Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj, dotaz hlavně pro ty z Vás, kteří jsou v procesu hubnutí a potřebují ještě dále zhubnout docela dost. Jak budete řešit Vánoce? Zhřešíte? Co plánujete na večeři, klasiku tj. kapra/ řízek a salát nebo něco jiného? A co cukroví? Klasika nebo zdravější verze, případně nebudete mít vůbec? I kdybyste chtěli zhřešit jen na Štědrý den, resp. vánoční svátky, nenutí Vás to třeba více „ochutnávat“ během pečení?
Je jasné, že aby člověk nepřibral, je nutné a) nepřežírat se + b) hýbat se. Pojďte sdílet tipy, jak přečkat toto lákavé období nebo se třeba vzájemně podpořit.
Cukroví klasiku. Mám tu nějaké low carb recepty, ale protože nemám absolutně čas, objednala jsem z cukrárny normální cukroví. Večeře klasika, kapr se salátem, jen ty návštěvy budou probíhat u nás a místo veky s bramborovým salátem se budou podávat vyvážené verze jednohubek a zeleninová jídla. Králíků s knedlíkama jsem si za život užila dost.
Já teda sice nijak hubnout nepotřebuju, ale kdysi jako hodně mladá, jsem pár kil shodit opravdu potřebovala…
A to podle mě, chce fakt vydržet, protože jinak se k žádanému výsledku nijak nedopracuješ. Chápu, že zrovna o těch vánočních svátcích, to pro někoho, kdo ještě navíc rád jí a veškeré ty dobroty si odepřít nijak nechce, tak to pro něj může být opravdu celkem náročné období. ![]()
Teda samozřejmě, co se týká jen z tohoto pohledu.
Jinak Vánoce, určitě patří mezi ty nejkrásnější svátky a člověk by si je měl opravdu užít se vším všudy. ![]()
Obzvlášť, když jsou děti ještě malé. To bylo za mě, úplně to nej a moc ráda na ty chvíle vzpomínám. ![]()
Takže, raději všeho s „mírou”.
![]()
@Ncc1701_new Co si představit pod vyváženou verzí jednohubek? Co tam vše dáváš?
Jím všechno, ale nepřežírám se. Na večeři klasika, řízek a salát. Místo jednohubek nakrájím hromadu zeleniny s nějakým dipem. U cukroví mám výhodu, že ho nežeru. Sice hubnu a ještě potřebuju shodit, ale už to nedělám stylem “ode zdi, je zdi”. Klidně občas zhřeším.
Pro mě vánoce neznamenají víc jidla, takže to nijak neřeším. Těch pět kousků cukroví a dva rizky jako hřích neberu.
Ja se klidne na Vanoce cukrovim klidne prezeru, protoze je proste bajecne. Figuru nedela to, co clovek sni mezi Stedrym dnem a Silvestrem, ale to, jak se stravuje mezi Silvestrem a Stedrym dnem. Na nejake omezovani se a rozumna mnozstvi nejsem o Vanocich zvedava. A jestli priberu dve kila, no tak priberu dve kila. V lednu uz zadne cukrovi nebude, tak je zas zhubnu ![]()
@Černá Madonna Leta praxe, no
To cukrovi je jednou za rok a pecu ho s mamkou. A tak nejak tusim, ze na stara kolena budu radsi vzpominat na to, jak jsme s mamkou vyzunkly pri peceni lahev vajecnaku napul a prvni varku poctiveho a vonaveho lineckeho snedly teplou jeste z plechu, nez ze jsem na zacatku roku 2026 vazila stejne, ne-li min, nez pred Vanocema 2025 ![]()
@Afrikana píše: Více
Ja nekolik let na Vanoce jedla vegansky. A naopak jsem si uzivala vymyslet recepty
udelala jsem si anglicke vanoce a max spokojenost
v pripade hubnuti, nezdrave verze bych teda nedelala, pokud ja jim racionalne, nebudu prece cpat zbytek rodiny hnusy, to je nemas rada?
pokud nekomu vadi racionalni cukrovi, ma ruce, muze si upect sam
ale ja bych prechod na racionalni stravu nebrala jako hubnuti, ale jako zmenu zivotniho stylu- racionalni stravu
takze mi tvoje myslenkove pochody asi unikaji…
Zrovna v týdnu byl na seznamu článek, že low carb může být ve výsledku tučnější cukroví, větší bomba, než je klasické. Že je hodně zrádné.
@Janli souhlasím. Držet se v režimu přiměřeně, ochutnávat, nepřejídat se k prasknutí. Nezapomenout na pohyb průběžně.
My třeba nesmažíme ani přes rok klasicky maso. To jsme se úplně odnaučili. Jedeme přípravu v HF. Už to mám vychytané. Nehodláme na tom nic měnit ani na ŠD.
Vánoce+strava pro mě nejsou symbolem obžerství ale kvality. Např. jsem udělala výtečnou zmrzlinu, s vanilkou. Vanilkový jogurt. Na večeři bude kuba, to dokonce navrhl manžel…je to tradiční CZ jídlo a narozdíl od salátu a kapra i lahodné. Na Nový rok bude čočka.
Alko nepiji, jím ve stejné frekvenci jako vždy, nedělám z těla odpaďák, co trpí náporem kde čeho.
Vánoce jsou krásné! Užijte si jejich atmosféru, uďobněte, ochutnejte co vás láká, ale pozor na obžerstvi o tom to fakt není. Nikomu nic nenuťte a nic si nutit nenechte. Přeji krásné prožití svátků všem a mějte se rády a mějte se rádi.
@Anonymní píše: Více
Naprostý souhlas.
btw nelenila jsem a vybavuji se milovanými čaji. Ty které mi zachutnaly nejvíc ale nejsou běžně ke koupi…např. lokální z Krkonoš.
@Enitka píše: Více
Vánoce nevnímám jako období, kdy bych se měla přecpávat. Na štědrý den si dám k večeři kuřecí řízek se salátem, a pak budu jíst normálně jak jsem zvyklá. Cukroví mě neláká, takže pohoda. Takže určitě nehrozí, že bych přes svátky přibrala, i když bych prý měla ![]()