Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
Jak byste reagovaly, kdyz by vas rodina nerespektovala v prani co se tyce navstev v porodnici a v sestinedeli.
Mam tesne pred terminem. S muzem jsme byli za jedno a najednou vse jinak..cela rodina se hrozne tesi, az moc bych rekla. Obcas mam pocit, ze jim rodim dite a ja budu jen kojna.
Bavila jsem se s muzem, ze muj bratr mi napsal at tam vedet hned jak pirodim, ze hned prijede. Ja jen prohlasila, ze je to sice od nej hezke, ale aby se nedivil, ze navstevy prijmu az druhy den treba a na to konto muz. A pric jako. Nasi a segra tam budou taky cekat jak jim napisu, ze rodis. Piduvat se na chvili na malou. Ja jak to mysli a on ze se hrizne tesi, ze jim zavola a ze dojedou..a ja ze je ram stejne nepusti mimo navstevy a urco ne par min po porodu. Ze je to nase chvile a rikam mu at si to ukiciruje jako..ja nejsem proti navstevam, ale jen chci si o tom rozhidnout sama. Navstevy jsou ode 3-6 a treba porodim v 1 odpo a fakt v ten den budu rada, ze jsem rada a ze by proste orisli druhy den ci proste uvidime dle momentalni situace a on mi rekl, ze jsem hysterka a ze at rodina prijde hned, ze se tesi. Me to stresuje, bojim se porodu, nesnasim nemocnice. Vse bude nive a hned mit kolem sebe x lidi nechci. Ne hned prvni den.
To same doma. Prijdu z porodnice a chci klid. Min prvni den dva. Navyknout si na domov a malou mimo porodnici. A on ze tchyne by prisla hned prvni den, ze chce koupat malou. Tak za orvy poprve doma si ji chci koupat sama a hlavne jak tchyne. Byli jsme domluveni ze prvni dva dny bez navstev a pak jen uzka rodina takhke ze zacatku. A pak dle situsce a ob uz se dimlouva kamarady co se prijdou podivat treba druhy den od propusteni domu. Me to stve. Chapu, chce se pochlubit. Ja sama tez nikiho nezvu. Zvlast takhke dipredu nevim jak na tom budeme. Jsem sobec? Preci mam pravo na trochu klidu a soukromi prvni dny doma a den po porodu v porodnici a mrzi me, ze najednou otocil a dela ze me hysterku..
Podle me rozhodne divna nejsi.Ona jim mala neuteče. Muze rozeslat nejake fotky a mel by respektovat tvé pocity.Neni nejaka kamaradka co by mu to trochu nejak jemne vysvětlila?
Ne nejsi sobec, sobě v je přítel s rodina. Hlavně me udivuje, ze ženská část rodiny nechape, ze chceš soukromí ![]()
@ahhotep
měli by brát ohled na tebe, sotva porodíš to je síla. manžel to natavil tak že návštěvy až po šestinedělí
a bylo to super ![]()
Zdravím
v porodnici lze říci, že krom manžela k vám nikdo nesmí a hotovo. Ja na to psala i papír koho u sebe nechci komu můžou předávat informace o mne a o malým.
@ahhotep Mela jsem to podobne. Nevastni tchyne to absolutne nerespektovala. Rodila jsem v noci, a ona uz se chtela rano priritit. Napsala jsem ji ze ne a hotovo. Doma jsem navstevy prijimala az koncem sestinedeli. Je dulezite, aby jste se s miminkem szily spolu. Na okoli bych se vyprdla. Muj muz nastesti vetsinou stoji pri me, za coz jsem rada, ale nekdy si taky musim dupnout!
Ahoj, úplně tě chápu. Pri prvnim porodu se mi tam taky nahrnula tchýně, švagrová, vzali ještě sestrenici s pritelem a kamaráda. No děs. A hrozne se divili proc maly brečí. No pak se mi nahrnuli domu prvni den propusteni s babovkou, ale ostatni sem musela udelat ja. U druheho porodu sem jim proste rekla te si tam nikoho krome manzela a syna nepreju a nikdo t neprisel, ale urazeny teda byli.Ale narozdil od tebe manzel stal pri mě.
Stuj si za svym, na klid mas pravo a prvni porod a nez se vse naucis a zorganizujes ti da zabrat. A budes vycerpana uz jen z kojeni a kolotoce kolem prcka.
@jita22 píše:
Podle me rozhodne divna nejsi.Ona jim mala neuteče. Muze rozeslat nejake fotky a mel by respektovat tvé pocity.Neni nejaka kamaradka co by mu to trochu nejak jemne vysvětlila?
Prijde mi, ze do nej vandruje tchyne. On je v tomhle mimon. Vubec si to nedokaze podle me predstavit a tchyne furt jak s tim dneska nadelaj, ze kdyz rodila ona, ze v kontrakcich jeste sla nakupovat a rodila div ne na chodbe v porodnici a ze ty dnesni holky chtej na vse klid apod..a furt jak se tesi, jak bude malou chivat jak nam pomuze v sestinedeli. Muz jak je super, te ji to nemuzem udelat, ze jak se dozvi ze rodime ze vyjedou. Se svagrovou i tchanem. Ja na to jim rekni az po. Ci jako budou na chidbe kdyz budu x hod rodit? No nesmysl..a ze by tchyne s nama bydlela par dni, ze bych kojila a ona se starala, abych si pry idpocala. No jak kojna fakt. Vubec jako, ale muz to bere jako super pomoc a jak je hodna..vazim si pomoci ale on bude prvni tyden doma, tak neni treba a o malou se chci starat sama. Prijde mi jak kdyby se vsichni zblaznili fakt..
Rozhodně by měli respektovat tvoje přání. Chápu, že ne každý má hned náladu na návštěvu.
Mně přivezli na pokoj v jednu odpoledne a před druhou už jsem tam měla bráchu a v pět tátu s macechou. Samozřejmě mi napřed zavolali jestli můžou přijet, mně to nevadilo.
Chovani tvych pribuznych neni nepodobne tomu, kdyz chodi cela vesnice ocumovat do kravina prave narozene telatko.
Je mi te lito. Nezbyde ti, nez si razne uhajit sve.
Nejseš divná, já hlavně nestála o tchýni a tchána po zkušenostech po prvním porodu, kdy moje trapná tchýně na neonatologii!!!začala mojí nedonošené holčičce v inkubátoru počítat prstíky, jestli je má všechny
Jsem jí řekla, jestli to myslí vážně, že jsou tam odborníci, kteří u ní řeší jiné složitější věci a prsty už mají dávno spočítané.
Ona opáčila, že u svých dětí si je taky hned zkontrolovala. Lidská blbost je bezmezná. ![]()
Naštěstí trpím poruchou imunity, jasně jsem jim zakázala ke mě a malému lézt celé šestinedělí
striktně!!! Takže druhé vnouče viděli opravdu až po 6 týdnech.
Partnerovi bych jasně vysvětlila, že ztrhaná po porodu nemám zájem nikomu ukazovat sebe ani miminko. Mimo to, když se ti narodí miminko v jak píšeš v 13 hod. tak budeš ležet na boxu další dvě hodiny a oni si to miminko opravdu neprohlídnou. A pak tě budou stěhovat sestry na pokoj, tak to taky nehrozí, nebudeš ještě vstávat, tak si miminko někde nechávají u sebe na sesterně a tam pustí max. tvého partnera. Aspoň tak to chodí ve porodnici, kde jsem rodila teď podruhé.
Taky tyto ataky rodin a kamarádek nějak nemusím.
My to tak taky meli. Aspon jsem myslela. Dohoda byla, nic neplanovat, uvidime po. Ze to bude o domluve, ale tak nejak jsem avizovala, ze prvnich par dni doma klid a pak ok. Prvni den po porodu jsem brala jako jasby fakt..tak me ted zamrzela jeho reakce a to, ze to nekdo v ridine ocekava jinak a bude zklamany ![]()
Mám tak nějak čerstvou zkušenost coby babička
Dcera asi taky měla nějaké své vize. Podobné tvým.
Porod hodně těžký. Člověk by řekl, že je automatických plno věcí, ale ono není ![]()
Volala mi minutu po porodu, že malá je na světě.
Za dalších 30 minut, kde jako jsem (vč. druhé babičky, své sestry, své velice dobré kamarádky). Viděli jsme malou půl hodinu po porodu, na chvilku, respektovali jsme vše, ale byli zároven´nesmírně rádi. Nesmírně.
Domů jsme dcerku z porodnice vezla, byla u ní první dny víc, než hodně. Sama si to nakonec přála. I když ještě, než porodila, měla jiný názor…
Návštěvy odmítá a neodmítá, podle mom. rozpoložení. Některé s sebou bere v rámci kočárkování na procházku, aby se mohli vidět a zároven´si sdělit vše, je to tak lepší, malá spí a oni mohou „plkat“.
Co tím chci říct?
Možná nic, možná, zatím se nerozčiluj, ještě nevíš, jak s tebou porod a to štěstí zacloumá. ![]()
Pravidla urcijes ty, tecka. Ja napoprvy nevedela co cekat, v porpdnici se mi stridala cela rodina a pak jsem z toho byla otravena a unavena. Nappdruhy jsem vybojovala jednoluzak, mela jsem s mimnem klid a vyhlasila ze nechci nikoho ani videt. tchan, svagrova a segra meli rozum, nasi a tchyne se kazdej na hodinku beztak nakyblovali. no a v den propusteni z porodnice mi muz sezval domu mejdan pro 15 lidi. myslela jsem ze me omejou, ale nakonec to bylo fajn - ja lezela na gauci a nedelala nic a kdyz jsem byla unavena, sla jsem si proste lehnout a oni parili dal…
@alisekR píše:
Nejseš divná, já hlavně nestála o tchýni a tchána po zkušenostech po prvním porodu, kdy moje trapná tchýně na neonatologii!!!začala mojí nedonošené holčičce v inkubátoru počítat prstíky, jestli je má všechnyJsem jí řekla, jestli to myslí vážně, že jsou tam odborníci, kteří u ní řeší jiné složitější věci a prsty už mají dávno spočítané.
![]()
Ona opáčila, že u svých dětí si je taky hned zkontrolovala. Lidská blbost je bezmezná.
Naštěstí trpím poruchou imunity, jasně jsem jim zakázala ke mě a malému lézt celé šestinedělístriktně!!! Takže druhé vnouče viděli opravdu až po 6 týdnech.
Partnerovi bych jasně vysvětlila, že ztrhaná po porodu nemám zájem nikomu ukazovat sebe ani miminko. Mimo to, když se ti narodí miminko v jak píšeš v 13 hod. tak budeš ležet na boxu další dvě hodiny a oni si to miminko opravdu neprohlídnou. A pak tě budou stěhovat sestry na pokoj, tak to taky nehrozí, nebudeš ještě vstávat, tak si miminko někde nechávají u sebe na sesterně a tam pustí max. tvého partnera. Aspoň tak to chodí ve porodnici, kde jsem rodila teď podruhé.
Taky tyto ataky rodin a kamarádek nějak nemusím.
Na ti on mi rekl, ze ztrhana budu, ale ze s tim pocitaji a nejdou za mnou ale za miminkem. Ze nakouknout. Jeste jsem ochitna, aby jim malou vzal na chodbu na chvilku ukazat, ale znam svou svagrivou a tchyni..to nebude na minutku a myslim, ze jeden den vydrzi. I moje cast rodiny. Hlavne je to o me beze me. Se domlouvaji jako bych nebyla. Nejsem neochotna. Jen to chci min resit v ten den. Rict ji nakonec prijdte jsem ik ci dnes jeste ne. Mam dost..ale i to je urazi..tak doufam, ze muz to pochopi. Mel by byt u pirodu. Ze mu cvakne a rekne si, nechame ji v klidu. Neni to tak easy jak mysli..a kdyz ne, tak holt budu za hysterku, at si mysli, ale mrzi me to.