Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se maminek zeptat, jestli je možné, aby 5 týdenní miminko za celý den naspalo třeba dvě hodiny a to ještě přerušovaně? Některý den náš šmudla spinká po každém jídle a jindy chce celý den pozornost.
A už po dvě noci se po druhém jídle kolem 3 hodiny ráno probouzí, heká, skuhrá, kňourá a vzdychá. Přitom sebou šije jak pytel blech.Manžel říká, že to jsou zvuky, jak když ho vraždíme
a přitom bych řekla že chvílemi spí.
Máte někdo taky tak uhekané a upovídané miminko nebo to může být známkou nějaké odlišnosti - napadá mě hyperaktivita.
NiKina
ahoooj..já mám 6týdenní mimi a spí mi zhruba takto:ráno po kojení ve tři nebo déle jak kdy usne,potom stává okolo osmé to vyžaduje pozornost do unavení cca 1-2hod pak chrupe cca do dvanácti,chvíle pozornosti zase usne a popř. ho budím když jdem ven tam spí úžasně a ani se nemusí vozit.No a pak večer po vykoupání nastane aspon poslední 3dny peklo…protivnej,řve,nejraději by furt jedl takže kojim třeba 3hodiny s malými pauzami no prostě hotovo.Takže to je zhruba náš režim dovede tedy být vzhůru cca 6-7hodin.
ahoj holky, porad jste na tom jeste docela dobre:-) Muj maly spal pres den pouhou pul hodinku a kojila jsem jej co hodinu a pul a to i v noci. Nez si odrihnul, nez se ulozil, mel zase hlad. Byla to pro me vyborna skola! Doted je to strasne maly spac a to uz jsou mu dva roky. Preji Vam hodne sil:)))
Ahoj Niki,
můžu Tě potěšit - u nás to bylo nemlich to samé. Malý mi pil až do 3 měsíců každou hodinu /ale v noci naštěstí pauzíroval i 3h/ a spal vždycky tak 5 minut po kojení, pak už zase vyžadoval pozornost. Jenom venku v kočárku po obědě se prospal trošku déle, ale to jsem musela u něj být, protože každou chvíli „kontroloval“, jestli není náhodou sám. Byla jsem překvapená - před porodem mi kamarádka říkala, že šestinedělí je brnkačka, protože mimis prakticky trvale spí. Co se týká nočního „mluvení“ a vzdychání, to známe taky, manžel se kvůli tomu musel odstěhovat z ložnice /kojení, přebalování a svícení lampičkou mu přitom vůbec nevadilo/. Zpočátku malý i dost chrčel - měl asi užší hrtan, jak to někdy u novorozenců bývá. Všechno přešlo tak nějak ze dne na den asi ve 2,5 měsících. Teď si taky ještě někdy zavzdychá nebo se zakroutí, ale už akceptuje dudlík, který mu v takové chvíli pomůže.
Tak vydržte, bude lépe ![]()
Viťka
Ještě jsem zapomněla dodat - myslím, že by to mohlo být nejspíše nadýmáním, k ránu to dost často bývá, já už vždycky okolo páté dávám SAB simplex, protože vidím, jak to na malého jde… Hlavně ho dávej dobře odříhnout a možná by nebylo od věci vyzkoušet ty kapky. Na nějaké známky hyperaktivity je myslím ještě brzy.
Pa
Viťka
Ahoj,
já si myslím, jestli nezlobí prdíky - my si přes den poradíme, ale v noci se taky ještě občas kroutíme. Malej vypadá, že spí, ale kroutí se jak čert. Dávej na noc Sab simplex kapky, pořádně odříhávejte.
Ahoj
Jo, také jsme měli ze začátku 48 hodinový den. Prostě jeden den jedla a spala a druhý jedla a nespala. Už jsme se tomu všichni smáli, že má 24 h noc a 24 h den. Pak se to postupně upravilo ![]()
E.
Jo a co se týká toho hekání. Asi to trápí nedoodkrkání. Ale jelikžo je unavené, tak víceméně spí a není s to si odkrknout. Museli jsme malou zvednout a držet pár minut, pak si odkrkla a dalo se jí lehnout. Od mala krkala několikrát, takže jsme nikdy nevěděli, jestli tam ještě něco není, i když krkla třeba 3×… Drželi jsme ji klidně i 20min, ale pak usnula klidně a nešila s sebou.
JInak hyperaktivita se dá skutečně diagnostikovat až kolem 4. roku dítěte, takže nemá smysl se tímto zabývat do té doby. Jen přežít čilost svých dětiček ![]()
ahoj, u nás je to totéž, malý má 2 měsíce a musím říct, že ke zlomu a pozitivnímu posunu došlo po 6nedělí.Zpočátku během dne nespal skoro vůbec, já kojila snad non-stop. ted ve dne kojím co hodinu až dvě, ale ted mi někdy za den i 3× usne, často třeba i na 3 hodiny v kuse, což bylo dřív neslýchané. a nad ránem nás trápí větry…takže dávej kapky a doufej, u nás se to také pozvolna lepší…_:)k.
Milá NiKino,
přidávám se k ostatním, naše malá nepotřebovala spát už od tří týdnů.navíc je děsný uřvánek, na prdíky nezabírá nic, budí se v noci po dvou hodinách. už jsem taky uvažovala, co s tím, ale nezbývá, než počkat, jestli se to po třech měsících spraví.přeji hodně sil a trpělivosti.
a dík ostatním, kojím veeeeeeeeelmi často a pochybovala jsem, jestli je to dobře, protože mi spostu mamin tvrdí, že nemám dát dřív než za tři hodiny,což by u nás neprošlo.tady vidím, že je nás víc, co kojíme i po hodině.
pa sany
AHoj Nikino, popísala si presne správanie mojej dcérky. I ja som si najskôr myslela, že sú to zastavené prdíky, potom to boli prerezávajúce zúbky, potom bolo leto - tak asi jej bolo teplo atď. Na pravú príčinu takéhoto spania som nikdy neprišla, ale všimla som si že oveľa kľudnejšie a dlhšie spala keď som ju mala pri sebe - ale to som sa zase nevyspala ja. Dnes má dcérka 18M a je to o niečo lepšie. Spí len raz za deň asi 1,5 h. ale to ju musím pred tým riadne unaviť. No a v noci sa ešte stále budíme min. 3 krát za noc
Ešte stále ju kojím, myslím si že to nočné kojenie je jej akýsi zlozvyk - sedí v postieľke a vytrvalo vyjrikuje :„miko daj“Tak sama som zvedavá kedy to skončí…
Ahoj NiKino,
u nás to trvalo 3 měsíce.Malý ve dne nespal vůbec a v noci 4× po půl hodině
Kojili jsme nonstop.Po třech měsících se mi podařilo mu vnutit cumel(z asi 20 dudlíků vybral jen gumovou kulatou „potvoru“).Pořád chtěl cuckat,i když neměl hlad.Tak byl pořád přepitý,poblinkaný,nevyspaný…
Mě teklo mlíko málem až na kolena.Vydrž!Mnoho maminek dudlíky zatracuje,ale mě zachránil prsa(kojíme doteť-15m).Taky jsme začali všichni trošku víc spávat.
Katty
Ahoj,tak se připojuji,naše malá včera od půl 11 do 23hodin čumákovala,ani nijak moc nebrečela,ale asi jí něco trápilo,vždycky jakoby zabrala,ale hned zase procitla.Připadala jsem si jak pan kýval,pořád jsem houpala a houpala,páč malá je naučená na nošení a ležet sama v košíku to neeeeeeeeeeeeeee
v sedm večer už jsem se nemohla hnout,dotoho starší dcerenka pořád něco potřebovala,takže super den
Dneska chudinka asi naspává,tak jí nechávám
,doufám že bude v noci chrupkat ![]()