Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Cist, poslouchat podcasty nebo audioknihy (tam najdes i spoustu, ktere by ti mohly pomoct i s tou uzkosti, ale pokud to je reakce na aktualni situaci, tak asi ani nepotrebujes), vypravet si v hlave pribehy…to posledni jsem objevila, ze me docela spolehlive uspi. Proste si vybav nejakou situaci v zivote (ne to, z ceho mas tu uzkost samozrejme) a „vypravej“ ji nekomu. Nevim, na zaklade ceho to funguje, jestli to fakt odvede tu pozornost, nebo to vyvola nejakou asociaci na pohadky pred spanim z detstvi nebo co…ale ja uz nasla par, ktere zabiraji velice rychle. Drzim palce!
Zajdi si k praktickému lékaři pro trittico, atarax a nebo jiné léky, co ti budou tlumit úzkost, nejsou návykové a zlepší spánek.
Jinak nejpraktičtější je trénovat relaxační a nebo meditační cvičení, popřípadě si pustit do sluchátek nějaké mluvené slovo.
Mně hodně pomáhá poslouchat mluvené slovo. Dřív mi zabírala relaxační hudba, ale teď už ne. To mluvené slovo hezky odvede pozornost od všech těch dotěrných myšlenek a od problémů, které se v noci narůstají do mnohem větších rozměrů, než ve dne.
Baví mě poslouchat rozhovory, nejlepší jsou ty cca půlhodinové, to je doba tak akorát na usnutí. Někdy mi vyjdou i na 2-3 usnutí. ![]()
Já bych se nebála tohle řešit s lékařem.
Manžela jsem takhle poslala nadávno, protože potřebuje fungovat v práci a přes den. Noční buzení, nekvalitní spánek je problém. Taky si myslel, že to přejde, ale roky běží a nic. Dostal nějakou dočasnou medikaci + jsme doplnili melatonin a spánek se srovnává.
Při rozvodu jsem nemohla spát, stres a přes den jsem musela fungovat s dětmi. Doktor mi předepsal antidepresiva s tím, at se nebojím, že dnes to nejsou už takové drijáky jako dříve. A pomohlo to.
Ahoj, zkus audio meditace na youtube apod. Jsou tam i takove, zamerene na usnuti apod. Pracuje se pri tom s vizualizaceni, dechem, uvolnenim, napetim.. neni to zadne ezo, ale chce to se tim probrat a iddelit zrna od plev. Mne se treba libi ty od „Vzorec pro zivot“,„Lenky Cerne“..
Dekuju za tipy ![]()
AD uz beru par let, po nich spim dobre, spavost mi prohlubuji (spavam tak 12 h denne, pokud muzu - to je asi 1× tydne, jinak spim 9 h kazdy den).
@GabinkaCh píše:
A co meduňka?
zkusim, ale v minulosti na me nefungovala, uz jsem ji dlouho nepila
@Anonymní píše:
zkusim, ale v minulosti na me nefungovala, uz jsem ji dlouho nepila
Na mě funguje, zkus ![]()
Ahoj, mě zabírá poslouchat před spaním na YouTube Asmr videa. Mám už pár spolehlivých, který na mě zaberou do pár minut a to jsem dřív měla problémy několik hodin usnout.
Dobrý den, dnes je to 3 noc, co se mi nedaří usnout, stalo se mi to už asi +- před 2 týdny, na 2 noci, ale to mělo svůj důvod, který znám. Cítím, že jsem unavena, ale hned jak jdu spát, tak se převaluju v posteli, asi půl hodinu nebo víc ( normálně usnu tak, že se nemusím ani koukat na hodiny) a cítím, jak kdyby ta únava odešla, jenomže potom, když jdu na telefon (vím, nemělo by se to) a jsem na něm déle, tak zase cítím únavu. Většinou zaberu kolem té 3 hodiny ráno a jelikož jsem student tak vstávám v 6 hodin ráno a i když spím jenom 3 hodiny, tak zas tak unavená nejsem, ale k večeru to na mě zas všechno padá. Napadá mě jedna příčina, která by tohle mohla způsobovat a to je stres. Poslední dobou toho mám hodně, jak ve škole, tak i obecně a cítím, že to je ten důvod. Nevím, jak mám uklidnit můj mozek, aby dokázal usnout bez problému. Slyšela jsem o melatoninu, máte s tím nějaké zkušenosti? Předem děkuji za všechny rady.
Ahoj, v poslednim mesici trpim nespavosti - vecer usnu bez problemu, ale v noci se vzbudim uzkosti a nemuzu usnout, zhorsuje se to, ted byvam vzhuru uprostred noci tak dve hodiny. Nejdriv jsem proste lezela a cekala, nez zaberu, ted si jdu cist, uvarit caj… Jaka cinnost by me tak mohla zas pomoct usnout? Uzkosti prodychavam, ale je ucinnejsi odvest pozornost k nejake cinnosti.
Nemam mistnost, kam jit, mame loznici v 1kk a muz potrebuje spat, takze muzu jen malo svetla a potichu.
Uzkosti mam z aktualni situace, ktera je docasna, resim ji a mela by skoncit do konce ledna. Jinak jsem hodne spavy clovek.