Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem. Mam dotaz, moje skoro rocni holcicka ma od narozeni nepruchozi slzny kanalek, asi ve 3 mesicich nas dr poslala na ocni, kde mi ukazali správnou masaz s tim, ze pokud to do 6mesicu nepomuze, ze mame prijit na pruplach, masaz nepomohla a tak tedy udelali pruplach s tim, ze pokud to nepomuze za 3 tydny znovu, rodina pritele mi za to furt nadavala, ze ji to nemam nechat delat, ze se to samo s vekem zlepší a tak jsem tedy na ten druhy nesla, ale kdyz se to stale nelepsilo, sli jsme znovu na ocni, ale jinam nez předtím, kde ji udelali vyter a zjistili ze tam ma nejakou bakterii, ale i tak, ze ho ma stale nepruchozi, nasadili antibiotika, ty pomohli, ze ocicko nehnisalo a měli se objednat na sondaz, ale nyni uz pod narkozou. Zakrok jsme podstoupili bez narkozy nakonec jen s lehkym prispanim(nejspis asi rajským plynem) ale rekli nam, ze kanalek byl bez překážky, ale ze kdyz vstrikli tekutinu, ze se vratila, ze prekazka bude asi nekde niz a ze tedy za 3 tydny pokud to nepomuze mame objednat na ORL, kde se kamerou podívají do nosu a zjisti, kde je problem a potom by popripade vlozili silikonovou trubicku aby se kanalek roztahl. Chci se zeptat, zda měl nekdo stejny problém a jak to probihalo? Omlouvám se, za dlouhý popis???? doufam, ze se to bude chtit někomu cist????
@Lucieslavikova dcera měla neprůchozí kanálky, nakonec musela podstoupit intubaci slzných cest, výkon ve 2 letech, pomohlo to 100%, je úplně bez obtíží. Předtím do 9 měsíců pořád záněty očí, antibiotika v kapkách, opakovaně průplachy, v 9m sondáž, poté jí oči jen slzely. V necelých 2 letech měla zas zánět spojivek, tak pak jí indikovali k operaci.
@mira160581 píše:
@Lucieslavikova ty myslíš tu silikonovou hadičku?
Ano přesně tu myslím 🙂
@Lucka1111 píše:
@Lucieslavikova dcera měla neprůchozí kanálky, nakonec musela podstoupit intubaci slzných cest, výkon ve 2 letech, pomohlo to 100%, je úplně bez obtíží. Předtím do 9 měsíců pořád záněty očí, antibiotika v kapkách, opakovaně průplachy, v 9m sondáž, poté jí oči jen slzely. V necelých 2 letech měla zas zánět spojivek, tak pak jí indikovali k operaci.
A jak to probíhalo? Byl to dlouhej vykon? Musela taky předtím na ORL? 🙂
@Lucieslavikova jo na ORL byla, koukli jí do nosu, naplánovali operaci. Jeden den příjem (předtím několikahodinové čekání), po příjmu jsme šli domů, druhý den ráno nalačno nástup na oddělení, operace a večer jí pustili. Byl tam s ní manžel, já byla doma s miminem. Před operací jí prý dali v sirupu nějaký oblbovák, takže pak byla jak opilá, výkon s cestou na sál i zpět dohromady půl hodiny, manžel říkal že si nestihl ani dojít pro nějaké jídlo, takže byl prakticky celý den o hladu. Večer jsem pro ně přijela. Pak jsme týden kapali do nosu nasivin, postupně oči přestali slzet. A za 3 měsíce jí vyndali ty kanylky. Ale museli jí znovu uspat, nepovedlo se to bez toho. Ale to už bylo ambulantně, jen jí dali něco dýchnout. 2 hodiny po výkonu jsme šli domů.
@Lucieslavikova mě to dělali v dospelosti, byla jsem hospitalizována na ORL a z očního na mě chodili koukat, ležela jsem v nemocnici 5 dni, výkon trval asi hoďku po třech měsících kontrola na ORL a vyndali tu hadičku,, je už to 14 let a dobry
Tak vsem mockrat děkuji za zkusenosti, od narozeni uz mame mit 3zakrok pod narkozou a jsem z toho vzdy hrozne nervozni 🙂