Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Dollorres píše:
Tak to jsem nezkoušela dát do lednice, ale použila jsem hned. Tak to můžu vyzkoušet. S vajíčkama jsem to jednou taky přepískla, pak do té keto jsem nedávala. Tam se dáva jen prášek s vodou, ty byly hrozně divný, taky hned spálený.
To je základ, dát těsto odpočinout do lednice, stačí půl hodiny.
Mně zase nejdou lívance. Dám jedno vejce, trošku cukru, někdy ani ten ne, rozkvedlám v misce, přidám mléko (pro sebe-jednu osobu dvě naběračky) a za stálého míchání přidávám hladkou mouku. Tak dlouho, dokud těsto není ne úplně husté, ale ani vodové. Pokud je moc řídké, palačinka se trhá u obracení. Dám máslo, ale jen aby bylo napovrchu, olej taky jen trochu- neděláš řízky. První palačinka je testovací, buď se trhá-víc mouky, nebo je tlustší, což mi nevadí.
Naliju na pánev ne vrchovatou naběračku a dám na plný „plyn“. Po chvíli se dívám na okraje ze spodu, jakmile jsou dohněda, obracím. Znovu obrátit, pokud Ti přijde strana nedodělaná můžeš vždy. Druhá strana na mírný plamen. Pozor!! Čím víc palačinek děláš, tím víc je pánev rozehřátější a kratší dobu trvá, než je palačinka hotová.
@Dollorres píše:
Dobře, já právě, žiju v tom, že je zdravější.
Je lepší, ale je vhodný na dochucování, do salátů, na vaření při nízkých teplotách. Na smažení jednoznačně řepkový. Slunečnicový moc nepoužívat. Je nejlevnější z mnoha důvodu.
Pokud chceš zkusit, tak na palačinky doporučuji přepuštěné máslo nebo-li ghi. Jenom trošku na pánev před každou palacinkou, na střední teplotu. Určitě tam nedávej samotné máslo - stejný problém jako u olivace, ihned se přepálí.
Taky jsem je dlouho neuměla.
Sama k tomu potřebuji dobrou teflonovou pánev (na levnější po čase to nejde, takže spíše na novější anebo nějaké kvalitnější i starší), potírám mašlovačkou namočenou v oleji.
Neumím dělat s kváskem. Vsudě kde je kvásek, kynuté těsto, odpalované těsto, to mi nejde vždycky je to tuhé nebo ten kvasek nevyjde. Takže to nedělám a přenechával sikovnejsim.
Uplne nasucho na teflonu, na 5-7 st z9 ( na sedmicku obracis prakticky hned). krapet ridsi testo roztiram takovym drevenym T doslaba. Parada! a na slozeni testa vubec nesejde.
@Dollorres píše:
To je zajímavý, já jsem nechala pánev rozpálit už s olejem, takže pak se z ní kouřilo, to byla možná chyba, a pak jsem tam olej jednou nepřidala a po druhé jo, to v tom pak plavalo. Používám olivovej, možná bych měla použít jinej?
Tak olivový určitě ne. Má příchuť. Pánev musíš nechat rozpálit dlouho a samozřejmě BEZ oleje. Olej (trochu) si příprav do hrnečku nebo misky předem, před smažením s maslovackou. Těsto i s naberackou si také nachystej poblíž. Taky si příprav mělký talíř na hotové palačinky a obracečku. Až je pánev rozžhavena (na středním stupni, trvá klidně i 20-25 minut), tak mázni po ploše jen zlehka olejem. Opravdu stačí pár kapek. Rozetřít a pak hned nalej tenší/tenké těsto, ať se ti olej nepřepaluje. První stranu první palacinky fakt držím pánev ve vzduchu, protože je rozpálená fest, prehodim palacinku na druhou stranu, položím a už na středním ohni klasický snažím jednu za druhou. Před každou palacinkou lehce maznes a smažíš. Když prehazujes na druhou stranu netřeba znovu mazat pánev. Rozpálení pánve nepodceňuj, jinak se ti první palačinky budou připalovat a trhat. A zničíš spoustu těsta a ty nervy…
Do toho těsta kápnout trochu ( kávovou lžičku) oleje, těsto musí být hodně řídké. Nepřilnavá pánvička, dát jen malinko oleje. Nechat pořádně rozpálit. Jedná palačinka - jedna naběračka těsta. První stranu nechat smažit, až se začnou tak jako srážet okraje, pak otočit a druhá strana je hned. Tak se netrhají. A první palačinka se prý nikdy nepovede ![]()
Základ je nedávat moc oleje a kit dostatečně rozpálenou pánev. Moc hutné těsto je taky na škodu.
@Buba mara píše:
Do toho těsta kápnout trochu ( kávovou lžičku) oleje, těsto musí být hodně řídké. Nepřilnavá pánvička, dát jen malinko oleje. Nechat pořádně rozpálit. Jedná palačinka - jedna naběračka těsta. První stranu nechat smažit, až se začnou tak jako srážet okraje, pak otočit a druhá strana je hned. Tak se netrhají. A první palačinka se prý nikdy nepovede
Povede se i první, ale pánev musí být dlouho dopředu rozpálená. Když na to spěcháš, tak první je na vyhození a často pak musíš i čistit pánev, což mě fakt nebaví. Proto si tu pánev necham rozpálit dlouho dopředu. Hned jak začínám dělat těsto + čas odpočinutí těsta. Pak je první stejná jako ostatní. Kupodivu nezáleží na těstě. Pokud to teda není něco extra hustého nebo řídkého. A cukr, ten taky vadí, připaluje se. Rozpálená pánev je základ.
@Dollorres píše:
Prha 9 Vysočany.
Ja se snad stavim, az budu pobliz ![]()
Pár zásad:dobrá pánev, tekuté těsto (nic hustého), málo těsta rozlít do tenké vrstvy. A málo oleje - potírám jen mašlovačkou, že je ta pánev jen lehce potřená. Syn palačinky miluje, dělám je na tuny. Dokud jsem mívala hustší těsto a dávala jsem zbytečně moc oleje, nic moc. Už před lety jsem to přehodnotila a mám je jak z creperie… když si vezmeme, že Francouzi na crepés taky těsto lejou, je hodně řídké, tuk tam nemají prakticky žádný… jasně mají tál a nástroje, ale základ jsem si vzala jako vzor a od té doby se mi daří ![]()
@Lucie_Sx píše:
Ja se snad stavim, az budu pobliz
Jasně, kdykoliv. ![]()
@Dollorres na olivovém oleji se nesmaží,…nejlepší je řepkový…
Používám teflonovou pánev, olej jen symbolicky, do těsta žádný cukr- to by se snadno připalovaly. A na 250 g mouky 3 vejce, pak se méně trhají. Těsto fakt řídké, aby šlo dobře rozlívat po pánvi ![]()