Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tezko soudit, jestli jsou duvody u tebe realne… spis bych tipla, ze ti nervak udelal medvedi sluzbu a znejistel te tak moc, ze uz sama sobe neveris. Za kazdou cenu si udelej kondicni jizdy. A je jedno, jestli to bude autoskolovem aute nebo ne. Musis si zacit verit. A hlavne kdo umel po autoskole hladce a vzdy s rozmyslem ridit, at se prihlasi (myslim, ze nidko). Zacni si verit, trenuj s profikem a dej si prostor na chybky. Nech si poradit od profika, co delat, kdyz zacnes zmatkovat, kdyz nevis, kdoma prednost…
@Anonymní píše: Více
Kondičky samozřejmě jsou možné v tvém autě, řidičák už máš. Potřebuješ někoho klidného, co ví, jak na to.
Na tvém místě bych si je zaplatila a hlavně už nikdy neřídila s manželem v autě. Já krátce po získání řidičáku odmítla v půlce jízdy jet dál, protože otec jako spolujezdec byl taky cholerik. Nikdy jsem už s ním v autě jako řidič nejela, ale nikdy neměl problém mi auto půjčit. Před lety jsme jeli na společnou dovolenou a já jela první, protože jsem znala cestu a v cíli mě pochválil, jak mi to jde ![]()
Nechápu, proč sis nerozhodla o tom, jaké tvoje auto bude, když mělo být pro tebe.
A proc ho ve vsem poslouchas? Ja si auto vybiram sama, ja s nim jezdim ![]()
Hele, manželka se chtěla naučit řídit, protože v zahraničí musela často s imobilním dítětem po doktorech a už jí bylo trapné stále někoho známého prosit anebo brát taxíka.
Manuál jí dělal problémy, instruktora měla blba, který víc šetřil auto, než psychiku žáků, takže byla z toho celá vystresovaná, protože nezvládala ovládat auto v malých rychlostech při puštěné spojce. Instruktor totiž trval na tom, že spojka se má vždy pustit do konce, aby se zbytečně neničila, takže auto se pak rozjelo na vyšší rychlost, při které ona nezvládala manévrovat na parkovišti, při couvání, parkování a pod. ![]()
Vzal jsem jí na odlehlé parkoviště, naučil jí přidržet spojku a jet jenom takovou rychlostí, kterou dokáže zvládat, vykašlat se na spojku, která když se zničí trochu dříve, tak se nic strašného nestane, a najednou to šlo. V autoškole si před zkouškami vzala další kondiční jízdy, kdy vyfasovala kliďase, se kterým se přestala nervovat a zkoušky udělala napoprvé.
V zahraničí jsem jí koupil menší, ale vyšší auto s automatickou převodovkou (Suzuki SX4), aby dobře viděla, a přitom se nestresovala řazením, naučil ji, že nemá překážet v levém pruhu, když jede pomaleji než ostatní a dnes jezdí jak Fitipaldi a sama nadáva na ženský, co se zbytečně courají v levém pruhu a nepustí rychlejší vozidlo.
Švagrová je typická blondýna, technický antitalent, obě ruce levé, ale když zdědila po rodičích malé auto s manuálem, tak se rozhodla, že se naučí řídit a dnes také jezdí každý den a prý jezdí dobře.
Mimochodem, obě v tom zahraničí absolvovaly speciální kurz řízení pro ženy a prý jím to neskutečně pomohlo. Zkus pohledat, jestli něco takového není i v Tvém okolí a jestli by to nestálo za to, jej absolvovat, ať to stojí, co to stojí.
![]()
Rozdíl mezi velkým a malým autem přece poznáš. Vyměnila bych auto za menší. Manžel ti může vybrat specifikaci, ale ty si prostě řekni jaké - značku a model.
@arinecka píše: Více
Já se neměla s kým jiným poradit jaké auto
On totiž vidí, že kamarádova žena má bavoráka v automatu (takový menší náklaďák), taky taková menší, tak já to musím zvládnout taky. Je pravda, že řídit koráb, asi nic moc..
@jege píše: Více
V Brně a Praze je takový program Ženy za volantem. Kde je i psychoterapeut a koučové. Možná řešení..
@Tichošlápek píše: Více
Ale tam je 1000 jiných věcí než jen velikost
Manžel se při výběru točil na věcech, kde já úplně španělská vesnice. Ten historii toho auta tak prošel, že už to víc nešlo
V tom salonu museli být na nervy.
Fakt nelituj peněz a domluv se někde, kdy se specializují na ženy (ale ne u guru Járy!
) a zaplať si u nich pár kondičních jízd.
https://www.zenyzavolantem.cz/
https://www.autoskolavrsovice.cz/…ola-pro-zeny
https://www.autoskolavip.cz/…lady-kurz-b/
a další podobné…
![]()
A k čemu ti to je, když se v něm necítíš? Auto k prdu
Nejezdit s cholerikem. To za prvé. Chtělo by to zkusit s někým jiným a pak teprve dělat soudy sama nad sebou, jestli jste opravdu jelito, nebo za to může ten stres. Ale musím teda podotknout, že jsou lidi, kteří se to nenaučí pořádně nikdy. S mojí švagrovou jsem jezdila já, protože nikdo jiný nechtěl, nebyla si schopná zapamatovat (teda spíš asi v tu chvíli vybavit) předpisy, to bylo dobré dobré a pak najednou udělala nějakou úplně šílenou věc. Vždycky jsem lezla z auta s propocenýma koláčema a rozklepanýma nohama. Řídí přes 15 roků a pořád mám strach, když s ní náhodou jedu. Má auto pro trpaslíka, malé, automat, parkovacího asistenta, kameru, no a stejně pořád neví, kam má točit volantem, když potřebuje někde manévrovat, parkování do užšího prostoru nehrozí. Jezdí jen do práce a z práce přes menší město, popř. někam do okolních vesnic, nedovedu si představit, co by dělala třeba v Brně. Musím teda říct, že tenhle exemplář znám jen jeden a to jezdím s různými lidmi docela často.
Tak když máte na velké SUV, tak pár tisíc, ale i nižších desítek tisíc, za speciální kondiční jízdy pro ženy Vás asi také nepoloží a využiješ to po celý život.
PS: Nedávno jsem na křižovatce potkal Bohdalovou za volantem svého auta.
![]()
Jo, už jsem to také našel a doporučoval.
![]()
Manžel říká, že to je úplně jedno malé nebo velké. Že snad jen u couváni je to možná jednodušší s menším
Tak když si zvykne a naučí ho řídit, tak to ničemu vadit nebude a možná naopak bude ráda, že ve velkém SUV má dobrý výhled, hromadu asistentů a pocit bezpečí.