Nepřiznaná část platu a odchod na mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ještě napíši, že těhotná nejsem (zatím). je to jen zjišťování a dotaz co by.. kdy by.. V předchozím zaměstnání jsem byla šest let a tam zase nebrali nikoho po mateřské zpět… Je to taková divná nejistota v této době…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Raději anonymně se jdu pozeptat a poradit…Pracuji už dlouho, ale krátce v novém zaměstnání - 10 měsíců - při podpisu smlouvy mi bylo řečeno, že budu dostávat část platu na účet - přiznanou a druhou část na ruku - nepřiznanou… Protože je špatná situace a prozatím jsem nové zaměstnání nenašla, tak to mám platově takto nevýhodně nastaveno, bohužel zaměstnavatel mi to neřekl dříve… Chci se zeptat, zda někdo neví, při případném těhotenství, zda mi může zaměstnavatel napsat celý plat, abych podle toho měla vypočítanou mateřskou? Když jsem se na to ptala majitelky, bylo mi řečeno, že ano, ale přiznám se, že začínám pochybovat, zda ji věřit. Přede mnou tam pracovala dívka, otěhotněla ve zkušební době a byla odejita…nerozloučili se v dobrém a vím, že jí přiznala jen tu část platu… mě ale řekla něco jiného… předem díky za reakce
myslím že ne, co je psáno je dáno.. mohli by mít pak popotahovačky kvůli daním.. ty bereš ofiko to, co máš na papíře, a nic víc..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží to na dobré vůli majitelky, bude jí to stát peníze a bude vědět že za chvíli nastoupíš na MD a odejdeš, takže se dá předpokládat, že to neudělá. Mateřská se ti pak bude počítat pouze z legální /přiznané/ části platu. Jako lepší než být na pracáku, ale asi bych svědomitě hledala jiné zaměstnání…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla jsem takovou dohodu se svou kamarádkou, u které jsem pracovala. Dávala mi minimální mzdu, a větší částku jsme pak dostávala jakoby na ruku. S tím, že pokud jednou otěhotním (s čímž se počítalo, šla jsem k ní dělat bylo mi 30) tak mi oficiální mzdu zvedne.
No nějak jsme nepočítaly s variantou, že bych musela od začátku na neschopenku. A taky se tak stalo - přišlo rizikové těhotenství. Nicméně při představě, že mi přijde neschopenka cca 5 tis, a pak mateřská počítaná z minimální mzdy, to mi bylo fakt nevolno - hypotéky, splátky auta, splátky staveba. Hrůza. Takže jsem na neschopenku nešla a modlila se at to dobře dopadne. Mzdu mi teda zvedla, ale samozřejmě 12 platů už to nebylo do porodu žejo, takže ten průměr se mi zvedl, ale žádná sláva. A do porodu jsem se třepala jak ratlík aby bylo všechno v pořádku..
![]()
- Citovat
- Upravit
Bohužel mateřská se vypočítává ze skutečně odvedené částky a nejde napsat jen nějaký papír majitelkou.To by si každý psal co chce.Co je odvedeno, to je zaevidováno a z toho se vypočítávají další dávky.
Bohužel dnešní doba je tak náročná, že neodsuzuji nikoho, kdo si nechá napsat nižší výplatu a zbytek bokem-protože je důležité mít alespoň nějakou práci.
Držím palce, aby se brzy našla jiná práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@xsaleen píše:
myslím že ne, co je psáno je dáno.. mohli by mít pak popotahovačky kvůli daním.. ty bereš ofiko to, co máš na papíře, a nic víc..
tak, tak a když budeš dělat problémy tak ti dá jen to co máš na papíře, je to blbý ale tak to funguje ![]()
- Citovat
- Upravit
Pochybuji, že by Ti do žádosti o mateřskou napsal zaměstnavatel vyšší plat než je ten „oficiální“. Když by mu totiž na to přišli, mohl by mít pěkné oplétačky. A předpokládám, že sociálka má kontrolu, zda zaměstnavatelé uměle nenavyšují příjmy zaměstnankyň odcházejících na mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je bezvadný.. celý svůj život jsem pracovitá… ochotná… ach jo..
jinou práci už jsem aktivně hledat začala - každý den se dívám na netu a posílám… zítra se mám domluvit na pohovor s pers. agenturou… ale štve mě to… zakl.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
jinou práci už jsem aktivně hledat začala - každý den se dívám na netu a posílám… zítra se mám domluvit na pohovor s pers. agenturou… ale štve mě to… zakl.
