Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Manželka mě před rokem a půl byla nevěrná. Nějak se to tenkrát vyřešilo. Teď jsem ale zjistil, že se s tím mužem znovu setkává a chodí spolu na dlouhé sportovní chůze. Po zjištění jsem z domova odešel a budu bydlet sám. Manželka mě pro ten odchod proklíná, píše nenávistné vzkazy. Že spolu nic neměli, že jsem jí obvinil neprávem. Že prý bych měl přijet, dovézt obrovskou kytku a omluvit se.
Poradil by mi někdo nebo napsal svůj pohled na věc? Dekuju, Tomáš.
Asi se to moc nevyřešilo. Chápu, že jí nevěříš. Holt jednou už tady ta špatná zkušenost je…
@TomBasic píše: Více
Samozřejmě nejsem chlap, ale na tvém místě bych jednala stejně, bydlela bych sama. Co se týká kytky bych jí odepsala, že jí může puget koupit přítel. Možná bych se i zeptala za co, že bych se měl omlouvat.
Ahoj Tomáši, zdá se, že tvá manželka ti opakovaně lže. I když tvrdí, že s tím mužem nic neměla, její chování (skrývání setkání, lži) jasně naznačuje opak. Je to forma emocionální a možná i fyzické nevěry. Její reakce ( proklínání, nenávistné zprávy a požadavek na omluvu ) je manipulativní a naznačuje, že se necítí vinná, ale spíše uražená, že jsi na to přišel.
Co bys měl udělat?
Drž se dál: Rozhodnutí odejít z domova bylo správné. Potřebuješ prostor a čas na zpracování emocí. Nenech se vtáhnout do jejích manipulací a požadavků na omluvu.
Neboj se vyhledat pomoc: Zvaž konzultaci s terapeutem nebo psychologem. Ten ti pomůže zpracovat zradu, pochopit své emoce a naučit se zdravým způsobům, jak se s touto situací vyrovnat.
Stanov si hranice: Je důležité jasně si stanovit hranice a držet se jich. Nenech se vtáhnout do hádek nebo pokusů o manipulaci.
Zvaž rozvod: Pokud se situace nezlepší a manželka se odmítá chovat upřímně a respektovat tvé city, zvaž možnost rozvodu. Rozvod může být bolestivý, ale někdy je to jediná cesta, jak ochránit své duševní zdraví a najít štěstí.
Pečuj o sebe: V této těžké době je důležité pečovat o své fyzické a duševní zdraví. Dopřej si dostatek spánku, zdravě se stravuj, cvič a věnuj se aktivitám, které tě baví a naplňují.
Co se týče jejího požadavku na omluvu a květinu. Rozhodně ji nedovol, aby tě manipulovala do toho, abys se omlouval za něco, co jsi neudělal. Omluva by měla být upřímná a vycházet z tvého srdce. Pokud jsi neudělal nic špatného, nemáš se za co omlouvat. Květina je sice hezké gesto, ale v této situaci by to mohlo být vnímáno jako projev viny a podléhání manipulaci.
Tvá manželka se zřejmě cítí ohrožená a snaží se kontrolovat situaci. Její reakce jsou pravděpodobně projevem její vlastní nejistoty a strachu. Je důležité si uvědomit, že její chování není tvoje chyba. Ty jsi oběť její nevěry a manipulace.
Je mi líto, že se v této situaci nacházíš. Pamatuj si, že nejsi sám a že si zasloužíš být šťastný a žít v upřímném a respektujícím vztahu. Neboj se vyhledat pomoc.
Drž se Tomáši.
Dekuji vám všem (prozatím třem) za odpovědi.
Předem musím říci, že jsem nechtěl na ženu kydat špínu, je výborná matka mého syna a má i další dobré vlastnosti. I když, kdyby sem psala ona o mě, asi by to byly jenom špatné věci ![]()
Chtěl bych, asi naposledy, upřesnit situaci.
Proto bych ocitoval jednu vaší větu:
„Je důležité si uvědomit, že její chování není tvoje chyba.“
To je právě její argument, že je to moje vina, že se jí málo věnuju.
Přemýšlím nad tím, chodím 2 až 3 krát v týdnu domu až večer (19 hod). Zajdu si do fitka nebo sauny, rekonstruuji domek, takže musím udělat nákupy, přípravu. Taky jsem teď chodil na rehabilitace, jsem živnostník, nikdo to za mě v práci nenadělá. Každý druhý nebo třetí víkend jedu se synem k mým rodičům, takže žena byla taky sama.
Na druhou stranu ostatní dny přijíždím normálně, i vyzvedávám syna ze školy, hraju s ním fotbal, cvičíme flétnu. Na výlet s rodinou tak 2 krát v měsíci (Jakože velký výlet, spíš celý víkend). Syna vozím do školy ráno já. Večer často s ním hygienu a uspávačku. Do hospody nechodím, za kamarádama taky ne. Ženě se snažím vycházet vstříc, aby měla taky čas pro sebe.
Vím že to může být vždy lepší, ale úplná rodinná svázanost mě ubijí.
Tome, být nevěrná je rozhodnutí tvé ženy, to ty nikdy neovlivniš, natož abys za to mohl. Je dobře, že jsi odešel.
Ahoj můj názor je…dobře si udělal,.
udělala to jednou a bude dělat pořád tohle je můj názor prostě proč to trpět a snášet kdyby tě milovala nikdy by to neudělala věř mi snažila by se, si s tebou promluvil a jak říkám člověk který miluje to neudělá tohle je můj názor
Jako že bys takový ženský, která z tebe udělala už jednou „paroháče“, měl lézt po tom všem ještě do zadku?? ![]()
Tak to ani náhodou. V jejich očích jsi jako chlap už dávno selhal. Bohužel…
Pokud jí to odpustíš, myslíš, že si tě bude ještě vážit? ![]()
Zkouší opačnou psychologii a manipulaci…ono to s člověkem víc zamává a vzbudí otazníky když by ses měl ještě omluvit…omluv se jí za to, že si neodešel hned jak si to zjistil už předtím a buď rád že seš pryč.
Nadarmo se neříká že jednou nevěrný navždy nevěrný. Děláš dobře protože s největší pravděpodobností to před rokem a půl neutla a tahá se s ním pořád akorát si to teď znovu zjistil a to že se naštvala a chce omluvu mluví samo za sebe kdyby se skutečně nic nedělo tak to bude ona kdo se bude omlouvat že znovu zradila tvoji důvěru. Dlouhé sportovní chůze
ti sportují úplně jinak.
Myslím, že je dobré, že jsi odešel, že si můžeš v klidu utřídit myšlenky.
Ale osobně bych chtěla vidět syna, už jste se nějak domluvili, jak ho budeš vídat? To by pro mě bylo zásadní.
Ten pán, je sám, nebo ženatý?
Každopádně má pro něj slabost, když se s ním znovu vídá a nemůže čekat, že z toho budeš nadšen. ![]()
Manželka píše nenávistné vzkazy a chce omluvu, to asi spadla z višně, proč s ním tedy není, s tím pánem?
Předpokládám, že on do toho nechtěl jít naplno?
Nevěrnice, která bere nevěru jako svoji životní chybu, se podle me takto nechová. Stalo se mi to. S milencem jsem ihned ukončila kontakt a začali jsme chodit na terapie. Věnovali se jeden druhému. Hodne chodili na procházky a povídali. Rozhodne jsem nebyla hrdinka, co vyžaduje omluvu. Mela jsem strach, ze jsem to totálně podělala a ze vse dobre v mém životě skončilo.
No a manželce jsi se teda věnoval kdy? Z toho výčtu mi připadá že na ni už čas nebyl.