Neschopenka, dovolená a postoj zaměstnavatele
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
@Cenarius
Z tohoto mám také strach…zároveň jsem trochu bezradná, když si rok co rok nestihnu vybrat ani půlku dovolené… protože nám ji jednoduše nedá… Dovolenou nám stále převádí a už teď ji mám tolik, že bych mohla být doma bůhví jak dlouho… v těhotenství mě to teď štve o to víc, se tam takhle zbytečně rozčilovat kvůli pár dnech na horách…
Buď bych se zkusila s ředitelkou ještě jednou domluvit nebo bych šla na neschopenku a odjela na hory. Je to trochu na hlavu, převádět pořád tolik dovolené. Pracuji v soukromém korporátu a tam máme naopak pokyn převádět max. 5 dní za rok, jinak vše musíme vyčerpat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucie_Sx musi se prevadet, ale jsou nejaky pravidla do kdy se musi vybrat stara dovolena. Nesmi se dovolena skrtat. To je v rozporu se zakonikem prace.
Jinak veskerou dovolenou si urcite vybere mezi MD a RD.
@baal7513 píše:
Proc ne, u lékaře nahlásí adresu chaty, kde bude pobyvat a hotovo. kontrola pravdepodobne neprijde, neb je to daleko.
Neb zacatek plati zamestnavatel, tak bych tomu tolik neveril.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucie_Sx
Naopak si myslím, že mě potřebuje, každý výpadek se u nás bere s velikou nelibistí a když si někdo vezme dovču či onemocní, div ho tam pak nesežerou ![]()
- Citovat
- Upravit
§ 217
(1) Dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace a rady zaměstnanců tak, aby dovolená mohla být vyčerpána zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Teorie se má tak, že komplet celou dovolenou může nařídit zaměstnavatel, pouze část musí být 14 dní v kuse.
Praxe je taková, že by se měly obě strany dohodnout. Zvaž domluvu se zaměstnavatelem, i třeba vzhledem k momentální situaci, kdy jsi těhotná.
PN je prvních 14 dní v režii zaměstnavatele, takže není moc chytré jet mimo domov. Ale myslím si, že lékař může napsat na PN skutečnou adresu pobytu, jestli to lze na chatu…nevím
ale asi bych neprovokovala.
Převod do dalšího roku je možný s podpisem dohody se zaměstnancem, případně zdůvodněním vážných provozních důvodů, které bránily čerpání dovolené v příslušném kalendářním roce. Takže není možné jen tak převádět do nekonečna a bez souhlasu zaměstnance.
Nevím ale jak je to u pedag. pr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@JancaS84
To je právě to, u nás se na dodržování nějakých “pravidel” nehraje… věčně práce přes čas, dovolenou pořádně nedají, samej problém, proto už jsem z toho naštvaná
To nejsou, ale pravidla to je zákoník práce. To co jsem psala ti musí umožnit když požádás. Jinak se k vám chová tak jak ji dovolíte. Není problém se obrátit na zrizovatele případě inspektorát práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Urcite mas narok mit každý rok urcity pocet dnu dovolene v kuse, zadny po dni jak se to hodi zamestnavateli. Prevadet ti ji taky nemuze jen tak, pokud vim, jde to jen v nezbytnych duvodech a pak ti ji musi umoznit docerpat v prvni polovine roku. Fakt neexistuje mít roky nastradanou dovolenou, protoze se to zamestnavateli nehodi. Ale s tímhle vsim bych se neobracela na emimino, ale na nejakou pravni poradnu, kde ti zvladnou dat i pripadne pravni ramce jak postupovat atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@JancaS84
To je právě to, u nás se na dodržování nějakých “pravidel” nehraje… věčně práce přes čas, dovolenou pořádně nedají, samej problém, proto už jsem z toho naštvaná
To nejsou nějaká pravidla, to je zákoník práce. Zkusila bych to nejprve po dobrém, že jsi unavená, potřebuješ dovolenou, jinak hrozí rizikové těhotenství. Máš ji hodně, tak ať ti ji dá. Jako nechat zaměstnance každý rok převádět polovinu dovolené rozhodně není v pořádku. Kdyby to nezabralo, tak neschopenka. Vyhodit Tě nemůže, tak to neřeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kacz
Přesně tak bych to udělala, otázka je, co když přijde kontrola… ale první týden nemoci chodí tuším zaměstnavatel? Mohl by z toho být vyhazov, jsem-li těhotná?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@kacz
Přesně tak bych to udělala, otázka je, co když přijde kontrola… ale první týden nemoci chodí tuším zaměstnavatel? Mohl by z toho být vyhazov, jsem-li těhotná?
No, což to asi může. Je to hrubé porušení pracovní kázně nebo tak nějak. Ale prvně bych na ni šla přes tu nevyčerpanou dovolenou a pak se případně domluvit s doktorem. Napsat PN na chatu by neměl být problém a vycházky na 6 hodin denně ti umožní být na čerstvém vzduchu dost, takže bys ani nic porušovat nemusela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:Spis ti za tu neschopenku neda ani korunu. Ale cert vi.
@kacz
@JancaS84 píše:
To nejsou, ale pravidla to je zákoník práce. To co jsem psala ti musí umožnit když požádás. Jinak se k vám chová tak jak ji dovolíte. Není problém se obrátit na zrizovatele případě inspektorát práce.
Jeste bych navrhnul odbory, pokud je maji a je clen. Maji paky jak " neposlusne zamestnavatele" usmernit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@kacz
Ale n neschopence je napsáno místo, kde ses budeš zdržovat. tak si tam dej adresu té chalupy.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@kacz
Nech si vychazky na odpoledne a kdyby prisla kontrola rano, treba by ti dr. potvrdil navstevu.
Ale proste o dovolenou pozadej pisemne plus ustne zmin moznost, ze proste pujdes na rizikove.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@kacz
Pokud nemate trvale bydliste na te chalupe, pak dohnanim do absurdna vam muze prijit vypoved samozrejme, plus asi i nejake nemile psani z VZP. Ale opravdu se nemuzete dohodnout? Pokudnse nepletu zamestnavatel mapravo naridit jen polovinu dovolene, zbytek zamestnanec. Ale zase az tak daleko jsem jit nikdy nemusel.
Akorat jednou jsem jednomu podrizenemu nepodepsal dovolenou. Ztropil strasnou scenu, mel letenky do USA na 3 tydenni dovku a neobtezoval se to s nikym konzultovat, dalsich 5 kolegu co s nim maka nemeli sajnu zento ma v planu a navic si to placnul do prazdnin a nebral ohledy na ostatni co maj deti, jine plany.
Vzdy svym lidem rikam, at se dohodnoz mezi sebou, vzdy musi byt 70% osazenstva v praci. Kdyz jim dohoda nejde nastupuji ja s minci a rozhodnuti je rychle. Radeji se vzdy dohodnou
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@OldaJ to vubec tak není, pleteš všechno dohromady
trvalé bydliště s tím nemá nic společného a VZP už vubec ne. Když nemáš co říct, je lepší mlčet.
Vážně zaměstnáváš lidi, když ani netušíš, jaké jsou podmínky pracovní neschopnosti? Opravdu dnes díky Bohu za normálního zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@OldaJ
Děkuji za reakci, i já bych samozřejmě uvítala se dohodnout a vše řešit normálně, bohužel zaměstnavatel opakovaně různými způsoby nedodržuje zákoník práce (neustálé přesčasy, převádění a nečerpání dovolené rok co rok, práce navíc o víkendech se sdělením den předem…) Na druhou stranu mám tam pěkné peníze a do mateřské jsem tam chtěla vydržet…
- Citovat
- Upravit