Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky všem,
chtěla bych se optat, zda je normální, že nemá dcera ještě prořezané špičáky? Stalo se to některé z vás u dětí a pak se to nakonec prořízlo? V dubnu jí byli 2, zubařka to jako problém nevidí, ale já si říkám, jestli nemám zkusit zajít někam na konzultaci? Nebo nechat udělat RTG jestli je má založené-problém, je, že stejně držet nebude.
Nebo zbytečně panikařím? ![]()
Příspěvek upraven 29.07.16 v 10:48
Díky za reakci, já jsme zvyklá, že u první dcery to šlo celkem pěkně po sobě…tady pořád čekám a říkám si ha už lezou, a ono prd…ani jsem to nějak neřešila, ale ty dotazy proč nemá ještě venku dvojky mě docela nahlodali… ![]()
Naše malá 4,5 roku nemá jeden špičák nalevo dole. Na dotaz co s tím mi zubař řekl, že první tam asi není založený a pokud tam bude druhý vyleze, pokud ne, tak ho rtg. stejně nevytáhne. Zbytečné záření malého dítka ![]()
Ja mela dvojky mlecne obe, nemela jsem zalozene az druhe zuby. Ja bych nechala rtg udelat, kdybych mela pochybnosti.
Špičáky jsou trojky
Jinak s nezaloženými zuby máme bohužel bohaté zkušenosti. Ale mléčné tedy vylezly všechny, až ty stálé chybí. Dceři chybí horní dvojky a ta jedna mléčná tedy taky vylezla dost pozdě. Syn nemá dolní pětky, mléčné vyrostly normálně. Jinak v mé i manželově rodině stálé zuby dosud nikomu nechyběly, naše děti jsou první
Manžel ale má ty horní dvojky viditelně menší což je podle zubařky ten předstupeň.
Rentgenem teď nic nevyřešíš, dítě stejně nebude spolupracovat, zbytečný stres. Z mých zkušeností stačí kolem těch 6 let až se začnou klubat stálé zuby, abyste věděli jestli je má založené.
Také bych neřešila. V manželové rodině jsou chybějící dvojky poměrně častý jev, takže když starší dcerce vyrostly jedničky a potom hned čtverky a ty dvojky ne a ne, tak jsem si říkala, že to bude asi ono. Ale pan zubař mě tehdy vyvedl z míry, že u mléčných zubů to ještě nepoznáme. Nakonec jí narostl kompletní chrup a budeme čekat, co se stane u stálých zubů. RTG bych rozhodně u mléčných zubů nedělala.
@Boudice23 A který zub vlastně chybí? Špičák nebo dvojka? To je docela důležité -v době prořezávání je rozdíl rok a půl…
Omlouvám se chybí špičák čili trojka, blbě jsem to napsala, koukala jsem v době psaní příspěvku na ty časy prořezávání jednotlivých zubů a napsala omylem „dvojky“
Na netu jsme našla že už by měli být v době jejího věku prořezané.
každopádně všem díky za reakce, v nadpisu změněno.
@Katcha díky moc, mně by na ten rtg stejně nedržela, nezbývá tedy než čekat
u nás je vše ok spíš naopsk, můj manžel má přední zuby hodně veliké.)))
Ono taky záleží na tom, kdy se dceři prořezávat první zuby. Když nezačnou v půl roce, jak se většinou udává, může se to celé časově posunout. V jejím věku by měla mít oba rezaky a první stoličku- čtyřku. Špičák by někdy teď mel začít taky prořezávat a jako poslední pak pětky. Rentgenovat to teď nemá vůbec cenu. Ať se tam ukáže cokoli, stejně se s tím v tomto věku nedá dělat nic. Navíc nezaložení špičaķů je velmi raritní. To se týká spíš dvojek a pětek, a navíc ve stálém chrupu.
Dobrý den, příspěvek je starší, ale musím reagovat. Nám se neprořezaly dvojky a ani druhý tam nejsou, malá byla na rtg.Co se s tím vůbec dál dělá? To by mě zajímalo? Děkuji