Nespokojenost se ZŠ, nová učitelka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2550
22.9.16 20:32

Já nevím, učím podle Hejného, máme všechny učebnice od Frause… no a vloni jsem opustila páťáky a všichni uměli násobilku, sčítat, odčítat, opisovat z tabule… Podle osobních zkušeností vím, že nejde ani tak o metodu, ale o učitele.
Jinak - pokud jsi nebyla spokojená, měla jsi to řešit dávno. Čekat tři roky je trošku dlouho. A jestli se tyto stížnosti objevují pravidelně každý rok, při změně učitelky, tak bych se ptala, kde je chyba. Proč s tím vedení nic nedělá? A stěžoval si někdo přímo vedení? Máte školskou radu, kde jsou zastoupeni rodiče - proč se to tam neřeší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
22.9.16 20:35
@Sashie píše:
Já nevím, učím podle Hejného, máme všechny učebnice od Frause… no a vloni jsem opustila páťáky a všichni uměli násobilku, sčítat, odčítat, opisovat z tabule… Podle osobních zkušeností vím, že nejde ani tak o metodu, ale o učitele.
Jinak - pokud jsi nebyla spokojená, měla jsi to řešit dávno. Čekat tři roky je trošku dlouho. A jestli se tyto stížnosti objevují pravidelně každý rok, při změně učitelky, tak bych se ptala, kde je chyba. Proč s tím vedení nic nedělá? A stěžoval si někdo přímo vedení? Máte školskou radu, kde jsou zastoupeni rodiče - proč se to tam neřeší?

OK, a násobilku je učíš jak? Podle násobilkové tabulky a čekáš až si to zapamatují? Nebo tak, jak se to podle Hejného učit nemá?
S ředitelkou se mluvit nedá, vím, že ty učitelé na učebnice poukazovali a učit podle nich nechtějí, ale co mají dělat, když jim někdo řekne, že pokud se jim to nelíbí, ať jdou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
22.9.16 20:35

To je tak, kdyz nekdo naordinuje ucitelkam, jakou metodou ucit. Hejny je vyborny, pokud ho ma kantor do hloubky nastudovany a ma ho „v kostech“. Ty rychlokurzy, ktere se ted vydavaji za skoleni k tomu proste nestaci. Aspon tak to citim ja. Genetiku i analyticko-syntetickou jsem ucila a take uz jsem si genetickou dale nevybrala (k jeji obhajobe, byla to slabsi trida, ale ve finale jsem stejne musela s nejslabsimi slabikovat). Nicmene co nevyhovuje vam, muze vyhovovat jinym, resit to ve 4.tride je dost pozde. Chapu, ze si to rodice musi otukat, ale ti nespokojeni to vetsinou resi v druhe tride. Resit jinak nez odchodem to stejne nemuzete. Muzete to nadhodit na skolske rade, ale stejne je to pro budoucnost dalsich deti, vas uz to nespasi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
22.9.16 20:36

On je spíš problém v tom, že velmi málo učitelek ve skutečnosti porozumnělo tomu, jak podle Hejného učit. Takže já jsem zase jednoznačně pro Hejného metodu a jsem ráda, že ji i syn má, děti to učí hlavně myslet, logicky uvažovat a pochopit. Ale vůbec bych se nedivila, kdyby se sešlo i na jedné škole tolik učitelů a problémem ji správně vyučovat, to slyším bohužel z více stran, metoda je dobrá, ale učitelé a hlavně jejich proškolení a pochopení jak ji dětem předkládat je špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
22.9.16 20:40

No pokud si nespokojená, dítě přehlasit na jinou školu. A zaplatit mu nějaké hodiny matematiky doučování 2.-3.třídu ať dožene co na jiné škole třeba už budou umět, aby tam neplaval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
22.9.16 20:40
@nelamh píše:
To je tak, kdyz nekdo naordinuje ucitelkam, jakou metodou ucit. Hejny je vyborny, pokud ho ma kantor do hloubky nastudovany a ma ho „v kostech“. Ty rychlokurzy, ktere se ted vydavaji za skoleni k tomu proste nestaci. Aspon tak to citim ja. Genetiku i analyticko-syntetickou jsem ucila a take uz jsem si genetickou dale nevybrala (k jeji obhajobe, byla to slabsi trida, ale ve finale jsem stejne musela s nejslabsimi slabikovat). Nicmene co nevyhovuje vam, muze vyhovovat jinym, resit to ve 4.tride je dost pozde. Chapu, ze si to rodice musi otukat, ale ti nespokojeni to vetsinou resi v druhe tride. Resit jinak nez odchodem to stejne nemuzete. Muzete to nadhodit na skolske rade, ale stejne je to pro budoucnost dalsich deti, vas uz to nespasi.

My sice oficiálně genetickou metodu měli taky, ale já ho to naučila analyticko-syntetickou, protože mu to šlo podle ní prostě líp. Teď jsme se dozvěděli, že děti, které se naučily číst tou genetickou, neumí pořádně číst, protože si přečtou první 2 písmena a zbytek se prostě pokusí odhadnout. Takže s tím taky nemáme problém.
Vím, že budeme muset pryč, jen nevím, kdy. Syn pryč nechce, manželovi se to taky nezdá, dceru už sem nedám, to jediné je jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
22.9.16 20:43
@peta h píše:
On je spíš problém v tom, že velmi málo učitelek ve skutečnosti porozumnělo tomu, jak podle Hejného učit. Takže já jsem zase jednoznačně pro Hejného metodu a jsem ráda, že ji i syn má, děti to učí hlavně myslet, logicky uvažovat a pochopit. Ale vůbec bych se nedivila, kdyby se sešlo i na jedné škole tolik učitelů a problémem ji správně vyučovat, to slyším bohužel z více stran, metoda je dobrá, ale učitelé a hlavně jejich proškolení a pochopení jak ji dětem předkládat je špatné.

Hm, tohle je pro mne poměrně zajímavé slyšet. Já osobně na té metodě nic moc zajímavého nevidím, hlavně mne vytáčejí ty palcové titulky v novinách typu: Konečně metoda, ketrá děti baví. Tohle u nás fakt není metoda, která by je bavila. A vadí mi nedostatek nějakých nezávislých výzkumů, že je to metoda lepší než klasická matika. Osobně za tím vidím spíše peníze a poměrně nezdařený experiment na dětech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
22.9.16 20:44
@Kelsey píše:
No pokud si nespokojená, dítě přehlasit na jinou školu. A zaplatit mu nějaké hodiny matematiky doučování 2.-3.třídu ať dožene co na jiné škole třeba už budou umět, aby tam neplaval.

Já myslím, že neplave, protože podle těch učebnic, podle kterých se učí jinde, se s ním učím doma sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.9.16 20:46

No a co chceš řešit, ona přešla na dobré učebnice, tvůj syn zvládá, tak co

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
22.9.16 20:47
@terinka4444 píše:
No a co chceš řešit, ona přešla na dobré učebnice, tvůj syn zvládá, tak co

Ne, ona má Hejného dál, protože musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2550
22.9.16 20:49

@Raduna6 Matematika jako taková není nic jiného, než otázka přemýšlení a neustálého počítání. Průměrný a lepší žák si při neustálém počítání a vyhledávání v tabulce násobilku zapamatuje. Ti slabší (ať žije inkluze za každou cenu) mají aspoň šanci něco vyřešit.
Ono když půl měsíce opakuješ, že tolik krát tolik je tolik, tak si to žáček zapamatuje. Ale znova opakuji - je to o učiteli. Pokud této metodě učitel nevěří, není matematik, nechce ji učit, tak je to v pytli a nepomůže nic.
A jen tak pro info - myslíš, že když se jede „klasická“ matematika, tak všichni umí perfektně násobilku? Ne - naučí se ji ty děti, o které se zajímají rodiče. Ostatní jí prostě umět nikdy nebudou. Ať mají Hejného či ne…
Naopak Hejný má výhodu toho, že každý zažije úspěch. Naučí se lépe řešit problémy, pracovat s chybou a komunikovat ve skupině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
22.9.16 20:53
@Sashie píše:
@Raduna6 Matematika jako taková není nic jiného, než otázka přemýšlení a neustálého počítání. Průměrný a lepší žák si při neustálém počítání a vyhledávání v tabulce násobilku zapamatuje. Ti slabší (ať žije inkluze za každou cenu) mají aspoň šanci něco vyřešit.
Ono když půl měsíce opakuješ, že tolik krát tolik je tolik, tak si to žáček zapamatuje. Ale znova opakuji - je to o učiteli. Pokud této metodě učitel nevěří, není matematik, nechce ji učit, tak je to v pytli a nepomůže nic.
A jen tak pro info - myslíš, že když se jede „klasická“ matematika, tak všichni umí perfektně násobilku? Ne - naučí se ji ty děti, o které se zajímají rodiče. Ostatní jí prostě umět nikdy nebudou. Ať mají Hejného či ne…
Naopak Hejný má výhodu toho, že každý zažije úspěch. Naučí se lépe řešit problémy, pracovat s chybou a komunikovat ve skupině.

Já nevím, ale když jsem byla ve 4. třídě já, tak tu násobilku uměl prostě každý a byli jsme klasická třída, ani matematická, ani složená ze samých geniálních dětí. A fakt si nemyslím, že je dobrý nápad jim ve 3. třídě rozdat kalkulačky. A Hejný přece nechce, aby se děti násobilku drilovaly, tudíž s nimi rodiče dělali, to, co jsme udělali my se synem a to, co moji rodiče udělali se mnou, prostě jsme to pořád opakovali dokola jak píšeš. Navíc, pokud se podívám do pracovních sešitů, kolik těch příkladů na procvičování tam ve 3. třídě je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
22.9.16 20:53
@Raduna6 píše:
Hm, tohle je pro mne poměrně zajímavé slyšet. Já osobně na té metodě nic moc zajímavého nevidím, hlavně mne vytáčejí ty palcové titulky v novinách typu: Konečně metoda, ketrá děti baví. Tohle u nás fakt není metoda, která by je bavila. A vadí mi nedostatek nějakých nezávislých výzkumů, že je to metoda lepší než klasická matika. Osobně za tím vidím spíše peníze a poměrně nezdařený experiment na dětech.

Zajímalo by mě, jaké vzdělání má asi člověk, který tohle tvrdí. Svůj tip mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
22.9.16 20:54

@Raduna6 V tom se asi neshodneme, vidím to jinak. Srovnání lze najít například v porovnání na matematických olympiádách. Děti, které jedou podle Hejného dokáží většinou vyřešit i mnohem náročnější příklady, protože k tomu prostě dokáží logicky dojít, dítě s klasickou matematikou narazí a pokue něco ještě neprobrali nebo to zrovna nepochopil, tak se k tomu logicky většinou už nedopracuje. Dle mě je problém skutečně hlavně v tom, že to spousta učitelů prostě učí špatně a to je pak konec, když to nedokáží dětem správně předkládat a rodič většinou nemá šanci jim to sám vysvětlit. Ale tak nebudeme se tady přít, to nemá smysl, každopádně problém vidím hlavně v učiteli, takže buď s tím něco udělá vedení školy nebo bych zvažovala jinou školu, ale sehnat si reference. Nebo sehnat si kvalitní doučování a za rok může přejít na víceletý gympl. Předpokládám, že takových bude třeba ze třídy víc, tak nepůjde úplně sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
22.9.16 20:54
@hanka.br. píše:
Zajímalo by mě, jaké vzdělání má asi člověk, který tohle tvrdí. Svůj tip mám.

Pokud myslíš moje vzdělání, tak klidně může hádat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin