Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi bych tetce klidně odvětila, že je celkem stupidní srovnávat 3 leté a rok a půl staré dítě. Krom toho, je to kluk. Buď ráda, že je živej, aspoň nemáte pecivála
Asi si vážně řeší nějaké komplexy.. My se s kámoškama a dětičkama scházíme celkem často, ale na srovnávání fakt čas není - děti jsou divočáci, zvědaví (já mám 18 měs. holčinu a ta někdy vydá za dva kluky
![]()
Tak já myslím, že řeči, co budou kolovat, ti můžou být na jednu stranu fuk. Hlavní je, že vy tři, v buoucnu čtyři jste spokojení a vyhovuje vám to tak.
Ale chápu tě dobře, ono je těžké odolávat tlaku rodiny. Tetě (nebo co to je, promin) to očividně nevysvětlíš, má jen svou pravdu. Takže se můžeš bud pořád dohadovat nebo se naučit mlčet, přejít to a myslet si svoje.
Ale těžko ji změníš, řeči ostatních taky neovlivníš. Změnit můžeš pouze svůj pohled na to všechno, svoje reakce.
Jezis
vzdyt je malinkej, neco pres rok a pul, tak jak ho muze srovnavat s vic jak 3letou??
bych ji rekla aestli neni nahodou na hlavu trubka ![]()
Když ona by nechtěla dítě jako je to tvoje, tak jí řekni že bys také nechtěla takové jaké má ona. Takže to nyní navzájem víme a už to neřešme, nesrovnávejme. Tečka.
Přesně tak, záleží, co komu dovolíš. A chovej se dle toho i ty a nemáš důvod se nervovat
V KLIDUUU ![]()
Díky ženský fakt dík
Jste hodné, milé a povzbuzující jsou to ty věty, co jsem potřebovala přečíst
![]()
A co? tak at srovnava…co te na Tom zere? vzdyt je to smesne
Proste se ohradim, ze se mi nelibi, jak do me rype? ona kopla do zidle a syn ted nemuze? bych ji srovnala at se stara o svoje..ale chapu te, dosla jsem vcera k nemilemu poznani, ze nekoho kdo mi byl blizky povazuje Meho synka za opozdeneho, ze jeste nechodi -ma rok a par dni- a me za krkavci matku co chodi po nocich do prace
to si nevyberes, jen to mrzi
je na tebe to v sobe „neresit“…
@svycarka Ou tomu říkám odsouzení jak takhle někdo o tobě může něco takového vykládat :-/ Hold si asiopravdu nevybíráme ![]()
Zakladatelko, tak kdyz se zvou na kaficko, tak to tak zhave nebude, asi si ani neuvedomuje co rika nebo si to moc beres
co manzel, ten to vidi jak? Kdyz to neumis rict ty, co kdyby manzel naznacil, ze neni vhodne se takto vyjadrovat o vasem diteti?
Trochu sebevědomí zakladatelko
Mě by taková blbaňa absolutně nemohla rozházet a s naprostým klidem a úsměvem bych jí všechno odkývala ![]()
@tiffany píše:
Ona srovnává, tobě to vadí, ale na to srovávání vlastně přistupuješ. Kdybys si byla jistá sama sebou, tak tě taková blbost nevyvede z míry. Vidím problémy ve tvém sebevědomí. Dle mého by bylo dobré na takové poznámky říct něco ve smyslu: svoje dítě miluju takové, jaké je. Jenže to si tím musíš být nejdřív sama jistá.
Já si myslím, že to zakladatelku vyvádí z míry ne kvůli ní samotné, ale že je to útok na její dítě, což by snesla málokterá matka.
@Jannys píše:
@klarisk Malej taky není agresivní ba naopak je hodný jen je prostě žívý a vše chce prozkoumávat a když s emu něco nedovolí dostane na zadek nebo po ruce. Snažím se koordinovat situace hold je to dítě a má svou hlavu.
A ona je neustále ta skvělá matka co má vše nalajnované
Ahoj. Podle mě, ať si tá paní říká co chce. Já bych se snažila to ignorovat, třeba bych řekla, děkuji, ano, děkuji, hmm, hmm…
Já tak reaguji i na pozitivní věci, když mi někdo hodnotí syna (protože to nemusí být vždy pravda nebo mě to nezajímá).
A pak, to už je o něčem jiném, osobně bych ho nebila, v roce a půl (když moc věcí nechápe), za to že chce prozkoumávat nebo za to že nějak nevhodně „napadne“ ostatní, jen bych ho sledovala a při náznaku nevhodného chování bych ho rychle vzala do náruče (pryč) a dotyčnému se omluvila.
@marcela74 píše:
Já si myslím, že to zakladatelku vyvádí z míry ne kvůli ní samotné, ale že je to útok na její dítě, což by snesla málokterá matka.
Já druhých blbost nevidím jako útok na mé dítě, ale jako jejich blbost.
Když má někdo potřebu se vyjadřivot ve stylu: jak tohle můžeš vydržet, tak to není úplně ok. Nebo to naopak myslí jako poklonu, ale osoba s nízkým sebevědomím to může vyhodnotit jako kritiku. ![]()
Marcela74 - já si myslím, že je to spíš útok na ní, že si neumí dát do latě vlastní dítě. ![]()
@tiffany
souhlasím, ale určitě neustálé navážení do dítěte zamrzí.