Neschopenka, dovolená a postoj zaměstnavatele
- Fotoalbum (0)
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Tak zaměstnavatel ma pravo urcit datum dovolene, cele. Takze pokud nemas papír, kde ti dovolenou schvaluje, asi mas smulu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Pracuji ve školském zařízení a v zimě si mohu vzít dovolenou krom vánoc pouze přes jarňáky, což je logické. Problém je, že nám ji ředitelka i tak odmítá dát kvůli papírování a administrativě spojené s covidem. Přestože naše činnost je pozastavená, má s dovolenou problém a řekla, že všichni budou v práci dohánět resty. Máme na jarňáky již zaplacenou chatku na horách. Jsem v 11tt a těšila jsem se na procházky a čerstvý vzduch. Nyní mám menší komplikace (ležím v nemocnici) a čerpám dovolenou tak jako všichni od nás přes Vánoce a Nový rok. První týden v lednu pak budu mít neschopenku a pak už bych měla snad být v pořádku. Pokud samozřejmě nebudu v pořádku, nikam nepojedeme, ale může mi tu dovolenou zakázat, přestože činnost je zastavena a jedná se pouze o administrativu, kterou stihnu a absolutně neohrozím chod zaměstnání?
Předem děkuji za relevantní zkušenosti a informace.
Ano, o čerpání dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Je dobrým zvykem dávat dovolenou zaměstnanci, jak o ní požádá, ale není to povinnost zaměstnavatele. Pokud řekne, že ti ji v daný termín nedá, tak s tím nemůžeš nic dělat. Dokonce může zaměstnavatel zaměstnance odvolat i z probíhající dovolené, samozřejmě mu pak musí zaplatit vzniklou škodu. Pokud jsi ale dovolenou měla oficiálně schválenou a na to konto jsi zaplatila dovolenou nebo zalohu, tak ti zaměstnavatel musi uhradit náklady (nejsem si jistá, jestli do plné výše). Nemůžeš ale vycházet z toho, že běžně v ten termín dovolená být může.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Dovolenou musi schvalit zamestnavatel. Pokud si koupite zajezd, aniz mate dovolenou schvalenou, je to vas problem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Pracuji ve školském zařízení a v zimě si mohu vzít dovolenou krom vánoc pouze přes jarňáky, což je logické. Problém je, že nám ji ředitelka i tak odmítá dát kvůli papírování a administrativě spojené s covidem. Přestože naše činnost je pozastavená, má s dovolenou problém a řekla, že všichni budou v práci dohánět resty. Máme na jarňáky již zaplacenou chatku na horách. Jsem v 11tt a těšila jsem se na procházky a čerstvý vzduch. Nyní mám menší komplikace (ležím v nemocnici) a čerpám dovolenou tak jako všichni od nás přes Vánoce a Nový rok. První týden v lednu pak budu mít neschopenku a pak už bych měla snad být v pořádku. Pokud samozřejmě nebudu v pořádku, nikam nepojedeme, ale může mi tu dovolenou zakázat, přestože činnost je zastavena a jedná se pouze o administrativu, kterou stihnu a absolutně neohrozím chod zaměstnání?
Ležíš v nemocnici a čerpáš dovolenou? To jako proč?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
Děkuji za informace, u nás je problém v tom, že kromě 10 dnů
v létě nám ji nechce dát nikdy. Já ale mám nárok na dovolenou, nebo ne?
Případně může mi zbylé týdny dovolené vyplácat třeba po jednom dni,
kdykoli se mu zachce?
Jsem z tohoto celkem otrávená, navíc jsem myslela, že alespoň
v těhotenství nebude dělat problémy. Samozřejmě je vše o nějaké slušnosti, ale
třeba známí se s ničím takovým nesetkali a dovču si mohou vybrat
víceméně kdy chtějí. Případně bych na ten týden šla znova na
neschopenku
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@hanka.br.
Protože jsem ji měla nahlášenou dlouho předem (bereme si ji o vánocích
všichni) a v nemocnici jsem skončila nečekaně, ale “pouze” na 5 dní.
Jako pedagog mám poměrně dost dovolené a nemám nikdy šanci ji ani
z půlky vyčerpat…
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
@Anonymní píše:
Děkuji za informace, u nás je problém v tom, že kromě 10 dnů v létě nám ji nechce dát nikdy. Já ale mám nárok na dovolenou, nebo ne? Případně může mi zbylé týdny dovolené vyplácat třeba po jednom dni, kdykoli se mu zachce?
Jsem z tohoto celkem otrávená, navíc jsem myslela, že alespoň v těhotenství nebude dělat problémy.Samozřejmě je vše o nějaké slušnosti, ale třeba známí se s ničím takovým nesetkali a dovču si mohou vybrat víceméně kdy chtějí. Případně bych na ten týden šla znova na neschopenku
To bych nedelal. Jelikoz to je jasny, ze to je ucelove a na 100% cekejte kontrolu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Anonymní píše:
Děkuji za informace, u nás je problém v tom, že kromě 10 dnů v létě nám ji nechce dát nikdy. Já ale mám nárok na dovolenou, nebo ne? Případně může mi zbylé týdny dovolené vyplácat třeba po jednom dni, kdykoli se mu zachce?
Jsem z tohoto celkem otrávená, navíc jsem myslela, že alespoň v těhotenství nebude dělat problémy.Samozřejmě je vše o nějaké slušnosti, ale třeba známí se s ničím takovým nesetkali a dovču si mohou vybrat víceméně kdy chtějí. Případně bych na ten týden šla znova na neschopenku
K neschopence musí mít doktor důvod a myslíš, že ti napíše
neschopenku někam na chatu do hor v dobe jarních prázdnin? Hlavně
nenápadně…
Jinak by si měla mit moznost ze zákona čerpat dovolenou 14 dní v kuse.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius píše:
To bych nedelal. Jelikoz to je jasny, ze to je ucelove a na 100% cekejte kontrolu.
Proc ne, u lékaře nahlásí adresu chaty, kde bude pobyvat a hotovo. kontrola pravdepodobne neprijde, neb je to daleko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Cenarius
Z tohoto mám také strach… zároveň jsem trochu bezradná, když si rok co
rok nestihnu vybrat ani půlku dovolené… protože nám ji jednoduše nedá…
Dovolenou nám stále převádí a už teď ji mám tolik, že bych mohla být
doma bůhví jak dlouho… v těhotenství mě to teď štve o to víc, se tam
takhle zbytečně rozčilovat kvůli pár dnech na horách…
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
Myslíš, že se tě chce zbavit? Nebo tě naopak potřebuje?
Můžeš třeba říct, že ti doktor chce dát rizikové těhotenství, ale že jsi chtěla pracovat, když je to stejně z domu, ale že mu na to asi kývneš, protože tohle jsou zbytečné nervy… Jestli tě potřebuje, proč ti tu dovolenou nedat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Anonymní píše:
@Cenarius
Z tohoto mám také strach…zároveň jsem trochu bezradná, když si rok co rok nestihnu vybrat ani půlku dovolené… protože nám ji jednoduše nedá… Dovolenou nám stále převádí a už teď ji mám tolik, že bych mohla být doma bůhví jak dlouho… v těhotenství mě to teď štve o to víc, se tam takhle zbytečně rozčilovat kvůli pár dnech na horách…
Převádět se podle mě už nesmí.
Možná to prober se zřizovatelem, klidně bez jmenování
konkrétní školy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@Anonymní píše:
@Cenarius
Z tohoto mám také strach…zároveň jsem trochu bezradná, když si rok co rok nestihnu vybrat ani půlku dovolené… protože nám ji jednoduše nedá… Dovolenou nám stále převádí a už teď ji mám tolik, že bych mohla být doma bůhví jak dlouho… v těhotenství mě to teď štve o to víc, se tam takhle zbytečně rozčilovat kvůli pár dnech na horách…
O čerpání dovolené pak požádás mezi mateřskou a rodicovskou dovolenou. To si ji celou vycerpas neboj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Nahlásit
@JancaS84
To je právě to, u nás se na dodržování nějakých “pravidel”
nehraje… věčně práce přes čas, dovolenou pořádně nedají, samej
problém, proto už jsem z toho naštvaná
- načítám...
- Citovat
- Nahlásit
Další podobná témata podle názvu
- Nástup na Mateřskou dovolenou po skončení smlouvy
- Rodičovská Dovolená a Růžový papír na daně.
- Návrat na původní pracovní pozici po rodičovské dovolené
- Co může zaměstnavatel
- E-neschopenka - dozví se zaměstnavatel důvod nemocenské ?
- Daňové přiznání DPČ zaměstnavatel nekomunikuje
- Ukončení pracovního poměru během mateřské dovolené
- Neschopenka a nástup na materskou