Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jdu si k vam pro radu-do poradny jdu az zitra rano a nasi detskou doktorku taky zastihnu az zitra po poradne. Nevite, jak moc zavazne jsou nestovice, kdyz je ma muj dvou a pul lety syn pravdepodobne a ja jsem dnes 38+4,ale prodelane je mam. A pripadne, co pro novorozence? Uz jsem tedy s mamkou domluvena, ze pokud se nestovice zitra potvrdi, bude syn u ni…ale i tak me to zajima. Diky predem za odpovedi ![]()
Tak tohle bych osobně řešila co nejrychleji. Poraď se s doktorem, ale problém je v tom, že neštovice jsou dost nebezpečné, pokud se s nimi mimčo narodí. Pokud bys rodila během pár dnů, tak nestihneš miminku předat své protilátky.
Abych Tě zbytečně neděsila - nejsem si jistá, jestli to platí jen pokud sama neštovicema v tomto období onemocníš nebo i pokud se s nimi dostaneš do kontaktu.
Každopádně bych asi „žhavila dráty“ s nějakýmodborníkem (pediatr, gynekolog) radši hned. Dítko je nakažlivé i pár dní před výsevem pupínků.
@pavlats Diky moc, uz me vystrasila i sestrenice, takze se snazim dovolat do ambulance u Apolinare, kde mam rodit, ale nikdo mi to nebere. A nase detska bude az zitra :-/
@lupto No já se spíš přikláním k tomu, že riziko by bylo, kdybys je také dostala - tam je to jasné, pokud bys onemocněla a zhruba pak do pěti dnů porodila, tak se miminko narodí s neštovicema, ale protilátky od Tebe mít nebude - to je pro mimčo docela velký průšvih.
Pokud jsi je prodělala a sama neonemocníš, tak by to mělo být asi spíš v pohodě. Ale určité riziko bych viděla i u pásového oparu - ted se může udělat při druhém setkání s virem neštovic (je to stejný virus) a u miminka by ten problém mohl způsobit myslím také.
Prostě radši volej a zeptej se odborníků. Zavolala bych klidně i někam na pohotovost, odpovědět by Ti měli všude. Napiš sem, prosím, co se dozvíš. Držím palce!
Klid, nebude to takové drama. Mně se syn vysypal den před mým nástupem do porodnice - já je v dětství měla, ale i tak jsem byla pěkně vyděšená. Hlásila jsem to hned při nástupu do porodnice, šla ještě i ya primářem na novorozenecký a všichni mě ujistili, že mám být v klidu, že miminko ode mě protilátky má! Rodila jsem hned další den. Jen teda starší syn za námi nesměl, dokud neměl vyloupané a zaschlé všechny pupeny.
@alien21 Jo tak to je dobrá zpráva.
To co jsem psala o těch pěti dnech, to tedy platí v případě, že neštovicemi přímo v období kolem porodu onemocníš. Tím jsem si jistá, to jsme řešili v práci (jsem zdravotník).
Tak jsem se dovolala, mam byt v klidu, kdyz jsem je prodelala. Akorat po porodu doporucuji oddelit deti, coz je jasne.Stve me to, ale pokud synek nebude „vyloupany“ (:-D),tak bude u moji mamky.No,tedila jsem se jak se vsichni dohromady szijem, ze prijde do porodnice…to pada.Ale jinak mam byt v klidu, tak jsem Zitra pro potvrzeni k detske dr.,ackoli to je jistot…
@lupto pokud jsi neštovice měla jsi chráněná ty i nenarozené dítě a můžeš být v klidu. Ale pokud bude syn infekční až porodíš, tak ho od miminka izoluj. Sice si myslím, že pokud budeš kojit a měla jsi neštovice, že by to mimčo nemuselo chytit, nebo jen s lehkým průběhem, ale určitě bych to neriskla. Moje malá měla neštovice někdy kolem půl roku, já je prodělala, kojila jsem a průběh byl velmi lehký. Ale u novorozence bych se bála.
Pokud ty jsi neštovice měla, tak se miminku nestane nic, protože ty máš proti neštovicím doživotní imunitu (anti varicella zoster virus IgG). A navíc myslím, že protilátky proti nim jsi předala miminku přes placentu. Pár měsíců by ho měly chránit.. Jisté nebezpečí by hrozilo od staršího syna, kterého je třeba odvézt k příbuzným než porodíš, pokud bys rodila během příštích pár dní. Ale třeba do porodu už infekční nebude. Neštovice přestávají být infekční se zaschnutím a zestrupovatěním posledního vysetého pupínku. Pak se čeká na vyhojení stroupků, aby na ně nenasedla bakteriální infekce = zabránit jejich škrábání. Tobě hrozí akorát vysetí pásového oparu, které se stává při oslabení (reaktivuje se virus neštovic, který je od tvého dětství zakuklený a neaktivní, držený imunitou v šachu) anebo se může vysít při setkání s jiným typem viru neštovic. Ale pravděpodobně žádný pásový opar mít nebudeš. To by se ti udělaly svědivé puchýřky v pásu od hrudníku po záda - v dráze nervu. Infekční je tekutina v nich, nešíří se tak snadno jako neštovice.
@lupto Tak jám myslím, že se budete moct sžívat v pohodě všichni. Puchýřky se vysévají až pět dní, za dalších 5 dní zaschnou a pak už nebude infekční. Takže i když třeba do týdne porodíš, pak budeš pár dní v porodnici a mohlo by to vyjít akorát, že po návratu s miminkem už syn infekční nebude.