Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nevím odkud se to vzalo, ale jako vrchol negramotnosti mi přijde:
Dobře ty
@OpportunityNox píše:
Kvůli něho
To vidím tady často. U nás se to neříká.
Téma pro pobavení mi přináší docela dost stresu, jak to tu čtu. ![]()
@KalamityJohn píše:
Nevím odkud se to vzalo, ale jako vrchol negramotnosti mi přijde:Dobře ty
To ale není žádný gramatický nesmysl, ale prostě ustálené spojení, které se říká s jistou nadsázkou. ![]()
Dneska v restauraci jedna paní pořád říkala pištácie. Jinak nešišlala. ![]()
@lucad77 píše:
To ale není žádný gramatický nesmysl, ale prostě ustálené spojení, které se říká s jistou nadsázkou.
Taky to tak vidím… dobře ty, tak ti třeba…
@Anna766 píše:
Taky to tak vidím… dobře ty, tak ti třeba…
U nás se to používá ve smyslu ocenění, když se někomu něco povede. Ale někdy i ironicky.
Kort nebo kórd místo kór.
Tet nebo teť místo teď.
Mi se to stalo místo stalo se mi to nebo mně se to stalo
Nebo velice oblíbené slovo v inzerátech - scháním
@lucad77 píše:
To ale není žádný gramatický nesmysl, ale prostě ustálené spojení, které se říká s jistou nadsázkou.
Podle mne je to mizerně převzatej amerikanismus. ![]()
A ustálených slov a spojení je spousta. Například Česko. To nic nemění na tom, že je to, česky řečeno, eklhaft.
@KalamityJohn píše:
Nevím odkud se to vzalo, ale jako vrchol negramotnosti mi přijde:Dobře ty
Tuhle hlášku naprosto nesnáším, už s tím přišly i děti ze školy ![]()
@ugluk píše:
No a to ještě slečna přestane být slečnou i v okamžiku, kdy vystuduje vysokou školu nebo porodí dítě. Takže slečna je neprovdaná, bezdětná, nevzdělaná (to vzdelani, prosím, berte s veeelkou nadsázkou!)Nicméně když mě tak někdo osloví teď se čtyřicítkou už dlouho za sebou, stejně to lehce potěší, jestli třeba vypadám tam mlade?
Dle dvou ze tří kritérií už teda slečna nejsem téměř dvacet let
A to je tvůj názor, nebo pravidlo?
Já se ptám jakože vážně, protože to pravidlo úplně nechápu… ale už jsem se setkala i s tím, že jakmile je matka svobodná a má dítě, prý to slečna není. ![]()
@whitemirror píše:
@uglukA to je tvůj názor, nebo pravidlo?Já se ptám jakože vážně, protože to pravidlo úplně nechápu… ale už jsem se setkala i s tím, že jakmile je matka svobodná a má dítě, prý to slečna není.
No vzdyt to pise. Pokud jsi matka nebo mas VS uz nejsi slecna, ale paní.
@whitemirror píše:
@uglukA to je tvůj názor, nebo pravidlo?Já se ptám jakože vážně, protože to pravidlo úplně nechápu… ale už jsem se setkala i s tím, že jakmile je matka svobodná a má dítě, prý to slečna není.
Však taky není.
V diskuzích mi chyby až tak nevadí (i když občas se sítnice odloupne, to zase jo
). Ale když vidím na zpravodajském serveru perly typu klempýř nebo „všechny štěňata byly mrtvé“, tak bych plakala. Nebo na školním webu - dívky doběhly 13té. ![]()
A nad čím občas dumám, podle jakého pravidla někteří střílejí i/y v přísudku. Obzvlášť, když je v jedné větě jeden podmět a 2 různá i/y v přísudku. ![]()