Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Budeš na neschopence dal, akorát to nahlasis na zdravotní pojišťovně. Pojištění za tebe bude hradit stát. Pak nastoupís buď na PPM a nebo neschopenka do konce sestinedeli a pak rodicak.
Ahoj, já jsem to měla úplně stejně jako ty. Nastoupila jsem na nemocenskou kvůli rizikovému těhotenství a v práci mi končila smlouva na dobu určitou kde jsme se dohodli, že ji prodlužovat nebudeme. Takže jsem na nemocenské dále na to máš nárok po celou dobu jak píšeš. Na up se registrovat nemůžeš to jedině až ti skončí neschopenka. Až budeš mít ukončeny pracovní poměr, tak si zajdi na pojišťovnu s nemocenskym listem co jsi určitě dostala od doktora (takový ten papír kde je napsané od kdy jsi na nemocenské a kdy máš vychazky atd) a oni ti jako plátce zdravotního pojištění uvedou stát. S tím sociálním si úplně jistá nejsem, protozr to není povinné, ae možná to hradí taky stát, ae to fakt nevím jistě, tak nechci kecat.
Měla jsem to stejně, smlouva mi končila v srpnu, pokračuju v neschopence dál a platí to čssz, kdyby ti něco nebylo jasné, tak tam zajdi. Na pojišťovně řekla, že si mám jít na socialku pro papir, ze za mě platí pojištění a přinést jim ho. To je celé, říkala dokonce že mám nárok na MD, což jsem si myslela, že ne, ale smlouvu jsem měla rok, sice jsem od května do srpna byla na neschopence, ale to prý vůbec nevadí, pro těhotné je ochranná lhůta po skončení smlouvy 180 dni, nevím jestli je to jasnější, ale klidne si tam zajdi, mají úřední hodiny a vše ti vysvětli. ![]()
@Klara0225 moc vám děkuji za rady, tohle jsem se nikde nedočetla. Jak jste to měla s penězi prosím? Normálně vám chodili měsíčně peníze, jako když jste byla zaměstnaná?
@Anonymní píše:
@Klara0225 moc vám děkuji za rady, tohle jsem se nikde nedočetla. Jak jste to měla s penězi prosím? Normálně vám chodili měsíčně peníze, jako když jste byla zaměstnaná?
Ano normálně chodí penízky dal.
Musis si vždycky na konci měsíce zavolat doktorovi o listky na peníze, teda ja vždycky volám a na začátku každého měsíce přijdou peníze ![]()
@Petrussee moc děkuji za rady, tak si tam určitě ještě zajdu ať jsem opravdu klidná a vím. Aha tak to je super, no já byla zaměstnaná od října 2019 takže by to teda měla být v pohodě. Ještě jednou moc děkuji.
@Anonymní píše:
Zdravím, možná to sem nepatří, nebo jsem to špatně zařadila, ale jsem v situaci ve které si nevím rady. Jsem na neschopence kvůli těhotenství, ale v práci mám smlouvu na dobu určitou, která mi končí tenhle měsíc. Ze všeho, co jsem se dočetla, mám nárok na trvání neschopenky i po ukončení pracovní smlouvy. Ale myslela jsem, že se mám evidovat na ÚP, což jsem zijstila že ne, až budu práce schopná. Takže teď netuším co mě čeká a co vlastně mám dělat, kdo za mě bude platit zdravotní a sociální. Vůbec si nevím rady ani po hodinách na internetu a shánění informací. Jsem v tomhle úplně nezkušená a ani nevím kde bych si třeba mohla zjistit více informací. Byla bych vděčná za nějaké informace od žen, které si třeba přošli tou samou situací. Předem moc děkuji za odpovědi.
Ahojda, aktuálně jsem na neschopence a ve 26tt
Na neschopenku jsem nastupovala cca 3.5. a na konci května mi končila smlouva (To jsem akorát zaskočila ve vycházkách do zaměstnání podepsat papír o předání věcí a smlouva si doběhla, do dvou týdnů mi přišel zápočťák a pod. Jsem na neschopence dál, nikam jsem se nehlásila. Jen jsem oznámila zdravotní pojišťovně svůj požehnaný stav (na pobočce si okopírovali „průkaz práce neschopného“ a víc neřešili). Nic jiného jsem neřešila. Lístky na peníze vůbec neřeš, dneska je vše elektronické, takže tohle odpadlo naštěstí - nic neřeším a peníze chodí kolem 10. - 15. dne v měsíci. Jinak od posledního dne zaměstnání (v mém případě 31.5. - byť už jsem byla v PN) mi běží ochranná lhůta 180 dní a díky tomu mám i nárok na mateřskou (PPM). Jestli na ní máš nárok se dočteš buď na netu, nebo si skoč na svojí okresní socku nebo tam cinkni, mají bezplatnou linku. Já pak při nástupu na mateřskou akorát zdravotní pojišťovně zase nahlásím, že neschopenka mi byla ukončena a přešla jsem na PPM, zase si okopírují či pošlu nějaký dokument. Po skončení mateřský (cca půl roku) budu přecházet na Rodičovský příspěvek - to zas nahlásím na zdravotní pojišťovně.
Jinak čekám taky prvního prcka a zkraje jsem byla taky docela vyjukaná. Hlavně se nestresuj a neměj obavy. Když nebudeš vědět, co který úřad potřebuje (pracák, socka, zdr. pojišťovna atd.), tak koukni na netu na telefonní číslo a nejlepší tam zavolat. Já si to obvolala, protože jsem taky potřebovala přesně vědět, jak to je ![]()
Jinak, kdyby ti někdo vysvětloval, ať skončíš neschopenku a mažeš na pracák, tak to nedělej. Já šla na neschopenku z důvodu obrovských bolestí a tím pádem rizikovka. Když jsem pak zpětně zjistila, že na neschopence jsem na tom finančně lépe než na pracáku (tam bych měla o třetinu míň a to je sakra rozdíl, navíc je podpůrčí doba 5 měsíců). Zároveň má neschopenka to plus, že se nezapočítává do výpočtu výše mateřský (PPM), kdežto pracák ano. Jsem vlastně ráda, že jsem na neschopence, i když začátky byly náročný. Ale za dva měsíce končím neschopnou a nastupuji mateřskou.
Přeju klid a pevný zdraví tobě i prckovi ![]()
@Owlet2021 Moc děkuji za rady, no mě končí zaměstnání teď 30.9. takže by bylo super, kdybych měla nárok i na mateřskou. Určitě si to teda také ještě vše obvolám pro klid na duši, aspoň už vím kam volat
ještě jednou děkuji za rady, a vám také hodně zdraví i malému ![]()
Zdravím, možná to sem nepatří, nebo jsem to špatně zařadila, ale jsem v situaci ve které si nevím rady. Jsem na neschopence kvůli těhotenství, ale v práci mám smlouvu na dobu určitou, která mi končí tenhle měsíc. Ze všeho, co jsem se dočetla, mám nárok na trvání neschopenky i po ukončení pracovní smlouvy. Ale myslela jsem, že se mám evidovat na ÚP, což jsem zijstila že ne, až budu práce schopná. Takže teď netuším co mě čeká a co vlastně mám dělat, kdo za mě bude platit zdravotní a sociální. Vůbec si nevím rady ani po hodinách na internetu a shánění informací. Jsem v tomhle úplně nezkušená a ani nevím kde bych si třeba mohla zjistit více informací. Byla bych vděčná za nějaké informace od žen, které si třeba přošli tou samou situací. Předem moc děkuji za odpovědi.