Neštovice a těhotenství 39.týden a novorozenec

619
28.5.15 10:31

nestovice a tehotenstvi 39.tyden a novorozenec

Ahoj, jdu si k vam pro radu-do poradny jdu az zitra rano a nasi detskou doktorku taky zastihnu az zitra po poradne. Nevite, jak moc zavazne jsou nestovice, kdyz je ma muj dvou a pul lety syn pravdepodobne a ja jsem dnes 38+4,ale prodelane je mam. A pripadne, co pro novorozence? Uz jsem tedy s mamkou domluvena, ze pokud se nestovice zitra potvrdi, bude syn u ni…ale i tak me to zajima. Diky predem za odpovedi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
pavlats
28.5.15 10:46

Tak tohle bych osobně řešila co nejrychleji. Poraď se s doktorem, ale problém je v tom, že neštovice jsou dost nebezpečné, pokud se s nimi mimčo narodí. Pokud bys rodila během pár dnů, tak nestihneš miminku předat své protilátky.
Abych Tě zbytečně neděsila - nejsem si jistá, jestli to platí jen pokud sama neštovicema v tomto období onemocníš nebo i pokud se s nimi dostaneš do kontaktu.
Každopádně bych asi „žhavila dráty“ s nějakýmodborníkem (pediatr, gynekolog) radši hned. Dítko je nakažlivé i pár dní před výsevem pupínků.

• Citovat
  • Upravit
619
28.5.15 10:51

@pavlats Diky moc, uz me vystrasila i sestrenice, takze se snazim dovolat do ambulance u Apolinare, kde mam rodit, ale nikdo mi to nebere. A nase detska bude az zitra :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
28.5.15 10:57

@lupto No já se spíš přikláním k tomu, že riziko by bylo, kdybys je také dostala - tam je to jasné, pokud bys onemocněla a zhruba pak do pěti dnů porodila, tak se miminko narodí s neštovicema, ale protilátky od Tebe mít nebude - to je pro mimčo docela velký průšvih.
Pokud jsi je prodělala a sama neonemocníš, tak by to mělo být asi spíš v pohodě. Ale určité riziko bych viděla i u pásového oparu - ted se může udělat při druhém setkání s virem neštovic (je to stejný virus) a u miminka by ten problém mohl způsobit myslím také.
Prostě radši volej a zeptej se odborníků. Zavolala bych klidně i někam na pohotovost, odpovědět by Ti měli všude. Napiš sem, prosím, co se dozvíš. Držím palce!

• Citovat
  • Upravit
2326
28.5.15 11:03

Klid, nebude to takové drama. Mně se syn vysypal den před mým nástupem do porodnice - já je v dětství měla, ale i tak jsem byla pěkně vyděšená. Hlásila jsem to hned při nástupu do porodnice, šla ještě i ya primářem na novorozenecký a všichni mě ujistili, že mám být v klidu, že miminko ode mě protilátky má! Rodila jsem hned další den. Jen teda starší syn za námi nesměl, dokud neměl vyloupané a zaschlé všechny pupeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
28.5.15 11:09

@alien21 Jo tak to je dobrá zpráva.
To co jsem psala o těch pěti dnech, to tedy platí v případě, že neštovicemi přímo v období kolem porodu onemocníš. Tím jsem si jistá, to jsme řešili v práci (jsem zdravotník).

• Citovat
  • Upravit
619
28.5.15 11:45

Tak jsem se dovolala, mam byt v klidu, kdyz jsem je prodelala. Akorat po porodu doporucuji oddelit deti, coz je jasne.Stve me to, ale pokud synek nebude „vyloupany“ (:-D),tak bude u moji mamky.No,tedila jsem se jak se vsichni dohromady szijem, ze prijde do porodnice…to pada.Ale jinak mam byt v klidu, tak jsem Zitra pro potvrzeni k detske dr.,ackoli to je jistot…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7980
28.5.15 14:42

@lupto pokud jsi neštovice měla jsi chráněná ty i nenarozené dítě a můžeš být v klidu. Ale pokud bude syn infekční až porodíš, tak ho od miminka izoluj. Sice si myslím, že pokud budeš kojit a měla jsi neštovice, že by to mimčo nemuselo chytit, nebo jen s lehkým průběhem, ale určitě bych to neriskla. Moje malá měla neštovice někdy kolem půl roku, já je prodělala, kojila jsem a průběh byl velmi lehký. Ale u novorozence bych se bála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7253
28.5.15 14:49

Pokud ty jsi neštovice měla, tak se miminku nestane nic, protože ty máš proti neštovicím doživotní imunitu (anti varicella zoster virus IgG). A navíc myslím, že protilátky proti nim jsi předala miminku přes placentu. Pár měsíců by ho měly chránit.. Jisté nebezpečí by hrozilo od staršího syna, kterého je třeba odvézt k příbuzným než porodíš, pokud bys rodila během příštích pár dní. Ale třeba do porodu už infekční nebude. Neštovice přestávají být infekční se zaschnutím a zestrupovatěním posledního vysetého pupínku. Pak se čeká na vyhojení stroupků, aby na ně nenasedla bakteriální infekce = zabránit jejich škrábání. Tobě hrozí akorát vysetí pásového oparu, které se stává při oslabení (reaktivuje se virus neštovic, který je od tvého dětství zakuklený a neaktivní, držený imunitou v šachu) anebo se může vysít při setkání s jiným typem viru neštovic. Ale pravděpodobně žádný pásový opar mít nebudeš. To by se ti udělaly svědivé puchýřky v pásu od hrudníku po záda - v dráze nervu. Infekční je tekutina v nich, nešíří se tak snadno jako neštovice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pavlats
28.5.15 18:24

@lupto Tak jám myslím, že se budete moct sžívat v pohodě všichni. Puchýřky se vysévají až pět dní, za dalších 5 dní zaschnou a pak už nebude infekční. Takže i když třeba do týdne porodíš, pak budeš pár dní v porodnici a mohlo by to vyjít akorát, že po návratu s miminkem už syn infekční nebude.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA