Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
No takhle, já to mám stejně. Už je to fakt na hranici. Nicméně moji mamce zjistili vyšší cukr, tak ho úplně omezila, bez pohybu zhubla za 2 měsíce 8 kg. A to jí je fakt daleko víc než mých ještě necelých 40.
takže od Nového roku chci najet na zdravější životní styl. Radu nemám, nejsi v tom sama. ![]()
Tady kazda rada drahá, ty vis co je spatne a přesto s tim nic neděláš. Samy ty kila dolů nepůjdou. Každý mame nejakou genetiku, nekdo hubne lepe, nekdo hůř.
Pokud nemáš vůli, tak je to na nic. Zkus pro začátek omezit sladke, alkohol, pecivo, slazené nápoje a kde to pujde, chod pesky
Za mě by hodně pomohl buď zkušený studovaný odborník přes výživu. Případně i trenér, pokud opravdu chceš začít cvičit a můžeš si to dovolit.
Nebo nějaká podpůrná skupina lidí, co hubnou či mění svůj životní styl a snaží se vybudovat zdravější návyky.
Když budeš mít dohled někoho, kdo tě podpoří a pomůže se vyvarovat přešlapům, půjde to líp.
I silná vůle se dá vypěstovat.
Taky je dobré si nedávat hned „nedosažitelné“ cíle typu začít každý den sportovat a nedotknout se nezdravého jídla.
Ale zabudovávat postupně malé změny.
Chodit víc pěšky, používat schody místo výtahu. Jedno nezdravé jídlo denně vyměnit za zdravější. Přidat porci zeleniny. A postupně to navyšovat až se z toho stane zvyk.
Tak předně pokud je jídelníček správně nastavený, tak bys neměla mít chutě ani hlad. Takže na to bych se zaměřila, dej si tam kýbl bílkovin, vlákniny, pochutnej si… Já mám kolikrát problém to sníst.
@Anonymní píše: Více
to je dobrá obezlička „neumím najít cestu k hubnutí“
, to začnu používat
nemáš pevnou vůli se to říká česky, asi prostě ani zhubnout nechceš
Nedávno jsem zjistila, že vlákniny v ovoci a zelenině není zdaleka tolik, kolik si člověk jako laik myslí. Začala jsem se pokoušet sníst těch doporučovaných 30 gramů vlákniny denně - a moc si nedokážu představit, jak tohle někdo dokáže sníst a zároveň mít nadváhu. Opravdu to neuvěřitelně zasytí. Takže od vlákniny a bílkovin bych se odpíchla. Zároveň ale jídelníček s dostatkem vlákniny už je opravdu hodně vzdálený tomu, jak se většina populace stravuje, je nutné si na to chuťově zvyknout a trvá to, no.
@nick mandarinka píše: Více
asi tak ![]()
já teda také nemám dokonalou váhu, ale neobkecávám to vzletnými kecy
Zkus na to jit opacne. Zacni pohybem a treba te to za par tydnu primeje zacit se zamerovat i na jidelnicek. A doporucuju si predem psat, co budes jist, a taky pocitat, kolik snis tuku, sacharidu a bilkovin (napriklad v apce Kalorickych tabulek), protoze pravdepodobne jist malo bilkovin, proto te honi chute. No a pak uz jenom zbyva najit si za tu pizzu zdravejsi alternativu (treba natrit tortillu kecupem a posypat mozzarellou), nebo si tu pizzu delat doma od testa a hlidat si, co na ni davas. Ono ani tak nejde o to, zacit naraz jist super spravne a hybat se dle svych predstav, ale zacit delat aspon neco, zaclenit to do sveho zivota, aniz by te to extra obtezovalo, abys to taky vydrzela. A pokud jeden den zbouchnes pytlik bonbonu, tak je dobre si rict, ze takhle to nechces a snazit se to neopakovat, ale nehazet kvuli jednomu uklouznuti cele hubnuti do zita. Ono to totiz neni o hubnuti, ale o zmene zivotniho stylu, a ta se pres noc fakt nestane.
Problém není v tom, že bys nevěděla, jak hubnout. Ty to víš velmi dobře. Víš, že jídlo, které si dáváš, je nutričně chudé, ve velkém množství a že bez pohybu to nemůže fungovat. Víš, proč máš hlad, víš, proč se váha zvyšuje, a víš i to, co by bylo potřeba změnit. Přesto to neděláš. Ne proto, že by to nešlo, ale proto, že se ti nechce opustit pohodlí, nemáš žádnou motivaci něco měnit ![]()
Kalorický deficit není nemožný, jen je nepohodlný. A ty se opakovaně rozhoduješ pro jednodušší variantu. Stejně tak pohyb neodkládáš proto, že bys ho nezvládla, ale proto, že se mu vyhýbáš. Bereš ho jako nepříjemnou povinnost, a tak si vždy vybereš pohodlnější cestu. ![]()
Jenže bez pohybu to do pár let (nebo dokonce už i teď?) nebude jen o kilech navíc, ale o bolestech zad, kloubů, únavě, vysokém tlaku atd. To není strašení, ale důsledek tvého dlouhodobého chování. ![]()
Pokud chceš reálně něco změnit, musíš přestat hledat zázračný návod a přijmout, že změna je nepohodlná. Pomoci ti můžou knížky a videa o životním stylu, návycích a psychologii chování
Začni malými kroky a hlavně si k sobě buď upřímná. Dokud si nepřiznáš, že problém není v tom, že nevíš jak, ale v tom, že zatím nechceš dostatečně, zůstaneš pořád na stejném místě. ![]()
@Anonymní píše: Více
Jestli se nepletu, tak sem píšeš v průběhu roku každou chvilku. U tebe je problém, že víš v čem je zakopaný pes, ale stejně s tím nic neděláš. To je pak každá rada drahá.
Neumíš si nastavit kalorický deficit tak, abys neměla hlad? Proč nepřidáš tu zeleninu, bílkoviny, hodně vody? Je to jen v hlavě, a dokudˇti to nepřepne, tak se v tom budeš plácat.
S tím pohybem…nepomohlo by ti koupit či pernamentku na vstupy (na konkrétní cvičení) s platností třeba 6 měsíců? Nebude ti líto, když to propadne? Takhle to mám totiž já…jinak se taky nedonutim. Já mám tedy 2 lete dite, které se rádo honí po bytě (máme veliký a je průchozí dokola), takže jsem si i docela zvyklá běhat a kroky taky mám minimálně 10tis denně. Ale kila dolů taky nejdou…u mě je to taky problém s jidlem. Jsem totiž ráda, když si aspoň něco dám a úplně mám cas/chuť něco vymýšlet…pro mě by byl idealní sestaveny jidelnicek, al je hodne věci, které nejím…
@ALIPELI píše: Více
Jenže k čemu jí bude cvičení, když si pak dá pizzu? Ona by potřebovala někoho, kdo by nad ní stál a hlídal co do sebe cpe. Moc dobře ví kde je chyba, ale nic s tím bohužel nedělá.
Celý letošní rok jsem se přemlouvala jak zhubnu nějaká ta kila, pořád jsem to odkládala a místo toho mám o několik kil navíc, vyšší váha se mi projevila už i v obličeji. Mým hlavním problémem je jídlo a nedostatek pohybu, abych to lépe popsala, tak stravu mám nevyváženou, ráda si dám „nezdravé“ a hlavně ve velkém množství. Nemám problém si dát několikrát do týdne třeba pizzu a sníst ji celou. Co se týká porcí, tak jsou větší, protože když si naberu míň mám pak hlad, s čímž souvisí i to, že se většinou jedná o omáčky a knedlík nebo smažené, takže je mi jasné, že tam chybí nějaká zelenina a podobně. Co se týká pohybu, tak se k němu neumím přemluvit, vždycky si vyberu to jednodušší, než cvičit například cardio nebo si jít zaběhat. Pořád si říkám, že začnu a když opravdu začnu nevydrží mi to ani do večera. Protože během odpoledne sním například celé balení bonbonů. Teoreticky tak nějak vím, jak bych měla jíst nebo cvičit, ale neumím si tak nastavit hlavu i když bych si to moc přála. Udržet kalorický deficit je pro mě téměř nemožné, aniž bych měla hlad. Budu moc ráda za jakoukoli radu, sama moc nevím, jak z toho ven.