ty nemůžeš. Ale my za to nemůžeme, že jsme se do práce nehrnuly, i když já bych taky mohla, ale spousta maminek na 2letou variantu ani nedošáhne. Ale jak už jsem psala, bylo to určitě jen tvoje rozhodnutí.
Za mě ještě nebyla varianta, abych si mohla vybrat jak dlouho bych mohla být doma a věřte mi, že bych na tuto variantu se svým platem nedosáhla. Šla jsem do práce dobrovolně, nebyla jsem nucená.Vůbec vám nezávidím, že jste doma, nebyla bych doma a ni za nic,ty dva roky byly maximum.I před narozením dcery jsem byla doma pouze týden, ale spíše mě štve, že prostě nedokážete pochopit,že dítě pracujícich rodičů by mělo mít přednost.Jasně,nemělo se zrušit tolik školek, v tom s vámi souhlasím, ale pokud je tu tedy teď ten problém,tak by se měl řešit, co nejobjektivněji. Myslím, že návrh jako losování nebo kdo dříve přijde je zcela zcestný. To by to tedy mohlo vypadat, že já tedy budu sedět na úřadu práce, vy na mateřské a všechny nás bude podporovat stát.To už by tedy v té kase nebylo opravdu nic.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
ANIK - ja jsem teda byla prekvapena z moji kamaradky - bydli v Brne - Lisni, kde tech skolek je poskrovnu - je tehotna (termin v cervnu) a ma chlapecka, ktery bude mit v srpnu 3 roky. Podala si prihlasku, s tim ze mela fiktivni potvrzeni z prace o tom, ze tam bude mit castecny uvazek + jim na ferovku rekla, ze ceka druhe mimi. A kluka normalne vzali a dokonce na 4 hodiny s moznosti zmeny na celodenni. No byla jsem z toho docela v soku! A protekci pry nemela…
JANA