Neumím palačinky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15319
18.1.12 11:16
Dice píše:
Nelisa píše:
Základem je hodně rozpálená pánev, potřená olejem, používám keramickou nebo teflonovou, těsto nalít a hodně rychle pohybem pánve rozlít rovnoměrně po pánvi.
Těsto dělám: 1/2 litru mlíka, 200g hladké mouky, 1 vajíčko, špetka soli. Do hladka rozšlehat, nechat čtvrt hodiny odpočinout. Při každém nabrání předem promíchat, prostě naběračkou těsto promíchám a pak teprve nabírám na nalití na pánev. Palačinky jsou tenké a netrhají se. Trhají se, když není dost rozehřátá pánev.
Muzu jenom dotaz- kolik palacinek asi je?? :kytka:

Odhadem deset :think: , předevčírem jsem dělala z litru mlíka, jenže je tak rychle ujídali, že netuším, kolik jich bylo. :lol: Já ty zbylé pak kolem půlnoci večeřím a snídám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
18.1.12 11:20

Jo a náplň dělám plnotučný tvaroh z vaničky (ten hladší, ne ten z papíru), citron a cukr, našlehat, manžel by do toho rád i hrozinky, ale ty já nejím, tak má smůlu, dá se do toho zamíchat ovoce na malé kousky, k palačince pak třeba přidat kopeček zmrzliny a trochu šlehačky, polít čokoládou. Mňam, dala bych si. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
18.1.12 11:29

Já palačinky miluju, ale vychytala jsem je docela až postupem času.
Mě zase ale štve, že se mi nedaří udělat pořádně křupavé okraje. :nevim:
Nepomůže Ti video? Zde http://ekucharka.net/…eo-a-obrazek

Určitě to nevzdávej. Přeju hodně úspěchů u palačinkování. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
18.1.12 11:30
Nelisa píše:
alsem píše:
Nelisa píše:
Taky nesladím, náplň to jistí, krom toho se tam pak dá dát i slaná náplň.
kaloricka bomba: udelam palacinky, naplnim syrem a sunkou, zatocim, obalim v trojobalu, vysmazim- staci jedna a jsi K.O. :lol: delala jsem jednou a uz asi delat nebudu :lol:
To se dá obalit a nerozpadne se to pod rukama?
No zkoušet to asi nebudu. :mrgreen:

ktere nedrzely, spichla jsem je na konci paratkem :mrgreen:
jako chutove to nebylo spatne, bylo to zas neco jineho, ale toho tuku v tom, na pokakani :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
18.1.12 11:31

Já dělám palačinky na teflonové pánvičce bez tuku… První se většinou nepovede… :oops: ale další už v pohodě… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
18.1.12 11:33

Vždycky to závisí na kvalitě a materiálu pánve.
Když je s dobrým nepřilnavým povrchem, může se udělat těsto řidší. Pokud ne, je třeba ho mít o něco hustší, jinak se rozpadnou.

Já těsto dělám od oka. Nasypu hladkou mouku do misky, špetku soli a pak přilívám mléko a metličkou míchám. Aby se neudělaly žmolky, musím nejdřív udělat trochu hustší těsto a postupně dořeďovat. Než to úplně doředím, kydnu tam jedno vejce.

Palačinky sice nejsou vždycky nudně kulaté (nemám dobrou pánev), ale to je fuk. Hlavní je, že chutnají. ;)
Jo a dělám je tenčí, tlusté mi nechutnají.

A vždycky tam kápnu trošku oleje a pak jen rozmažu tou silikonovou mašlovačkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
18.1.12 11:44

Mám úplně stejný problém a když se sakra snažím, vyjde něco jako trhanec..
Takže můj tip, který jsem začala praktikovat, je, že palačinky dělá přítel a občas si je objednám na víkend od mamky :palec:

Crystal87 píše:
Tak pro pobavení.....:))jsem asi naprostý tele na palačinky:)Můj syn je miluje já taky ALE i kdžy je dělám přesně jako moje mamka NIKDY tak nevypadají…jo možná jedna z deseti ale jinak.....bud jí mám moc tlustou nebo kostrbatou nebo nevím co jen vyjímečně se povede tenká velká kulatá.Přitom vaření mi nedělá problém,at jde o cokoliv jiného zvládnu bez problémů ale ty pitomý palačinky mě fakt vytáčí :zed: :zed: :zed: Nemáte někdo typ?Když to naleju na pánev a zatočím jako mamina mám to neívm jak to správně popsat no nerozleje se to rovnoměrně všude…jsem takový tele jenom já?Nemáte někdo fígl?
  • Citovat
  • Upravit
2675
18.1.12 11:46

Taky jsem je vždycky ty první vyhazovala. Ale teď mám teflonovou palačinkovou pánvičku. Pomažu olejem silikonovou mašlovačkou. No a těsto: mléko, trochu vody, špetička soli, hladká mouka a vejce. S cukrem se mi to vždycky připaluje. Jo a musí se fakt nechat odstát, aby se mouka nasákla a pak jí ani není potřeba tolik. Klidně těsto dám na hodinu do chladničky a pak jsou palačinky jedna báseň, mňam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2312
18.1.12 11:47
AstraG píše:
na jaký pánvi to děláš? já dělam na teflonu, dam pod to i trochu oleje a povedou se, to vypiluješ :-)

noo, ja delala na oleji nebo sadle a mela jsem je plechove.. tak jsme to zkusili bez tuku a naraz byly mekke :D :D (smazeni na panvicce STEKA z ikey za 30 korun)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
18.1.12 11:49
alsem píše:
Nelisa píše:
alsem píše:
Nelisa píše:
Taky nesladím, náplň to jistí, krom toho se tam pak dá dát i slaná náplň.
kaloricka bomba: udelam palacinky, naplnim syrem a sunkou, zatocim, obalim v trojobalu, vysmazim- staci jedna a jsi K.O. :lol: delala jsem jednou a uz asi delat nebudu :lol:
To se dá obalit a nerozpadne se to pod rukama?
No zkoušet to asi nebudu. :mrgreen:
ktere nedrzely, spichla jsem je na konci paratkem :mrgreen:
jako chutove to nebylo spatne, bylo to zas neco jineho, ale toho tuku v tom, na pokakani :lol:

No to jo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
18.1.12 11:57

Já dělala palačinky asi před v neděli :lol: :lol: :lol:
Mám tenhle recept:
6 dcl mléka, 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, troška cukru, špetka soli, prášek do pečiva, vanilkový cukr
Pořádně zpracovat (dělám ručním šlehačem), a nechat cca 15 - 20 minut odpočinout.
Kolik jich je na počet vůbec netuším. Ti moji žrouti mi je kradli pod rukama :lol: - vždycky dělám z dvojité dávky. Ale z toho množství v receptu jich může být tak 15…
Recept mám už asi 10 let a jsem s ním nejspokojenější.

Je dobré dělat je na teflonové pánvi, né úplně na sucho. Dát trošku oleje, rozlít po pánvi a nalít přiměřené množství těsta - pánev zvednout a krouživými pohyby rozlít po celém obvodu. Vždycky je mám tenké a kulaté (mám speciálně na palačinky uloženou jednu naběračku, která má akorát porci na průměr pánve :lol: ).

Neboj se, chce to trošku cviku, ale brzy budeš palačinkový profík :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4542
18.1.12 12:08

Souhlas se všemi radami - pořádně teplá nepřilnavá pánev, podaří se až druhá palačinka, oleje jen trošičku vytřít, hned po nalití rozlívat (nebo nalívej na pánev, kterou držíš ve vzduchu, budeš mít na to rozlití delší čas, než se to začne připalovat), vyzkoušej různou hustotu těsta, ať zjistíš, jak se to chová…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
18.1.12 12:14

taky hodně záleží na sporáku. Pokud máš starý s křivými plotýnkami tak ti nepůjdou :(

• Citovat
  • Upravit
26653
18.1.12 14:19

zrovna jsem dneska palačinky dělala a poprvé bezlepkovy a taky moooc dobry :P :P :P

dej jen kapičku oleje,nech pořádně rozpalit,pak zakruž panvičkou i s tim olejem a nalej 1 zběračku ,než daš na plotnu tak zase zakruž,aby se ti rovnoměrně rozlila a smaž. :mrgreen: pak otoč.občas se přilepi,ale to mě taky někdy prvni,je malo rozpalena panev.pokaždé než naliješ těsto opakuj postup s olejem atd.........

mam to vychytany od kuchaře i otačim ve vzduchu,ale s tim počkej,chvilku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50152
18.1.12 14:56
Wiolla píše:
MUFICE píše:
Wiolla píše:
Zakladatelko: špatná hustota těsta, špatě rozhřátá pánev, špatná velikost šufánku (množství těsta na pánev)…Ale souhlasím, že palačinky jsou alchymie. Taky z nich vždy rostu… :roll:
A mně to vždycky přišlo jednoduchý :D Spíš se mi občas nepovedl puding, bud moc hustý nebo tekutý :roll:

S pudinkem nemám problém. 8)

U palačinek nechápu, že ač dělám co dělám, první je vždy špatná. 8o :nevim: To mi prostě hlava nebere… Jina mistra dělá pilný cvyk a už jsem s nima víc kamarád. Ještě si koupím novou pánev, páč ta stará je uprostřed vypouklá, novej sporák, páč to velké kolečko peče víc na jedné straně a bude to super! :jazyk: 8)

Dřív se mi to taky stávalo s tou první a pak jsem zjistila, že se to musí nechat fakt dost rozpálit a hodně vymazat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí