Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré odpoledne dámy,
už si opravdu nevím rady
Dcera 2,5 roku je již 3 měsíce v kuse nemocná. Před měsícem nám vyšel z výtěru v nose pneumokok a dostala atb do nosu (Pamycon) a celková atb (Ospen). Dcera jí superzdravě, sama od sebe odmítá sladké a 75 % jejího jídelníčku tvoří ovoce a zelenina. Dáváme měsíc probiotika, bereme na imunitu MultiIMUN s výtažkem z colostra. Minulý týden se nám zhoršila rýma a kašel, tak jsem včera zašla k naší doktorce. Ta se nejdříve povyšovala, že jsem jí při poslední kontrole řekla, že je Elinka zdravá - jenže já ji řekla, že je hrozně zahleněná, v noci chrápe a budí se kašlem, protože jí to stéká do krku. Včera udělala opět výtěr a nasadila znovu atb do nosu - Pamycon. V říjnu jsem s dcerou začala pravidelně chodit do dětského kroužku-jedna maminka tam chodila s dětmi a pořád kašlaly a posmrkávaly. Ještě je třeba dodat, že je dcera proti pneumokokovi očkovaná - toto očkování snášela hodně špatně. S manželem jsme oba astmatici a já jsem alergik, manžel trpí celoroční rýmou. Doktorka toto ignoruje a říká, že je na vyšetření malá!? Dále děláme dceři zábaly a napařujeme jí, aby se jí uvolnily dutiny. Maminky prosím poraďte: CO ZKUSIT DÁL?
Dokud malou neproženeš alergologií, tak nemá smysl nic, řekla bych…
tam můžeš jít většinou i bez doporučení.
Jinak mě byl synek zahleněnej a rýmoval víceméně od října do února. Teď už se trochu zlepšil, ale jestli je to tím, že je tepleji, už se promořil, imunita se zmátořila nebo co, to si nejsem jistá.
Jinak se mi zdálo, že ty různé pamycony a tuny různých kapek a léků z lékárny moc nepomohlo, když jsem najela na kombinaci vincentky a homeopatika alium cepa, podpořené sirupem s Betaglukanem, tak sice rýmoval taky, ale nebylo to tak urputné a navíc se mu to přestalo vrážet do uší.
Naše doktorka je zároveň alergoložka, má laxní a nadřazený přístup. Jsem z malého města, takže s doktorkou nemám moc na výběr. Přemýšlím o změně doktorky, ale budu muset dojíždět 30 km. Tu vincentku a betaglukan zkusím a v homeopatikách se nevyznám, s tím mi naše doktorka neporadí. Ještě dceři natírám záda a hrudník Justem, pomáhá mi to na astma. Ale Elče nepomáhá nic ![]()
Už je to do očí bijící, jak všichni „odborníci“ doporučují očkování jako jedinou záchranu. A přitom nejste sami, kdo v dobré víře nechal očkovat dítě a dopadl nedobře.
Ono to očkování je proti 10-13 druhům ze 70-90 kmenů a i kdyby si nakrásně tělo na pár let vytvořilo bariéru proti těm očkovaným, pořád jich ještě dost zbývá. A je nemálo případů, kdy právě po /a navzdory/ očkování začne dítě až chronicky trpět tím, proti čemu mělo být chráněno…
Měla jsem to podobné s dcerou. Dr se to také snažila bagatelizovat, nicméně jsem s malou šla na ORL, kde jsme měli štěstí na fajnovou doktorku, která dceru pečlivě prohlédla, přišla na zvětšenou nosní mandli /později odstraněna/ a poslala nás na alergo-imuno vyšetření. Praktická se tomu podivovala, že tak brzy nic nezjistí a kdesi cosi.
Nabrali tam krev na imunitu a udělali kožní testy a ejhle. Vyšla alergie na pyly a později i na některé potraviny. Imunita naštěstí v pohodě.
Ale opět-je nemálo případů, kdy praktický lékař nic neřeší, pokud si to rodič nevydupe, tak je v pořádku 3 měsíce trvající kašel nebo ucpaný nos. A potom na specializovaném pracovišti z toho je astma, alergie a podobné lahůdky.
Dělala malé kontrolní výtěry??
Jinak se nedejte, protože 3. měsíční rýma není v pořádku, trpí a oslabuje se sliznice, kdy potom není problém chytit první bacil nebo vir, co proletí kolem.
Zjistěte si, zda potřebujete doporučení na ORL u vás a dojděte tam a potom případně na alergologii.
Držím palce ![]()
@terez144 U nas to same, u 4lete, krom pneumokoka (na ktereho je taky ockovana) mela v nose jeste hemofila (na toho se taky ockuje), ale ja mam dobrou doktorku.. dostala jsem doporuceni na ORL, treba to ma v dutinach. U nas je to slozitejsi, dcera byla loni vazne nemocna, takze se fakt hodne bojim. Ja ji davam ted posledni tyden, konecne tyden nekasle, ale zas jeste porad trochu smrka.. (framikoin v kapkach dobrala v nedeli), ted ji strikam sterimar s medi a a po konzultaci s dr. uvidime do konce tydne.
Takze ja bych sla k dobremu ORL, aby ji udelal UTZ dutin.
Holky pridavam se, moje obe deti maji taky permanentne rymu a ve vlnach drazdivy kasel… dcera ma ted od rana pres 38, zatim nechavam bez antipyretik.. syn to mel minuly tyden… jsou malinci a porad zahleneni… ze steru v nose tam nic nevyslo.. nechapu…
Doktorka nedělala kontrolní výtěry. O ty včerejší jsem musela žadonit. Zítra zavolám na ORL (dnes už tam nejsou) a zkusím se domluvit se sestřičkou. Podle názorů na internetu máme údajně skvělého orl doktora. U naší doktorky si musím vše vyprosit a většinou se mi to ani nepovede, protože vše ignoruje a má na vše dost času. Už mi je Elči hrozně líto, dřív měla spoustu elánu a teď je pořád unavená a taková „utlumená“. Místo 1,5 h spánku po obědě spí 3-4 h a to jí většinou ještě budím.
@terez144 S pneumokokem můj syn 2r 4m také bojoval několikrát, ačkoliv je očkovaný, u druhého se na pneumokoky asi vykašlu…dávám mu imunoglukan, sirupy přes den jsem už vzdala, vyzkoušeli jsme snad všechno a bez efektu. Na noční dráždivý teď zaúčinkovala homeopatika Drosera, dr. nám řekla ať bere Aerius nebo Fenistil, ale nechci to do něj cpát dlouhodobě a navíc efekt to stejně nemělo žádný, kašlal i přes to.
Syn má už třetí měsíc po nemoci obtížný kašel, v noci dráždivý až se probouzí a někdy se i poblinkal. Dr. mi sdělila, že je OK…
měl teď začít chodit do dětské skupiny a kašel nemizí. Ve středu příští týden jdem na ORL, tak jsem zvědavá. Holky co jste na ORL byly s dětmi, jak snáší děcka to vyšetření? Ten můj kluk z doktorů šílí, bude to asi náročné nechat ho vyšetřit ![]()
@lucillee já ted řeším něco podobného, dcera už měsíc kašle, na ORL měla vyš. nosní mandle, endoskopem, je to malička hadička, zasune se do nosu, trvá to chviličku, pak kouknul do uší, do krku. Nic hrozného, dítě máš na klíně a držíš. Moje dcerka se bránila tedy hodně, i sestřička byla opocená. Jinak soucítím, dcera kašle stejně jako tvůj syn, hlavně v noci. Už jsem s ní byla i na RTG a nikde nic nemá.
@Micink díky za info
…očekávám velký boj na vyšetření, ale muž je pracovně pryč, tak to snad nějak zvládneme. Každopádně držím palce ať je dcerce brzy líp…já se nějak nedokážu smířit s tím, že je ten kašel normální a obávám se, že i ve školce budou mít námitky ![]()
Jsem teda pěkně zvědavá na zítřejší výsledky, sehnala jsem mého starého dětského alergologa a dětskou doktorku-zároveň homeopatku. Musím naší dětskou obejít, obávám se, že nám nepomůže. 3 měsíce zavřená doma s 2,5 letým dítětem je opravdu očistec. Nejvíc mě štve, že neřeší, že by mohla mít Elča astma nebo nějakou alergii. Elinku jsem kojila do 20-22 měsíce, vůbec nebyla nemocná. Za letošní rok byla zdravá tak 3 týdny v lednu. Závidím doktory, co se snaží léčit ![]()
@lucillee Mám to stejně, nehodlám se smířit, že dlouhotrvající kašel je v pořádku. Tvoje dítko kašle hlavně v noci?
@Micink v podstatě ano, hlavně v noci, ale někdy se zakašle i přes den, když třeba vylezeme z auta ven nebo když pobíhá venku a zadýchá se…v noci to ale bývají hnusné záchvaty, reakcí doktorky bylo, že nám napsala Levopront a při záchvatu prý mu mám dát celou denní dávku
naštěstí teď už dlouho žádný záchvat v noci neměl. R8no když k nám přiběhne do ložnice, tak taky kašle třeba i 5-10 minut.