Jinak všechny případné dávky (podpora v nezaměstnanocti, nemocenská, důchod) se Ti budou počítat z toho platu, co máš ofíko. Stejně tak pokud budeš potřebovat pro banku potvrzení o příjmu kvůli hypotéce nebo úvěru. ![]()
Příspěvek upraven 02.10.13 v 19:07
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
ono je to hezký, mít nezdaněný peníze na ruku, pro všechny výhoda, pokud pracuješ, jakmile jdeš třeba na nemocenskou, což se v případě těhotenství může klidně stát, tak nemáš jen mizernou mateřskou, ale i třeba nemocenskou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No počítám, že je to dost nereálné. To by ti ten plný plat musela přiznávat 12 měsíců než půjdeš na mateřskou, což by se jí jednak dost prodražilo a jednak, jak by to tak dlouhou dobu předem věděla. Pokud myslíš, že by ti ten plat potvrdila jen na žádost o PPM, tak to myslím, že by si netroufla, s tím by mohla mít velké problémy a upřímně, to by o tebe musela hodně stát, abys jí neutekla do jiného zaměstnání.
Tím tě nijak neodsuzuju, vím, že dneska sehnat práci je těžké, a bohužel spousta zaměstnavatelů to takhle dělá. jen se mi zdá v této situaci dost nereálné, že by se ti podařilo dostat PPM z celé částky, kterou neoficiálně dostáváš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Radši bych s tím na tvém místě nepočítala, bohužel. a hledala lepší místo. držím palce, ať se zadaří
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hledám, jen se bojím, je mi přes 30 a případnému zaměstnavateli budu muset asi lhát, že děti nechci nebo mít nemůžu… ale vypadám mladě, v životopise jsem nikdy datum narození nepsala a nikdy to nevadilo… ach jo..
zakl.
jinak nemocná jsem v této práci už byla tři dny a bylo mi řečeno majitelkou, že se mi nevyplatí být nemocná a at si raději ty tři dny vezmu dovolenou…
- Citovat
- Upravit
Pokud bereš část mzdy na ruku a část mzdy papírově, tak podvádíš úplně stejně jako tvůj zaměstnavatel. Můžete dostat do problémů jedna druhou, pokud by jsi se chtěla nějak oficiálně bránit.
Sebe můžeš dokonce poškodit mnohem více, poněvadž se přiznáš k něčemu, co ona na 100% popře.
To co ti slíbila nesplní. Proč by to jako dělala, že…
Nesoudím, vím jak to chodí a je to velmi, ale velmi komplikovaná a nevýhodná situace. Nejde jen o těhotenství, stačí být nemocná.
Jinak s nějakým přestupem do lepšího zaměstnání si to nemaluj, pokud víš, že je to téměř nereálné. Spíš počítej s tím, že jsi šlápla do velké louže. Jak třeba budeš dalšímu potenciálnímu zaměstnavateli vysvětlovat, proč tam nechceš být, když to bude v podstatě jediný důvod? Po přijmutí tohoto zaměstnání se už začneš dostávat do spleti lží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Raději anonymně se jdu pozeptat a poradit…Pracuji už dlouho, ale krátce v novém zaměstnání - 10 měsíců - při podpisu smlouvy mi bylo řečeno, že budu dostávat část platu na účet - přiznanou a druhou část na ruku - nepřiznanou… Protože je špatná situace a prozatím jsem nové zaměstnání nenašla, tak to mám platově takto nevýhodně nastaveno, bohužel zaměstnavatel mi to neřekl dříve… Chci se zeptat, zda někdo neví, při případném těhotenství, zda mi může zaměstnavatel napsat celý plat, abych podle toho měla vypočítanou mateřskou? Když jsem se na to ptala majitelky, bylo mi řečeno, že ano, ale přiznám se, že začínám pochybovat, zda ji věřit. Přede mnou tam pracovala dívka, otěhotněla ve zkušební době a byla odejita…nerozloučili se v dobrém a vím, že jí přiznala jen tu část platu… mě ale řekla něco jiného… předem díky za reakce