Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pro vypocet mateřské se počítá tvůj hrubý příjem,neschopnost ne.Ja byla od začátku na PN a na mateřské se mi to neodrazilo,ve finále je neschopnost a mateřská téměř to samé.Neschopnost se počítá 60 % a mateřská 70 % z hrubé mzdy
No jestli třeba jedeš provizní systém tak bohužel… Počítá se tuším posledních 12 měsíců plat. Platba za neschopenku ne, ale už běžná výplata po neschopence ano. Jestli třeba kvůli neschopence nedorucis cíle a přijdeš o bonusy, tak ano, budeš na tom „bitá“.
Dejme tomu, že budu 14 dní na neschopence. Tím se mi krátí jak základ, tak variabilní složka platu. Tudíž odpověď jasná, i tento pokrácený plat se mi počítá poté do průměru ??
@MichaelaPrahaSkalka píše:
Dejme tomu, že budu 14 dní na neschopence. Tím se mi krátí jak základ, tak variabilní složka platu. Tudíž odpověď jasná, i tento pokrácený plat se mi počítá poté do průměru ??
Když budeš brát 30tis. za měsíc, a další měsíc budeš 10 pracovních dnů z 20 (polovinu) na neschopence a budeš brát jen 15tis., tak ty dny nemoci se z výpočtu vyloučí, tzn. na jeden pracovní den budeš brát pořád stejně a výši mateřské to neovlivní. Pokud bys díky nemoci brala bonus jen např. ve výši 20% běžného bonusu, ale na neschopence byla 50% času, tak už to samozřejmě výpočet drobně ovlivní směrem dolů.
Tzn. běžné krácení díky nepřítomnosti výpočet neovlivní, pokud dochází k většímu krácení bonusů, tak ano. PPM se počítá z posledních 12 měsíců, ale dny nemoci se vyloučí, takže se nižší částka bude rozpočítávat nižším počtem dnů.
@MichaelaPrahaSkalka Při výpočtu denního vyměřovacího základu se ti sečtou všechny platy za to období, ale nevydělí se 365 dny (reps. dny připadajícími na to období), ale menším počtem dní, protože se z toho vyloučí dny na nemocenské a případné další vyloučené dny.