Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, potřebuji poradit.
U syna ve školce jsou neštovice. Syn si včera začal stěžovat na bolest hlavy a zimu- teplotu neměl, ta mu vyskočila za cca 3 hod. Celou noc se držela v rozmezí 38-39°C. Ráno klesla pod 38°C, ale dostal průjem /byl jen jednou/ a začal si stěžovat na škrábání v krku - tam má nyní takové červené flíčky, vypadají jako štípance, nejsou plastické,jsou jakoby na patře - teplota klesla na 37,5°C. Všechno kromě toho krku sedí i na neštovice, nebo jste u dětí měla některá neštovice s bolestí krku a nějákou „vyrážkou“ v něm??? Nikdy jsem to neviděla a nevím co by to mohlo být…uvažuji zda počkat jestli se osype nebo valit na pohotovost
. Celkově se mu ulevilo.
Díky
Určitě bych počkala. Já teda s dětmi s takovými příznaky vůbec na pohotovost nechodím - neber si to osobně, ale přišlo by mi to jako zneužití pohotovosti - to přeci počká do pondělí, ne? Pohotovost je podle mě pro opravdu akutní případy, které nelze zvládnout doma. Navíc pokud je to začátek neštovic - i když myslím, že spíš ne - akorát byste tam každého nakazili. S neštovicemi se k dr. vůbec nemá chodit jen tak do čekárny, ale radši si předem zavolat a domluvit se se sestrou.
No mě jen vyděsily ty pupeny v krku, jinak na pohotovost taky nechodíme, teplotu srážíme až nad 39°C… Já prostě nic takového v krku nikdy neviděla
, …A zneužití pohotovosti, no promiň ![]()
U nestovic muzou byt i bolesti v krku, pockej do zitra, a poradne prohledni jestli uz neobjevis nejake puchyrky.
Marie jinak nestovice muzou byt i uvnitr v puse a krku, nekdo to miva, tak treba zrovna jste ten pripad.
Syn to měl taky, zimnici, horečku, ale neštovice to nebyli…měl to všude, v krku na jazyku…Dr. nám napsal Betanide, naředila jsem to vodou a mazala i v pusince a za dva dny to měl pryč.
@Ekaterina Tak s tim bych s dovolenim nesouhlasila,pohotovost je pro kazdeho,pokud se zakladatelce neco nezda,klidne tam muze jit od toho mame nase zdravotnictvi,bohate placeno z nasich dani
![]()
Jinak zakladatelko,muzou to byt nestovice,pokud se teplota vice zvsi klidne na pohotovost bez,ale jinak naskocte rano k mudr,drzim pesti ![]()
@Ekaterina jaképak zneužívání? Kdo z rodičů je lékař se všema školama,aby mohl fundovaně posoudit,jestli průběh nemoci není něco,co může ohrozit život?
Ty třeba jen tak ze startu poznáš,že tvoje dítě má např. encefalitidu? Nebo sepsi v krvi? ![]()
Nám se neštovice rozjížděli týden, škrábání v krku, bolest hlavy, průjem to vše bylo postupně až po týdnu těchto potíží má dcera pupeny po celé těle, v puse, na genitálíích prostě úplně všude… ![]()
@ornels píše:
Nám se neštovice rozjížděli týden, škrábání v krku, bolest hlavy, průjem to vše bylo postupně až po týdnu těchto potíží má dcera pupeny po celém těle, v puse, na genitálíích prostě úplně všude…
@ornels píše:
Nám se neštovice rozjížděli týden, škrábání v krku, bolest hlavy, průjem to vše bylo postupně až po týdnu těchto potíží má dcera pupeny po celé těle, v puse, na genitálíích prostě úplně všude…
Jej tak to mně nepotěšilo. Ještě někdo to takhle měl? To je ale dost netypické ne?
U nás ve školce se taky vyskytly neštovice. Dnes si dcera ráno stěžovala na bolest bříška, měla i trochu průjem (jen 1×) jinak jí není nic, nemá ani teplotu. Do školky jsem jí neposlala a teď leží. Jenže zítra odjíždíme na dovolenou
Myslíte si, že tohle by taky mohl být rozjezd neštovic?
Já měla zato, že neštovice začínají horečkou a pak se dítko osype. ![]()
Mohl by to být rozjezd, ve školce řádí již druhý měsíc, minulý týden sem tam tečka jako kopřivka, jak již jsem psala průjem, únava. Tuto středu ráno v 7 hodin jeden pupínek a během jedné hodiny 20 pupínků a ted v pátek celé tělo osypané né pupínky, ale pupeny. Je to za trest konečně teplé počasí a musíme trčet doma, páč se jí dělají stále nové a nové a nesmí na sluníčko, ale bude to mít za sebou…a já si připadám takto ![]()
Tak u nás to byl asi skutečně začátek neštovic - osypala se tři dny poté co měla ty žaludeční problémy a průjem, už jsme byly na dovolené, takže jsme museli jet domů dřív. Má tedy ale jen velice mírný průběh, pupínků všeho všudy 16 po těle a jeden v puse, žádné teploty, žádné svědění. Dnes už jsou téměř všechny zaschlé. Dle Dr. máme být doma 14 dní, to nevím jak přežiju ![]()
Nám takhle neštovice začaly, kluk měl předevčírem teploty, byl takový unavený, mrzutý a dneska už se mu vyhodilo asi 10 pupenů.