Nespavost - co dělat v noci?

Anonymní
18.12.22 08:48

Nespavost - co delat v noci?

Ahoj, v poslednim mesici trpim nespavosti - vecer usnu bez problemu, ale v noci se vzbudim uzkosti a nemuzu usnout, zhorsuje se to, ted byvam vzhuru uprostred noci tak dve hodiny. Nejdriv jsem proste lezela a cekala, nez zaberu, ted si jdu cist, uvarit caj… Jaka cinnost by me tak mohla zas pomoct usnout? Uzkosti prodychavam, ale je ucinnejsi odvest pozornost k nejake cinnosti.
Nemam mistnost, kam jit, mame loznici v 1kk a muz potrebuje spat, takze muzu jen malo svetla a potichu.

Uzkosti mam z aktualni situace, ktera je docasna, resim ji a mela by skoncit do konce ledna. Jinak jsem hodne spavy clovek.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15995
18.12.22 09:03

Cist, poslouchat podcasty nebo audioknihy (tam najdes i spoustu, ktere by ti mohly pomoct i s tou uzkosti, ale pokud to je reakce na aktualni situaci, tak asi ani nepotrebujes), vypravet si v hlave pribehy…to posledni jsem objevila, ze me docela spolehlive uspi. Proste si vybav nejakou situaci v zivote (ne to, z ceho mas tu uzkost samozrejme) a „vypravej“ ji nekomu. Nevim, na zaklade ceho to funguje, jestli to fakt odvede tu pozornost, nebo to vyvola nejakou asociaci na pohadky pred spanim z detstvi nebo co…ale ja uz nasla par, ktere zabiraji velice rychle. Drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
18.12.22 09:08

Zajdi si k praktickému lékaři pro trittico, atarax a nebo jiné léky, co ti budou tlumit úzkost, nejsou návykové a zlepší spánek.

Jinak nejpraktičtější je trénovat relaxační a nebo meditační cvičení, popřípadě si pustit do sluchátek nějaké mluvené slovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11862
18.12.22 09:22

Mně hodně pomáhá poslouchat mluvené slovo. Dřív mi zabírala relaxační hudba, ale teď už ne. To mluvené slovo hezky odvede pozornost od všech těch dotěrných myšlenek a od problémů, které se v noci narůstají do mnohem větších rozměrů, než ve dne.
Baví mě poslouchat rozhovory, nejlepší jsou ty cca půlhodinové, to je doba tak akorát na usnutí. Někdy mi vyjdou i na 2-3 usnutí. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
18.12.22 09:24

Já bych se nebála tohle řešit s lékařem.
Manžela jsem takhle poslala nadávno, protože potřebuje fungovat v práci a přes den. Noční buzení, nekvalitní spánek je problém. Taky si myslel, že to přejde, ale roky běží a nic. Dostal nějakou dočasnou medikaci + jsme doplnili melatonin a spánek se srovnává.

Při rozvodu jsem nemohla spát, stres a přes den jsem musela fungovat s dětmi. Doktor mi předepsal antidepresiva s tím, at se nebojím, že dnes to nejsou už takové drijáky jako dříve. A pomohlo to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
18.12.22 10:50

Ahoj, zkus audio meditace na youtube apod. Jsou tam i takove, zamerene na usnuti apod. Pracuje se pri tom s vizualizaceni, dechem, uvolnenim, napetim.. neni to zadne ezo, ale chce to se tim probrat a iddelit zrna od plev. Mne se treba libi ty od „Vzorec pro zivot“,„Lenky Cerne“..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.22 11:19

Dekuju za tipy :kytka:
AD uz beru par let, po nich spim dobre, spavost mi prohlubuji (spavam tak 12 h denne, pokud muzu - to je asi 1× tydne, jinak spim 9 h kazdy den).

• Citovat
  • Upravit
7205
18.12.22 14:17

A co meduňka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.12.22 17:24
@GabinkaCh píše:
A co meduňka?

zkusim, ale v minulosti na me nefungovala, uz jsem ji dlouho nepila

• Citovat
  • Upravit
7205
18.12.22 20:58
@Anonymní píše:
zkusim, ale v minulosti na me nefungovala, uz jsem ji dlouho nepila

Na mě funguje, zkus :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Auhagenn
20.12.22 10:46

Ahoj, mě zabírá poslouchat před spaním na YouTube Asmr videa. Mám už pár spolehlivých, který na mě zaberou do pár minut a to jsem dřív měla problémy několik hodin usnout.

• Citovat
  • Upravit
2
1.11.23 02:17

Nespavost, zkušenosti s melatoninem

Dobrý den, dnes je to 3 noc, co se mi nedaří usnout, stalo se mi to už asi +- před 2 týdny, na 2 noci, ale to mělo svůj důvod, který znám. Cítím, že jsem unavena, ale hned jak jdu spát, tak se převaluju v posteli, asi půl hodinu nebo víc ( normálně usnu tak, že se nemusím ani koukat na hodiny) a cítím, jak kdyby ta únava odešla, jenomže potom, když jdu na telefon (vím, nemělo by se to) a jsem na něm déle, tak zase cítím únavu. Většinou zaberu kolem té 3 hodiny ráno a jelikož jsem student tak vstávám v 6 hodin ráno a i když spím jenom 3 hodiny, tak zas tak unavená nejsem, ale k večeru to na mě zas všechno padá. Napadá mě jedna příčina, která by tohle mohla způsobovat a to je stres. Poslední dobou toho mám hodně, jak ve škole, tak i obecně a cítím, že to je ten důvod. Nevím, jak mám uklidnit můj mozek, aby dokázal usnout bez problému. Slyšela jsem o melatoninu, máte s tím nějaké zkušenosti? Předem děkuji za všechny rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí