Neschopenka pro těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2139
13.5.14 16:23
@Bábrdl píše:
Tohle je blbost. Těhotnou v podstatě nelze vyhodit a už vůbec ne proto že je těhotná. Na sociálce ti v takovém případě dokonce nedají dávky, protože jsi zaměstnaná a výpověď je neplatná. Předpokládám, že postrašená kamarádka podepsala dohodu, to potom ano, ale není způsob, jak ji donutit dohodu podepsat. Stejně tak tě někdo může nutit podepsat, že mu daruješ svůj dům :nevim:

Bohužel není - dostala výpověď s tím že už nesplňuje podmínky pro výkon práce, není způsobilá. Jediná možná obrana - soudit se. Dávky samozřejmě žádné nedostala, byla na pracáku bez peněz, proto se jí razantně snížil výpočet mateřské - vešla se těsně do ochranné lhůty, že vůbec mateřskou dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
13.5.14 16:26
@Zuzka3112 píše:
No já to zkusím, ale tuším, jak dopadnu…ono to takhle zní strašně jednoduše, ale ještě jsem neviděla zaměstnavatele, který dobrovolně doma nechá těhotnou za plný plat…vím samozřejmě i o tomhle. A pokud mi nabídnou jinou práci na dojíždění k nim na sídlo, tak co potom, když bych to odmítla? (pobočka se nachází cca 150km od centrály firmy).

Pokud vím, tak když ti nabídnou náhradu, tak ji musíš přijmout…pokud nepřijmeš jejich řešení, pak je to tvůj problém, ne jejich. Zkus vyjednat v případě dojíždění peníze navíc na dopravu alespoň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
13.5.14 16:34
@tacek píše:
Bohužel není - dostala výpověď s tím že už nesplňuje podmínky pro výkon práce, není způsobilá. Jediná možná obrana - soudit se. Dávky samozřejmě žádné nedostala, byla na pracáku bez peněz, proto se jí razantně snížil výpočet mateřské - vešla se těsně do ochranné lhůty, že vůbec mateřskou dostala.

To je pěkná blbost, mateřská se počítá pouze z platu, to že je někdo na ÚP nesnižuje PPM a že někdo není schopen bránit svoje práva je jeho chyba, stačilo pohrozit soudem nebo právníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
13.5.14 16:41

@mag Hrozbám se pouze smáli a právníkovi též. Finance na žalobu bohužel nebyly.

Holky tu byly napadány, že se ani neozvou, tak jsem napsala že vím o někom kdo se ozval a stejně měl smůlu. Byl to pouze příklad - jedna skončila takhle, dalších sto to třeba zvládlo.

Koukám že na této diskuzi je jedno, kdo co napíše, zkušenostem jiných se nevěří a jsou souzeni cizími lidmi. Všichni s kým zaměstnavatelé vymetli jsou podle některých asi lháři a neschopní blbci :roll:

Jsem ráda, že já toto řešit nemusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
13.5.14 18:32
@tacek píše:
@mag Hrozbám se pouze smáli a právníkovi též. Finance na žalobu bohužel nebyly.

Holky tu byly napadány, že se ani neozvou, tak jsem napsala že vím o někom kdo se ozval a stejně měl smůlu. Byl to pouze příklad - jedna skončila takhle, dalších sto to třeba zvládlo.

Koukám že na této diskuzi je jedno, kdo co napíše, zkušenostem jiných se nevěří a jsou souzeni cizími lidmi. Všichni s kým zaměstnavatelé vymetli jsou podle některých asi lháři a neschopní blbci :roll:

Jsem ráda, že já toto řešit nemusím.

Promiň, ale to je fakt blbost.
TĚHOTNOU NEJDE VYHODIT (až na případy, kdy je odsouzena za úmyslný trestný čin, nebo HRUBĚ poruší své povinnosti, ale tomu musí předcházet dva vytýkací dopisy už před tím atd.)

Věřím, že se to stalo, věřím, že se kamarádka dala zastrašit, ale to je prostě její problém. :nevim: Stačilo podat žalobu pro neplatnost výpovědi. Jmenuj mi jediný případ, kdy to těhule prohrála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
14.5.14 09:00

@Bábrdl ne každá těhule má peníze a energii na soudy. Taky nemá každej jak si ty si asi představuješ v rodině, nebo kamaráda právníka, kterej ti pomůže. Samozřejmě že když soud vyhraje, musí to zaplatit protistrana, ale do vynesení rozsudku solíš všechno sama.
Mmch u nás při přeřazení na jinou práci poklesneš ve výplatě, mám základ v naprosto normální stadartní výši, k tomu rizikový příplatek za práci v zdravotně závadném prostředí a za pracovní zátěž, prémie za plnění plánu, při přechodu např do skladu mám jen základní plat a o plnění plánu si můžu nechat zdát. Navíc ve skladu nebo na úklidu to taky není takový lala jak to prezentují.
Prostě teorie a praxe u nás je odlišná, ano platí to pracující, pokud jsem na neschpence, na druhou stranu po MD se vrátím do práce a znovu přispívám do systému. Jsou tací kteří nedělají ani to :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
14.5.14 11:24
@7ikráska píše:
@Bábrdl ne každá těhule má peníze a energii na soudy. Taky nemá každej jak si ty si asi představuješ v rodině, nebo kamaráda právníka, kterej ti pomůže. Samozřejmě že když soud vyhraje, musí to zaplatit protistrana, ale do vynesení rozsudku solíš všechno sama.
Mmch u nás při přeřazení na jinou práci poklesneš ve výplatě, mám základ v naprosto normální stadartní výši, k tomu rizikový příplatek za práci v zdravotně závadném prostředí a za pracovní zátěž, prémie za plnění plánu, při přechodu např do skladu mám jen základní plat a o plnění plánu si můžu nechat zdát. Navíc ve skladu nebo na úklidu to taky není takový lala jak to prezentují.
Prostě teorie a praxe u nás je odlišná, ano platí to pracující, pokud jsem na neschpence, na druhou stranu po MD se vrátím do práce a znovu přispívám do systému. Jsou tací kteří nedělají ani to :-)

S podáním žaloby ti pomůže úřad práce, stojí to myslím 3000 Kč. A prohrát prostě nemůžeš.

Dřív nebo později prostě to dovolenkování pro těhotné skončí, protože si někdo spočítá, kolik to stojí. Třeba ve chvíli, kdy začne téct pojišťovně do bot a budou chtít šetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
28.5.14 13:47
@Bábrdl píše:
S podáním žaloby ti pomůže úřad práce, stojí to myslím 3000 Kč. A prohrát prostě nemůžeš.Dřív nebo později prostě to dovolenkování pro těhotné skončí, protože si někdo spočítá, kolik to stojí. Třeba ve chvíli, kdy začne téct pojišťovně do bot a budou chtít šetření.

Dřív nebo později prostě to dovolenkování pro těhotné skončí, protože si někdo spočítá, kolik to stojí. Třeba ve chvíli, kdy začne téct pojišťovně do bot a budou chtít šetření.

Jasně, beru to…někdy hold není jiná cesta, než neschopenka..už Vás vidím, jak taháte bečky, kartony plné chlastu, práce při nejlepším do 22hod. Jistě mi můžete namítat, že to po mně nemůžou chtít, ale v dnešním světě je prostě možné všechno. Jsou mraky ženských, které samozřejmě dávky a odchod na nemocenku zneužívají, pak jsou tu ženské, s kterými zaměstnavatel zamete, ale nejsou tak chytré jako Vy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
28.5.14 14:44
@Zuzka3112 píše:
Dřív nebo později prostě to dovolenkování pro těhotné skončí, protože si někdo spočítá, kolik to stojí. Třeba ve chvíli, kdy začne téct pojišťovně do bot a budou chtít šetření.Jasně, beru to…někdy hold není jiná cesta, než neschopenka..už Vás vidím, jak taháte bečky, kartony plné chlastu, práce při nejlepším do 22hod. Jistě mi můžete namítat, že to po mně nemůžou chtít, ale v dnešním světě je prostě možné všechno. Jsou mraky ženských, které samozřejmě dávky a odchod na nemocenku zneužívají, pak jsou tu ženské, s kterými zaměstnavatel zamete, ale nejsou tak chytré jako Vy…

Ano, ale neschopenka je pro nemocné. Pochopte prosím, že nelze do neschopenky napsat „tahá kartony plné chlastu“. Tam musí doktor napsat diagnózu, kterou si v takovém případě prostě vycucá z prstu. A to je podvod.

Právě uvažování „a co mám jako dělat, když tahám bedny s chlastem, jasně, že neschopenku“ povede k tomu, že se to brzy podle mě v rámci šetření přiškrtí. Protože teoreticky v takové situaci máš dělat něco jiného, než předstírat, že jsi nemocná. Měla bys postupovat podle zákoníku práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42775
28.5.14 14:50

@Bábrdl mluvíš mi z duše.. Já tohle nechápu, ženský co mají pohodové těhu chtějí být na neschopence aby se nemusely pohádat se zaměstnavatelem a dodržovat zákony - je otázka času kdy to stát začne řešit. Jen doufám, že stát bude soudný a těm co opravdu potřebují být doma nemocenskou zaplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
2.7.14 14:25

Když už je řeč o neschopence, někde jsem se tu dočetla, že když dostanu neschopenku jako těhotná 6 týdnů před porodem, tak nemusím mít omezené vycházky. Jenže ouha, doktorka mi sdělila, že to už dva roky neplatí a že je povinná napsat na neschopenku vycházky. Což je teda super, protože v tu chvíli je v očích sociálky těhotná nemocná ;-) Nevíte někdo, jak moc chodí v takovém případě kontroly? Jde mi hlavně o víkendy, trvalé bydliště mám u rodičů ve Žďáru, tedy v kraji Vysočina, ale bydlím v Brně a i neschopenku mám psanou do Brna..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.7.14 14:35
@dolenicka píše:
Když už je řeč o neschopence, někde jsem se tu dočetla, že když dostanu neschopenku jako těhotná 6 týdnů před porodem, tak nemusím mít omezené vycházky. Jenže ouha, doktorka mi sdělila, že to už dva roky neplatí a že je povinná napsat na neschopenku vycházky. Což je teda super, protože v tu chvíli je v očích sociálky těhotná nemocná ;-) Nevíte někdo, jak moc chodí v takovém případě kontroly? Jde mi hlavně o víkendy, trvalé bydliště mám u rodičů ve Žďáru, tedy v kraji Vysočina, ale bydlím v Brně a i neschopenku mám psanou do Brna..
  1. kontroly chodí teoreticky i o víkendu, ale neznám nikoho, ke komu by přišli

B) v jakých očích sociálky, ty jsi NEMOCNÁ, přeci tu neschopenku jsi dostala na nějakou diagnózu, ne na těhotenství :zed: :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
2.7.14 14:41

No na těhotenství v podstatě jo, protože mám na neschopenku nárok 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu, ale není vázaná na žádnou diagnózu.. Mě spíš jde o to, že nechci zbytečně riskovat, aby mě někdo nevyhmátl, když chci jet třeba k rodičům na víkend.. Byla by škoda kvůli tomu nedostat nemocenskou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
2.7.14 14:42

6 týdnů před porodem se chodí na mateřskou, pokud na ni máš nárok a potom ale nejsi na nemocenské a tudíž nemáš žádné omezení vycházek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
2.7.14 14:43

@Adelka951 na mateřskou nárok nemám, proto jsem šla na neschopenku a tam ty vycházky jsou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí