Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
No prave ukazuju do zblbnuti, stekam, bucim, mnoukam ale ho nic nezajima… co ho bavi nejvic je delat bordel, stokrat za den davam hrnecky a talirky do detske kuchynky a on to zase rozkramuje, vyhazuje supliky atd, s hrackama si nehraje jen si je prohlizi a strka do pusy. Je na me strasne zavisly a ma rad deti
To je preci normalni
nas 16mes taky furt dela bordel, vse co muze zahodi na zem, uz mi to ani nerozciluje, zvednu to parkrat za den a prdim na to. Jinak ze zviratek umi obcas kravicku a kone…no ale kdyz jede sanitka, tak se pokazdy chyti za hlavu, tak jsme s mamou zkoumaly, co to jakoze dela a teta rikala, ze kdyz jela sanitka tak se chytla za hlavu a jakoze ji z toho houkani boli
to potesi ze mu to jednou ukazala a dela to,,ale zase k nicemu mu to neni…
@markizka píše:
@Svistice kutali se brambora vubec neznam.to je nejaka rikanka?
Ano, "Kutálí se ze dvora, táákhle velká brambora…
Starší dítě je doma? Toho se nesnaží napodobovat? Malá od bratra dost okoukala a hodně věcí dělala docela brzo. a dětská kuchyńka by teda u nás v roce taky neměla vůbec úspěch. Zkus najít jiné hry, které budou tvoje konkrétní dítě bavit.
V roce teda zvuky zvířátek nezajímalo ani jedno moje dítě. Holka umí v roce a půl haf, čičí a zbytek je prostě bé. Kluk to měl podobně, u něj pro změnu bylo každé zvíře bú.
Když na něj budeš nahlížet takto negativně, tak ti nebude asi nikdy dost dobré to, co umí…
Přijde mi to normální.
Děti jsou opravdu jak opičky, tak ho to uč. Nevěřím, že starší dělal paci paci apod. aniž by si ho to učila.
@Svistice moje dítě bramboru a jiné říkanky ignoruje. Jsou ji tři a když ji chci něco ukázat říká „mami ticho, nezpivej, ja to dělat nebudu“. Písničku ani básničku neumí žádnou. Naštěstí tady v Německu nejsou naklonění stadovemu přednesu a ukaž kdo umí víc básniček ![]()
Já ti nevím, ale přijde mi, jakoby jsi popisovala naši roční a mě se zdá naprosto v pořádku ![]()
@pikola píše:
@Svistice moje dítě bramboru a jiné říkanky ignoruje. Jsou ji tři a když ji chci něco ukázat říká „mami ticho, nezpivej, ja to dělat nebudu“. Písničku ani básničku neumí žádnou. Naštěstí tady v Německu nejsou naklonění stadovemu přednesu a ukaž kdo umí víc básniček
Starší to má podobně. Když dělám bramboru s mladší, tak mi říká, ať to nedělám, že se mu to nelíbí. Rád si prohlížel knížky s říkadly, chce, abychom mu zpívali před spaním. Ale básničku sám neřekne celou ani jednu, to samé s písničkami. Al eumí je. Jen nemá potřebu papouškovat.
Normální ročák… jak jsi veliký a pod. jsem taky neučila, přijde mi to jak cvičení opičky
Kramaření šuplíků je v roce nejlepší zábava, taky se tím rozvíjí. Přijde mi to v pořádku.
Jo delat bordel, nic nepotesi nasi ctyrletou madam vic, nez delat bordel, ta si taky s nicim nehraje (a nikdy nehrala). Akorat po te uz vyzaduju, aby to pak uklidila. Hracky od mimina nezajem, zato palicka na maso, klavesnice, tatovy spinave boty - to bylo zuzo
. Syn si aspon rad jezdi s auty, ale zbytek taky nic moc. Tve dite bude opravdu normalni, ja zacinam mit materskou demenci a nepamatuju si nic, ale okolo roku moje deti asi taky hlavne vsechno zuzlaly.
@Danulinka16 @Svistice to ja nemyslim zle ze by jako delal bordel s kuchynkou. naopak si rikam ze i tohle ho nejakym zpusobem rozviji, stejne tak jako vytahovani veci ze supliku, rozhodne po nem nechci aby mi snad uvaril kafe
jen me mrzi ze nic neukazuje i starsi prave porad dokola ukazuje a mele paci paci a maly jen kouka a pak odleze pryc. Venuju se mu hodne asi je problem v tom ze mame kolem sebe priblizne stejne stare mimca a maminy se predhaneji co vsechno umi, jen nas misa nic. V ruznych tabulkach se docitam ze by mel umet postavit dve kostky na sebe nebo treba ty tvary hazet do krabice, to uz starsi delal od 11 mesicu a u maleho vsechno konci v puse ![]()
Jo, cvičení opičky. To holka na všechny vždycky koukala jak vrána, když se ptali jak je velká a ona nic. Mně to přišlo jako blbina. Zato nejmladší to umí, páč ho to naučil tatínek.
Největší zábavou posledního je dávat věci tak, abychom je dlouho hledali. ![]()
Říkanku s bramborou znám „Koulela se ze dvora, velikánská brambora (rakroužíš pažemi, páč brambora je prostě obří), neviděla (zakrýt oči), neslyšela (zakrýt uši), spadla na ni závora (pažemi udělat padající závory). Kam koukáš ty závoro (prstem ukazovat), na tebe ty bramboro (ukazuješ na co nejvíc lidí), kdyby tudy projel vlak (rukama ukazovat), byl by z tebe bramborák (to se dlaněmi plácá o sebe).“
Anonymní: Však má své tempo. Tenhle můj poslední dělá spoustu věcí jiných než ti starší. Rozhodně nedá dvě kostky na sebe, to je raději taky strčí do pusy. A venku šutry, klacky, vajgly, písek, co se najde. Od starších to taky neznám.
Jen ho nech, má své tempo.
Neboj, každé dítě je jiné, dej mu čas. Lékařka by to poznala. Věnuj se mu a pracuj na tom, co umí. On potom může během třeba měsíce udělat obrovskej skok a budeš koukat ![]()
Jéééé, já má chlapečka skoro rok a půl - posadil se prvně v necelých 16m, lézt začal asi ve 14m, nábytek obchází od 10m. Slabika z něj nevypadne ani omylem. Na roce mi sice dělal, jak jsi velikej, taky pa pa. Ale paci paci neuměl, to plácal rukama přes sebe a „styděl se“, že mu to nejde klasicky. Jinak ho bavila a baví auta, posílání balonku s nebo taky žužlání bot či brzdy od kočárku
Stavět kostky na sebe začal tak před týdnem. Rozhodně ale nemám pocit, že je nějak extrémně pozadu. No a co, tak není učebnicovej! Pro mě je důležitý, že je to veselý a spokojený dítě.
Jen možná jediná věc, mě trápí. Maminky, jak jste na tom s jídlem u těch dětiček, co se zrovna nepřetrhnou, aby jely podle tabulek? U nás je totiž jídlo velký zlo. Teprve tak před 3 měsíci vzal na vědomí pečivo, ale jinak pořád mixuju „baby blafy“, protože nic jinýho mi nepozře a i tak bojujeme. Teď poslední týden by nemusel ani ovocnou přesnídávku ani jogurt mixlej s banánem, což byly dřív tutovky. Prostě o jídlo nestojí. Když už se zdá, že má o něco zájem (jablko, paprika, mrkev ale i třeba kousek chleba), tak to okouše a každý jednotlivý kousek pečlivě vyndá z pusy a zahodí. Tak jak všechno ostatní končí v puse, tak jídlo ani omylem. A pokud od nás okoukává každou blbost, tak jídlo je mu teda zrovna úplně ukradený ![]()
Tak paci paci, jak je velký, syn nikdy nedělala prostě ho to nebavilo a považoval to za blbost
Diky holky, malinko jste me uklidnily, ja si taky myslim ze v roce je prece jeste malinky na takove veci ale znervoznily me deti kamaradek a ty tabulky