Nespokojenost se ZŠ, nová učitelka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
103
23.9.16 16:09
@Sashie píše:
@Raduna6 Pokud jsem to četla dobře, tak jsi učitelka. Co učíš? Něřešila jsi, že někdo něco plácá, ale v podstatě tomu vůbec nerozumí? Nebo jsi spokojená, když ti tvoji žáci „odpapouškují“ poučky, aniž by jim porozuměli?
Když dítě pochopí princip násobilky, tak je to pro něj mnohem přínosnější, než když se jen memoruje. Např. v 5. třídě jsou krásně vyvozené výpočty obvodu a obsahu čtverce a obdélníku. Ano, nakonec po nich chci vzoreček. Ale když ho neumí, tak jsou stejnak schopni vše spočítat, jen jim chybí ten vzoreček. To mě potěší víc, než když umí vzoreček, ale když ho nedejbože zapomenou, tak jsou v pytli…
Nejen v matematice, ale i v dalších předmětech jdu po pochopení, ne po memorování. Když nepochopí v ČJ stavbu slova, tak je mu úplně k ničemu, že se naučí vyjmenovaná slova, protože to prostě nedokáže použít a nebude to chápat!=)))

AJ-NJ, takže ani tam nelze očekávat, že bude stačit, když se něco naučí zpaměti, ale budou to muset umět použít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
23.9.16 20:38
@Raduna6 píše:
Mám u sebe učebnici pro 3. třídy ZŠ, Hejný, na str. 68 se píše: „Běžné píemné násobení je náročné. Žák totiž musí ovládat násobilku i strategii procesu. Má-li při ruce tabulku násobilky, učí se rychleji. v našem experimentálním vyučování používala většina žáků raději násobení indické.“ No, a já právě třeba nesouhlasím s tím, že se pak učí tu násobilku rychleji, když používají tabulku násobků. U nás ve třídě k ničemu takovému nedošlo, od toho konce 2. třídy až po konec 3. třídy.
Chápu, že máš paradoxů v našem školství až dost, já občas také. Mohla bych se jen zeptat, jak tedy ty děti hodnotíš, když jeden třeba umí pyramidy, druhý Lesoně, třetí má problém s násobilkou? Navíc to rozpětí, kdy má dítě, co zvládnout, je podle Hejného metody poměrně široké, u té násobilky dávají toleranci 3. třídy (3.-5.).

Co je na tom špatně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101927
24.9.16 00:47
@hanka.br. píše:
Co je na tom špatně?

Testovat ve 4. zda to umeji a vyvozovat z toho, ze je metoda na ho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
24.9.16 09:03
@hanka.br. píše:
Co je na tom špatně?

A jak to tedy v technjednotlivych rocnicich hodnotis? Tedy pokud pouzivate klasifikacni stupnici a nemate treba slovni hodnoceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
24.9.16 09:05
@j.a.n.i1 píše:
Testovat ve 4. zda to umeji a vyvozovat z toho, ze je metoda na ho…

Ohrazuji se vuci tomu, ze bych zaver, ze je to jako celek metoda na ho…, ucinila jen pouze z toho, ze deti neumi nasobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
24.9.16 09:52
@Raduna6 píše:
A jak to tedy v technjednotlivych rocnicich hodnotis? Tedy pokud pouzivate klasifikacni stupnici a nemate treba slovni hodnoceni.

Proč nedokážeš odpovědět na mou otázku? Ptám se, co je špatně na tom, že mají žáci na zvládnutí látky široké rozpětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
24.9.16 10:02
@hanka.br. píše:
Proč nedokážeš odpovědět na mou otázku? Ptám se, co je špatně na5.tridem, že mají žáci na zvládnutí látky široké rozpětí.

Spatne mi na tom prijde to, pokud je tam takove rozpeti, v podstate 3. rocniku, co udelas v 5.tride, kdyz si to dite dal v pohode pouziva tabulku nasobku i ve 2.pololeti. A pak mi prijde divne, proc, kdyznje tam tedy takove rozpeti, dite treba na konci 3.tridy zacne tu tabulku nasobku opoustet, ale obcas tam sekne chybu, jak tohle hodnotis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
24.9.16 10:05
@Raduna6 píše:
Spatne mi na tom prijde to, pokud je tam takove rozpeti, v podstate 3. rocniku, co udelas v 5.tride, kdyz si to dite dal v pohode pouziva tabulku nasobku i ve 2.pololeti. A pak mi prijde divne, proc, kdyznje tam tedy takove rozpeti, dite treba na konci 3.tridy zacne tu tabulku nasobku opoustet, ale obcas tam sekne chybu, jak tohle hodnotis?

Vážně jsi učitelka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
24.9.16 10:08
@hanka.br. píše:
Vážně jsi učitelka?

Odpovis mi ted pro zmenu ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
24.9.16 10:13
@Raduna6 píše:
Odpovis mi ted pro zmenu ty?

Nemám s tím problém, ale děsí mě, pokud kvalifikovaný učitel nezná způsob, jak ohodnotit děti a jeho kritériem je počet chyb. Rozpětí, kdy žáci mají zvládnout učivo přesahující jeden nebo dva ročníky je standardní a ty bys ho měla znát a umět používat. Kdybys byla laik, tak si řeknu, že holt nemáš páru o pravidlech klasifikace žáků, ale vysvětlovat učitelce s údajně dvacetiletou praxí způsob hodnocení žáků, to jako vážně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
24.9.16 10:16
@hanka.br. píše:
Nemám s tím problém, ale děsí mě, pokud kvalifikovaný učitel nezná způsob, jak ohodnotit děti a jeho kritériem je počet chyb. Rozpětí, kdy žáci mají zvládnout učivo přesahující jeden nebo dva ročníky je standardní a ty bys ho měla znát a umět používat. Kdybys byla laik, tak si řeknu, že holt nemáš páru o pravidlech klasifikace žáků, ale vysvětlovat učitelce s údajně dvacetiletou praxí způsob hodnocení žáků, to jako vážně?

Tak jak to udelas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
24.9.16 10:30
@Raduna6 píše:
Tak jak to udelas?

Budu žáka hodnotit dle toho, jak se mu podařilo splnit cíl, který byl předem stanoven (to jsi na fakultě neslyšela?). Jestli někde sekne nebo nesekne chybu, to nehraje vůbec žádnou roli a je to naprosto nepodstatné. Což je mimochodem další úžasné plus na Hejného matematice - tohleto zkostnatělé a naprosto demotivující srážení výkonu dítěte na základě toho, že někde „sekne chybu“ v něm nenajdeš. Chybami se člověk učí, je to součást života.

edit adminem: invektiva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
24.9.16 10:58
@hanka.br. píše:
Budu žáka hodnotit dle toho, jak se mu podařilo splnit cíl, který byl předem stanoven (to jsi na fakultě neslyšela?). Jestli někde sekne nebo nesekne chybu, to nehraje vůbec žádnou roli a je to naprosto nepodstatné. Což je mimochodem další úžasné plus na Hejného matematice - tohleto zkostnatělé a naprosto demotivující srážení výkonu dítěte na základě toho, že někde „sekne chybu“ v něm nenajdeš. Chybami se člověk učí, je to součást života. Nebaví mě ti to vysvětlovat, jestli jsi učitelka a neznáš základní pedagogické zásady individuální práce s dětmi, počítáš chyby a na základě nich hodnotíš děti bez ohledu na to, jestli někam postoupily nebo ne, vrať diplom a hlavně neuč.

Děkuji za odpověď, odpověděla jsi hlavně někomu, kdo se nechtěl ptát veřejně, protože se bál, že ho tu cituji: „uklovete“, když si taky dovolí napsat něco proti Hejnému. Na jejih škole to dělají jinak a podle toho, co jsi napsala, tak asi špatně.
Co mi vadí je, že od začátku komunikuješ tak útočně, proč? To děláš i když za tebou rodič přijde a dovolí si nesouhlasit? Okamžitě vystartuješ? Nebo by ses chovala jinak, protože to tady je anonymní? V jiné diskusi na podobné téma jsi psala, že když ti není partnerem učitel, tak nemá cenu se bavit. Když učitelku máš, jen s jiným názorem, tak je taky zle.
Mně se třeba líbí, že si svoji práci tolik obhajuješ a věříš tomu, co děláš. Bylo pár lidí, kteří napsali soukromou zprávu, nechtěli z nejrůznějších důvodů psát sem. Jsem vděčná i za jejich názory, někdo souhlasil se mnou, někdo půl napůl, dle zkušeností. Někomu Hejný funguje, někomu ne. Nenašel se zatím, bohužel nikdo, kdo by si tuhle metodu nějak neupravil, tzn. kdo by souhlasil s metodou jako celkem. Zatím jsem komunikovala jen pokaždé s někým, kdo třeba jinak řeší to násobení, jinak slovní úlohy nebo geometrii. Pokud jsi to ty, tak se omlouvám.
Pokud mi odepíšeš, budu ráda, pokud to bude slušné ještě radši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20878
25.9.16 20:46

Zdravím vás,

děkujeme za velmi zajímavou a podnětnou diskusi! Nenechte se prosím diskusí ztrhnout k vzájemným invektivám a off topicu. Na off topic ostatních uživatelek nereagujte a nahlašte ho prosím adminovi pomocí příslušné funkce.

Děkuji všem zúčastněným a přeji pěkný nedělní večer :kytka:,

admin Josefina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
26.9.16 16:20
@kdochcekam píše:
Omlouvám se, ale v naší třídě jsou všechny děti všemi učiteli hodnoceny za počet chyb. Píše-li se test, je hodnocen bodově. Tudíž opět za množství chyb. A testová známka rozhoduje o konečném prospěchu žáka. Tak to prostě je. Kdo dělá chyby, má nižší hodnocení, než kdo chyby nedělá.

Ve které třídě? Pokud je známka žáka závislá na jeho úspěšnosti v testech a s chybami se nepracuje, respektive jediná činnost s nimi je jejich počet, pak je něco špatně. O konečném hodnocení žáka by neměly rozhodovat výhradně jeho výsledky v bodově hodnocených testech, ale je pravda, že to tak bývá často. Opravdu to tak chceme? Já ne. Jako učitel mám plné právo hodnotit žáky z více kritérií. Může se stát, že žák dělá chyby výhradně v jednom spoji. V testu se objeví 4×. Udělal jednu chybu nebo čtyři? Samozřejmě, že ve chvíli, kdy je látka zvládnutá by v ní chybovat neměl. Ale my jsme se tady bavili o fázi, kdy ještě zvládnutá není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin