Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Na zklamání tchyně se vybodni, je to Tvoje tělo, Tvůj porod, Tvé dítě (a manžela samozřejmě). Rázně zakroč, ať nedopadneš jako já, tchyně od nás bydlela přes cestu a neustále se mi do všeho klavírovala, měla plnou pusu zaručených rad, stresovala mne jak blázen. V porodnici měla známou vrchní sestru an šestinedělí, takže můj porod měla v podstatě online, i přes můj písemný zákaz (stěžovala jsem si, paní dostala snad pokutu tuším).
Manžel by se měl probrat a uvědomit si, že potřebuješ veškerou podporu, které se Ti jen může dostat
Měli by to respektovat už z ohledem na zdraví miminka, které ještě nemá vyvinutou imunitu. V dnešní době, kdy je technika na takové úrovni, že není problém komunikovat přes internet, by dva dny opravdu mohli vydržet všichni. ![]()
@berry4 to jo, ale vy jste respektovali.Tady se mi ale zda, ze budoucí maminka do toho nema moc co mluvit a bude se podrizovat tomu co rozhodne tchyne. A vzdycky se da lip říct tak přijeďte, nez jeďte domu, chci klid.
@berry4 píše:
Mám tak nějak čerstvou zkušenost coby babičkaDcera asi taky měla nějaké své vize. Podobné tvým.
Porod hodně těžký. Člověk by řekl, že je automatických plno věcí, ale ono není
Volala mi minutu po porodu, že malá je na světě.
Za dalších 30 minut, kde jako jsem (vč. druhé babičky, své sestry, své velice dobré kamarádky). Viděli jsme malou půl hodinu po porodu, na chvilku, respektovali jsme vše, ale byli zároven´nesmírně rádi. Nesmírně.
Domů jsme dcerku z porodnice vezla, byla u ní první dny víc, než hodně. Sama si to nakonec přála. I když ještě, než porodila, měla jiný názor…
Návštěvy odmítá a neodmítá, podle mom. rozpoložení. Některé s sebou bere v rámci kočárkování na procházku, aby se mohli vidět a zároven´si sdělit vše, je to tak lepší, malá spí a oni mohou „plkat“.
Co tím chci říct?
Možná nic, možná, zatím se nerozčiluj, ještě nevíš, jak s tebou porod a to štěstí zacloumá.
Tak mama je ale prece jen neco pro dceru jineho. Ja uz ji nemam, tchyne zla neni, nemuzu rict, ale nemam k ni blizky vztah. Tam nehrozi, ze bych ji chtela u sebe. Treba svoji mamku bych videla v den poridu rada. Byly jsme si blizke a brala bych ji jako mit tam muze. U istatnich to jsou pro me navstevy, a to jak muzova strana, rak muj otec i bracha. Doufam, ze chapete jak to myslim.
Mam chlapa turka a moc dobre vim, o cem mluvis.. po prvnim porodu jsem si prosla necim podobnym.. u dalsiho ditete jsme nasli kompromis. Ja se hrozne bala toho, ze mi budou courat navstevy jako u prvniho a ja nebudu mit chvili klid (a to zijeme v anglii, takze zadne 5 dni po porodu v nemocnici, ale v mem pripade „az“ 2 dny po porodu, jinak treba i tentyz den). Pozadala jsem partnerovu rodinu, at se dohodnou na nejakem case a prijdou pokud mozno ve stejny cas. Ty 2 hodiny se daly prezit a pak jsem od nich mela pokoj.
Co se kamaradu tyce, tak bych ne primo zakazala, ale domluvila se s nimi, ze nevis, jak se budes po porodu citit, ale hned, jak naberes trochu sily, rada je pozves. Nekdo je totiz po porodu hned jako rybicka, nekdo trpi cele sestinedeli
Nevis, jaky pripad budes Ty. ![]()
Ale kdo vi, treba najdete nejaky ten kompromis, kdy budes rada, ze si rodina pochova miminko a necha Te odpocinout. ja z navstev nebyla nadsena, ale kdyz se stalo, ze prisli, proste jsem se omluvila, ze jsem nevyspala a ze potrebuju odpocivat, at mne omluvi. Partner nechal miminko pochovat navsteve a ja v klidu opdocivala.
@ahhotep Ne, nejsi sobec. Ani nemáš nějaké hysterické požadavky. Já bych jasně vyhlásila pravidla a pokud by je někdo porušila dorazil třeba do porodnice na neohlášenou návštěvu, tak bych řekla sorry, jsem unavená, nehodí se to a v klidu bych zůstala zalezlá s miminem v pokoji (rodila jsem v porodnici, kam návštěvy na běžný pokoj nesmí). To samé, pokud by se mi někdo bez mého souhlasu chtěl nakýblovat domů.
Já třeba nedělala žádné embargo kdo a kdy může/nesmí přijít, všem jsem jen řekla, že to budeme řešit operativně podle situace (návštěvy v porodnici jako takové mi z principu nevadí). Podle toho, jak se budu cítit, vše pořešíme po telefonu až budu na šestinedělí.
A to, že se tchýně těší, až mimino poprvé bude koupat, tak to by mi asi někdo řekl jen jednou. i vlastní matce bych jasně řekla, že rodič jsem já a ona by si měla uvědomit, že je „až“ babička.
@ahhotep píše:
Na ti on mi rekl, ze ztrhana budu, ale ze s tim pocitaji a nejdou za mnou ale za miminkem. Ze nakouknout. Jeste jsem ochitna, aby jim malou vzal na chodbu na chvilku ukazat, ale znam svou svagrivou a tchyni..to nebude na minutku a myslim, ze jeden den vydrzi. I moje cast rodiny. Hlavne je to o me beze me. Se domlouvaji jako bych nebyla. Nejsem neochotna. Jen to chci min resit v ten den. Rict ji nakonec prijdte jsem ik ci dnes jeste ne. Mam dost..ale i to je urazi..tak doufam, ze muz to pochopi. Mel by byt u pirodu. Ze mu cvakne a rekne si, nechame ji v klidu. Neni to tak easy jak mysli..a kdyz ne, tak holt budu za hysterku, at si mysli, ale mrzi me to.
Narovinu, já jsem rodila dceru v půl druhé, rovnou ji odvezli na neonatologii, manžel se na ní směl jít podívat za dvě hodiny, já jsem směla až druhý den, naše oddělení byla od sebe vzdálená a sami rodičky, co zůstaly bez dětí, tam samy tu dálku jít neměli, aby někde neomdleli. Moji rodiče za mnou přijeli druhý den, malou viděli až třetí, až když jsem se za ní stěhovala na nedonošenecké. Mimoto osobně mi nepřijde vhodné přijímat nájezdy návštěv v jeden den i s ohledem na další rodičky se kterýma budeš na pokoji. Oni opravdu nestojí při kojení o asistenci celého okresu
Třeba v Budějovicích se na pokoj na návštěvu vůbec nesmí, dítě můžeš vyvézt s postýlkou do takového atria, ale nesmíš ho vyndávat ven. Je to tam dost natěsno a moc lidí se tam nevejde, tak to eliminuje množství návštěv
Tak bych to taky rodině vysvětlila, že se to nehodí, je to nepříjemné, když třeba rodička zjistí, že jí prosákla krev na košili a musí se s tím projít do sprchy kolem celé roty návěštěv, co se mačkaj na pokoji ![]()
Ja byla rada, ze za mnou jezdil partner do porodnice a nikoho jinyho jsem videt nechtela. Byla jsem psychicky uplne mimo (coz tedy trvalo par mesicu). Po prijezdu domu mel pritel tyden dovcu a na dalsi tyden jsem tu mela mamku. A byla jsem moc vdecna, ze nemusim nikoho prijimat - vypadala jsem jak carodejnice, zila v loznici, brecela a behala cely den v nocni kosili. Fakt „bezva“ obdobi. A ver, ze jsem si to planovala jinak
Pribuzni, vc. tchyne apod. videli miminko az asi po trech tydnech, nekteri po sestinedeli
Uvidíš jak se budeš cítit. Určitě bch může jasně a konkrétně požádala, ať všem vyridí co jste se domluvili. Jako dobrý kompromis vidím 1. po porodu jen ty a muž m a pak je tam pusťte. Na 15 minut do porodnice. Oni se opravdu hodně těší. A návštěvy doma pouze na pozvání a upozornit na to.
Příspěvek upraven 02.01.16 v 15:01
Mojemu nepřišlo divné ani to, že chce tchýně vidět syna dřív než já.
Ležela jsem na JIPce po akutním císaři, syna jsem neviděla, a tchýně už byla na cestě do porodnice.
Naštěstí jí ho neukázali, byl v inkubátoru.
Tchýně pak kudy chodila, pomlouvala nejlepší porodnici v Praze, jaké je to tam hrozné. ![]()
Druhý den už se navandrovala na návštěvu, uražená, že to nevyšlo dřív.. s výrazem ukřivděné ježibaby, že jí je jedno, že já jsem zdrchaná po 15h porodu a sekci, za mnou přeci nejde, jde za malým. ![]()
Pokud za Tebou nestojí chlap, neuděláš nic. Leda se natrvalo rozhádáš s celou rodinou.
Držím palce, nedej se. ![]()
An. W.
@ahhotep píše:
Tak mama je ale prece jen neco pro dceru jineho. Ja uz ji nemam, tchyne zla neni, nemuzu rict, ale nemam k ni blizky vztah. Tam nehrozi, ze bych ji chtela u sebe. Treba svoji mamku bych videla v den poridu rada. Byly jsme si blizke a brala bych ji jako mit tam muze. U istatnich to jsou pro me navstevy, a to jak muzova strana, rak muj otec i bracha. Doufam, ze chapete jak to myslim.
Tak určitě je víc, než tchyně. Ovšem i ona je máma. Máma tvého syna. Myslíš, že to bude mít mín´,než by měla ta tvoje máma? Vůbec. My se se Zdenkou (vlastně dceřina "tchyně) držely telefonicky celý porod nad vodou. Prožívala to v podstatě stejně, jako já. I když je jasné, že máma to prožívá za svoji dcerku o to víc.
Byla jsem velice ráda a vůbec mi nepřřišlo divné, že tu prvnotní návštěvu nám moje dcerka umožnila společně, ba to tak i sama chtěla, sraz jsme měly před porodnicí a spolu šly ruku v ruce na por, sál přivítat naši společnou vnučku ![]()
Ne, tímto tě k ničemu nenutím, jen mi připadá dost sobecké nechat nejbližší čekat klidně i několik týdnů, jak tady čtu.
Už jsem i bába, tak sama vím, o čem to je tam vevnitř - v srdci ![]()
@ahhotep kdyz a nez jsem rodila, paradoxne se tam cpala manzelova rodina s kterou si prakticky vubec nerozumim, takze jsem to zatrhla, ze v zadnem pripade a prakticky mi bylo uplne jedno, co si mysli… Navstivili me jen rodice a moje sestra s partnerem a manzel samozrejme, ten tam byl semnou celou dobu i v noci
a jeho rodinu a zbytek jsme pozvali az kdyz jsem byla fit a zajeli jsme se, myslim tak po 14 dnech doma… A prezili to…
@ahhotep muehehe, manžílkovi vyřiď, že pokud se postará o sterilně čistou, uklizenou, vycíděnou domácnost s navařenými zásobami a napečenými sladkostmi, to vše pouze jeho vlastní rukou, tak že se teda k návštěvě uvolíš
![]()