Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosim o radu…Mam 14ti mesicni holcicku, spi s nami v posteli, spi pekne, ovsem jenom kdyz jsem s ni ja, tata zkousi treba hodinu uspavat a mala rve a rve, vezmu ji ja, polozim a spi, to stejne v noci, kdyz se probudi a nejsem v posteli, je tam zase tata, tak rve, neusne a se mnou behem chvilicky, spala jsem jen vedle v pokoji na zkousku a hruza…Jak ji zbavit zavislosti na me, uz bych rada vecer nekam zasla ![]()
@Terezska 24 neboj to prejde…moje to mela stejne
zlom nastal tak v 18 mesicich, kdy ji mohl uspat muz…no s od 2 let usina sama
ted te proste potrebuje
@Terezska 24 No, tak jsi ji naučila, kdybych ti řekla před rokem, že je to špatně, budeš oponovat. Dám ti příklad, co by se stalo, kdybys musela odjet jen třeba na jeden-dva dny, může se stát cokoliv
Mysli nato, co se bude dít? Dle toho se zařiď. ![]()
…některé děti jsou prostě závisláčci
ale neboj, přejde to… každé dítko je jiné a každé potřebuje něco jiného…zavři oči a řiď se srdcem…rozum je totiž nkdy špatný rádce
já mám děti dvě a jedno bylo přesně jak píšeš ty a druhé bylo úplně v pohodičce, jedno jestli táta nebo máma…ovšem, teď má dcera 4 roky a přišlo období, že když jsme doma s manželem oba, rozhodně musím jít uspávat já
prostě…mají své potřeby, kterým „my dospělí“ holt někdy nerozumíme
![]()
No je ji teprve 14 měsíců, je to normální…musíte vydržet
muj syn ma 22 měsíců, kojeny, takze taky nikam nechodím…ale cca po roce ho vecer byl konečně schopny uspat v pohode i manžel a moje Mamka..( takze na chvili jít někam uz slo),nicmene pokud se v noci vzbudí, musim tam byt…jednou to přestane, toto obdobi je velice krátké, jakmile budou potřeby ditete naplněny, samy odezní, neni potreba to nijak řešit…osobně těm praktikám nechat vyplakat nebo se pred pláčicim dítětem schovávat ve vedlejším pokoji, vubec nerozumim ![]()
@Anturie píše:
@Terezska 24 No, tak jsi ji naučila, kdybych ti řekla před rokem, že je to špatně, budeš oponovat. Dám ti příklad, co by se stalo, kdybys musela odjet jen třeba na jeden-dva dny, může se stát cokolivMysli nato, co se bude dít? Dle toho se zařiď.
Tohle jsou argumenty. Anturie, to není proti tobě, jen mi to připomíná kecy příbuzných.
Musí chodit na hlídání, spát přes noc, protože co kdybys musela do nemocnice, co bude dělat? (nikam nechodí na hlídání).
Nevím, nač simulovat situace a nechat ho řvát zbytečně, když bude stačit bohatě řvaní, kdyby se skutečně něco stalo a musel člověk odjet, navíc třeba ta hypotetická situace vůbec nemusí nastat.
No, tak ho uspává máma, kdyby ho začal uspávat táta, bude řvát, ergo stejná situace, jako kdyby máma musela do nemocnice. Nač ho nechat řvát dvakrát, když třeba k tomu skutečnému problému ani nedojde? ![]()
Chápu, že někdo to může mít jinak, ale mně tohle hlava nebere.
@Talitha Není potřeba simulovat hypotetickou situaci a nechat dítě řvát ![]()
Jen nevím, proč reaguješ na můj příspěvek
, radu potřebuje zakladatelka
![]()
Máš?
Nechala bych to být. Evidentně tě teď potřebuje, dopřej jí to.
Pokud chodí spát v nějakou inteligentní hodinu, tak snad není problém vyrazit ven, až když usne. Ne? ![]()
Syn i dcera usnuli s tatou nebo babickou az nejak po roce, dcera tedy az nedavno, bude ji 18 mesicu. Potrebuje te, tak si to uzivej ![]()
Syn, 14 měsíců, a to samé
Taky s náma spí v posteli a jak si tak uvědomju, tak poslední cca týden až dva ho taky uspím jen já. Dávala jsem to za vinu svatbě a celému rozruchu okolo (+ jsme tu měli na pár dní,,cizí"). Neřeším, to přejde. Malého uspíme a jdem si dělat co chcem. Když se malý vzbudí a nenajde mě, tak si pro mě normálně dojde
Budí se ale až kolem půlnoci, tak mám do té doby veget(a může hlídat tatínek a já vypadnout ven, nebo babička, tetička a my s mužem si užijem romantiku ve dvou)
Neboj, do 18 let ji uspávat nebudeš.
Nesnáším ty pindy o nechávání vyřvat, závisláčcích, o tom, jak se mamina nemá nechat omezovat o dětí, řeči typu: Já chci mít svůj klid. No, určitě jsem si pořizovala dítě, abych měla klid ![]()
@Terezska 24 Nepomůžu s usínáním, ale dokud jsme to měli takhle, tak jsem šla s kámoškama ven odpoledne. Kafíčko, kino a večer jsem byla doma.
Tak dekuju za nazory, necham to tak zatim, prave nemam to srdce ji nechat plakat i kdyz vsude kolem slysim, ze to tak ma byt, jinak si na sebe upletu bic…akorat je blby, ze jdu cca za mesic kamosce za svedka a mala bude poprve spat u babicky, tak ji uspim a jelikoz veselka je asi kilometr od mista spani, tak holt budu jezdit uspavat, kdyz se vzbudi no, taky reseni
tak jeste jednou diky a at se dari ![]()
@Anturie píše:
@Talitha Není potřeba simulovat hypotetickou situaci a nechat dítě řvátJen nevím, proč reaguješ na můj příspěvek
, radu potřebuje zakladatelka
![]()
Máš?
No tohle byla ta rada. Vykašlat se na to coby kdyby a chodit s dítětem spát dál. Ono z toho časem vyroste. ![]()
@Terezska 24 Je to období, přejde to
Nejmladší dcera je v podobném věku, rostou jí zuby, byla nemocná, taky momentálně uspávám, ale potom přendávám do postýlky - k vůli vlastnímu pohodlí. Spí teda celou noc, nebudí se.
Rozhodně nemá cenu si vytvářet situace coby kdyby - kdybys musela do nemocnice, dítě to zvládne, nic jiného mu nezbyde.Od starších dětí jsem byla poprvé pryč, až jsem byla v porodnici, nejstarší jsem v té době ještě kojila, proběhlo to v pohodě, neřval a po nikom prso nechtěl
Po návratu z porodnice jsem kojila společně s miminem. Stát se může cokoliv a člověk to neovlivní, důležité je ale pozitivní myšlení, ne se užírat strachem.
Co se týče té svatby, já bych se vrátila večer domů, aspoň na to uspání. Za svědka přece můžeš jít tak i tak. Svým způsobem chápu, že si to chceš užít, ale abych tam zůstávala pozdě do večera, k tomu by mě nedonutila ani ta nejlepší kámoška
Dítě by mi bylo přednější.
Je mi ale jasné, že každý to má jinak. Já nejsem žádný noční pták a příznivce velkých oslav už vůbec ne, večer mám ráda svůj klid. A nejmladší dítě mi chodí spát později, takže já bych se stihla vrátit ke spokojenosti obou.
Netrap se a tím mujnsyn je to same. Sice od 1,5 roka apava i vice noci beze mne ale mimo nás domov. Když je ovšem doma zásadně musím. uspavat já jinak to nejde a zbláznil by se. A ty případně hypotetické situace ted vůbec nerea když přijdou budou se řešit nedriv. Syn je ted 3,5 roku starý já skončila v nemocnici doma se mu to vysvětlilo ze jsem tam a tam a doma byt nemůžu a bez obtíží jde a usne s tatou babičkou nebo podle toho kdo je zrovna a nim. ![]()