Nevědomost o těhotenství

Anonymní
16.4.17 13:04

Nevědomost o těhotenství

Ahoj, zjistila jsem, že jsem těhotná. MS jsem normálně měla, problém je v tom, že podle UTZ jsem už skoro na konci 3. měsíce, tím pádem jsem nebrala žádné vitamíny ani kys. listovou…Může to mít negativní vliv na vývoj miminka, popřípadě je tu někdo s podobnou zkušeností? PS nekouřím ani nepiju.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
211
16.4.17 13:07

Vědomě jsem nebrala ani kyselinu listovou ani nějaké vitamíny…Jím zdravě, hodně zeleniny, ovoce, děti jsou zdravé. Nebála bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
16.4.17 13:08

Většina těhotných nebere vitamíny ani kyselinu listovou (mimochodem, ta by se měla, aby měla rozumný účinek, brát nejlépe tři měsíce před plánovaným otěhotněním). Jako daleko podstatnější bych brala, že nekouříš a nepiješ, kdybys ty tři měsíce trávila pařením po hospodách, mělo by to na dítě podstatně negativnější vliv než nějaká absence vitamínů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
16.4.17 13:08

Já o těhotenství věděla a taky jsem nic nebrala a děti jsou v pohodě. Kys. listová se doporučuje pro snížení rizika VVV. ALe četla jsem teď jeden retrospektivní výzkum, který neprokázal výrazný rozdíl mezi dětmi, u kterých maminky braly nějaké vitamíny či kys. listovou a těmi, které nebraly nic. Přesto, pro jistotu, nadále doporučují (taky z toho mají zisk, že ano). Pokud máte dostatek stravy a kvalitní stravu, tak si miminko vezme co potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
16.4.17 13:12

Já si kys. listovou koupila a stejně jsem jí skoro nebrala, protože jsem pořád zvracela a všechno šlo ihned ven. Nemyslím si, že by to mělo na mimčo nějaký zásadní vliv - podle mého názoru už v okamžiku početí je rozhodnuto, jestli to mimčo bude mít nějakou VVV nebo ne. Pokud jsi nekouřila ani nepila, tak bych se vůbec nebála :) Ono si to mimčo vezme, co potřebuje, klidně i na úkor mámy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
16.4.17 13:19

@Patie Tak vývojové vady mohou vzniknout vývojem, žeano :mrgreen: Třeba takové teratogenní látky působící na plod apod. Ale jestli zvýšený příjem vitamínů může snížit výskyt VVV, o tom rozhodně nejsem přesvědčená. Souhlasím, že dítě si vezme od mámy, co potřebuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
16.4.17 13:20
@Patie píše:
Já si kys. listovou koupila a stejně jsem jí skoro nebrala, protože jsem pořád zvracela a všechno šlo ihned ven. Nemyslím si, že by to mělo na mimčo nějaký zásadní vliv - podle mého názoru už v okamžiku početí je rozhodnuto, jestli to mimčo bude mít nějakou VVV nebo ne. Pokud jsi nekouřila ani nepila, tak bych se vůbec nebála :) Ono si to mimčo vezme, co potřebuje, klidně i na úkor mámy.

Tohle není pravda. VVV vznikají v průběhu celého 1. trimestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
16.4.17 13:27

Jsem nekuřačka, abstinentka (max slavnostně jedna sklenička..).. brala jsem femibion i kys. listovou a dítě mělo těžké VVV… Teď neberu nic ani kys. listovu ani hořčík, prostě nic… A vypadá to na zdravé dítko.. ;) Co se ale neukáže v těhotenství se může objevit po porodu a je jedno, jestli člověk bral vitamíny nebo ne… :) Kolik dětí bohužel onemocní vážnými „onemocněními“ hned po porodu či podobně…

Takže vitamíny mají vliv max na tebe.. :D To si je klidně nasaď teď.. :) Rada: nemusíš utrácet za nejdražší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
16.4.17 13:28

@Maiiia @hanka.br. Asi jsem to řekla blbě či spíš neúplně. Samozřejmě, že to ovlivňují i vnější vlivy (např. ty zmíněné teratogenní látky), ale zrovna vitaminy s tím podle mě nemají co do činění. Nemyslím si, že by ty vitaminy mohly něco zmoct, spíš je to podle mého názoru farmaceutický tah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9025
16.4.17 13:28

Nic se nestane, ono asi myslet si, že když si udělám test a bude pozitivní a někdy v 6tt začnu zobat kys. listovou, že mě to zachrání, tak to asi ne. Mě bylo zas řečeno, že to stejně spíš chrání před rozštěpovou vadou především, ale nějaká opravdu dokonalá studie na to neexistuje. Spíš se prý vychází z toho, že ženy mají celkově té listovky a železa obecně málo :think:
Myslím, že naopak svojí nevědomostí jsi miminko uchránila od stresů spojených s prvním trimestrem a bude to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
16.4.17 13:35

Buď ráda, že jsi přeskočila ten stres na začátku, kdy se hned běží k Dr., na UTZ nic, tak se straší a čeká. Pak se řeší vitamíny – které ano, které ne, proč, kdy, kolik, za kolik,…
Pokud nekouříš a nepiješ, tak jsi ho neohrozila. Pestrá strava – podle toho, na co máš chuť. A užívej si zbytek těhotenství. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
16.4.17 13:51
@Anonymní píše:
Ahoj, zjistila jsem, že jsem těhotná. MS jsem normálně měla, problém je v tom, že podle UTZ jsem už skoro na konci 3. měsíce, tím pádem jsem nebrala žádné vitamíny ani kys. listovou…Může to mít negativní vliv na vývoj miminka, popřípadě je tu někdo s podobnou zkušeností? PS nekouřím ani nepiju.

jsou to reklamní tahy - pokud nejsi namořník a netrpíš kurdějema :-) tak si tělo z normální stravy vezme co potřebuje. Já v tehotenství nikdy žádne vitaminy nebrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
16.4.17 14:18

@Patie hele zrovna kyselina listová napomáhá štěpení buněk, což je dost podstatná část vývoje uz oplodneneho vajíčka, takže tam to vliv mit muze dost velký. Ale chápu jak jsi to myslela, asi tak ze dnes se z těhotných delaji dojne krávy a tahají se z nich peníze pod záminkou strachu aby neohrozily sve dite. S tim naprosto souhlasím :palec:

• Citovat
  • Upravit
2468
16.4.17 14:35

@Marie432875 Tak určitě je lepší ty vitaminy v prvním trimestru pro klid brát, proto jsem si je sama koupila (ale jen čistě tu listovku). Pak člověk nemusí přemýšlet „co by, kdyby“ :) Nicméně si myslím, že ten vliv není tak velký a nakonec většina těch VVV je stejně podmíněná nějakou náhodou genetickou mutací než jen tím, že dotyčná prostě nebrala listovku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
531
16.4.17 14:44

Ahoj, raduj se z miminka a užívej si to. Já vzala kys. listové ca. 5 tabletek, pak jsem zapomínala až jsem zapomněla zcela, občas nějaký multivitamin, když jsem si ho všimla ve spajzce, jinak žádné těhotenské vitaminy - miminko v bříšku je v pořádku, krev taky, rodím za 3 týdny. Hlavně klid, poslouchej své tělo, je jaro, jez hodně sezonní zeleniny, natí, bylinek a salátků a neboj se. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí