Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, nenašel jsem v záplavě diskuzí nějakou dobrou radu, proto zakládám novou. Žiju ve spokojeném manželství s dítětem, mám obě své holky strašně rád, nicméně moje žena si začala dopisovat s jiným chlapem. Poznal jsem na jejím chování, že něco není v pořádku, několik let jsme byli v pohodě a najednou bylo všechno jiné. Jiná komunikace, jiné reakce, hledání něčeho na tom druhém, začala mě obviňovat z lezení do telefonu, ačkoliv máme pro sebe telefony kdykoliv přístupné, začala si najednou hlídat soukromí, ale řekli jsme si to, já asi pochopil, že prostě potřebuje mít své soukromí mimo všední starosti a chtěl to nechat být. Kvůli tomu chování, které se samozřejmě ani potom nezměnilo, ve mně zůstal červíček, který se rozjel hned potom, co šla ven s někým jiným, než mi řekla. Zase jsem poznal, že mi neříká pravdu. To už jsem nevydržel a ačkoliv bych nikdy dřív nic takového neudělal, v téhle situaci jsem musel otevřít její telefon a ujistit se. Pak se mi zhroutil svět, protože si tam povídali o sexu, jak to spolu budou dělat, že se budou vídat atd. Takže se mi ty moje obavy zhmotnily a já se dostal do situace, kdy nevím, jak mám teď pokračovat. Jsem si jistý tím, že jde zatím jen o psaní, ale nejsem si jistý tím, jestli to nepřeroste v reálnou věc. Pořád doufám, že se jí to rozleží v hlavě a neudělá to, přece jenom ona taková není a tohle bude asi jen ventil od stresu a starostí doma (nebudu je popisovat, ale pochopil bych, kdyby mi řekla, že to dělá kvůli tomu), ale já se teď fakt trápím. Máme krásné dítě, máme krásný vztah, milujeme se (aspoň to říká, ale cítím, že upřímně, záleží jí na mně, to na ní vidím), děláme spolu všechno, máme hypotéku, spoustu společných věcí, propojenou rodinu, celý můj život žiju pro ni a dítě a nedokážu si představit, že bych s ní nebyl, mluvíme o budoucnosti, těšíme se společně na to, co přijde… Tak co mám dělat? Vím, že se s tím člověkem bude setkávat min. v práci, vím ale i to, jaký má na tohle názor, nebo si to jen nalhávám nebo to prostě potřebuje, aby se cítila lépe, mám jí to říct, nemám, fakt teď nevím, co dál. Hodně mě to spíš negativně ovlivnilo, pořád hledám chybu v sobě, co jsem udělal špatně, nevím jak se k tomu mám postavit, nepřijde mi dobré ani to neřešit a dusit to v sobě a nepřijde mi dobré to řešit, abych nenarušil její soukromí, protože už z toho telefonu mám výčitky, že jsem to udělal. Nejradši bych vrátil čas a neřešil to, nechal to být a žil nevědomky dál s tím, že jsem pro ni jediný, ale prostě se to už stalo a já potřebuju nějakou radu, inspiraci, zkušenost někoho jiného, jak s touto situací naložit.
@Nick135 píše: Více
No, je to nový chlap, neokoukaný, zajímavý, přitažlivý než jsi ty (ty už jsi takový okoukany). Jak dlouho spolu jste?
Já se obavám, že k sexu dojde
Buď ji přímo řekneš, že o těch zprávách víš anebo prostě půjdeš na to tak, že vidíš změny na jejím chování a vztahu k tobě a že bys to rád řešil - ukazal ji tak tvůj zájem o vztah. Pak sám uvidíš, zda bude chtít na vztahu pracovat nebo ji to bude držet u toho chlapa…. Ty bys ji případnou nevěru odpustil pokud by se jednalo jen o romanek?
Vážně se milujete, když ona si s jiným chlapem vypisuje o jejich budoucím možném sexu? To se mi moc nezdá
…asi mám na lásku jiná měřítka.
A co máš dělat? Asi bych ještě chvíli zůstala v pozici pozorovatele. Ono to nakonec vyplave i bez tvého šmejdění v jejím telefonu. A pak uvidíš. Píšeš, že děláte všechno spolu. Možná začni tím, že zkusíš dělat něco sám bez ní… Možná to dopadne tak, že jednoho dne stejně budeš muset…
Můžu dát svojí zkušenost. Jestli nebude s tím chtít nic dělat, tak toho moc nevyřešíš. Každopádně můj manžel mě probral větou “ myslíš si, že jsem de.bil a nevidím, že jste se do sebe zamilovali”. Naivně jsem si myslela, jak to není vidět. Kontakt jsem nakonec utnula a na vztahu jsme začali pracovat. Jenže to nebyl nikdo s kým bych se vídala denně v práci, o to to bylo jednodušší. Musíš si dupnout. Nemusíš říkat hned, že jsi to četl, na druhou stranu jestli nemá co skrývat mohla by ti přeci telefon v klidu ukázat.
My jsme to vyřešili v poradně a dneska máme vztah krásný, i když ta zrada v manželovi stále je a dulvěra se napravuje těžko.
Jsme spolu víc než 5 let, do teď jsem nic takového neřešil, ale jsem si jistý, že bych s ní chtěl pokračovat, jen nevím, jestli mě nad vodou nedrží to, že zatím k ničemu nedošlo. Bylo by mi jedno, kdyby se s někým bavila, kdyby jezdila na kafe i s chlapama si pokecat, já ji nikdy hlídat nechtěl a naopak jsem chtěl, aby byla spokojená a mohla si dělat co chce, aniž bych za tím hned viděl něco špatného, ale přesto jsem začal být ten, co jí kontroluje a už se to vezlo, změna chování a pak tohle. Ale já bych jí odpustil, kdyby pro to byl nějaký důvod, kdyby mi řekla, proč se to stalo, já jsem schopný uznat vlastní chybu, pořád přemýšlím, co dělám zle.
Řekni jí, že někoho máš.
Buď se tak vyděsí, že by přišla o svoje dosavadní zázemí, jistotu a pohodlíčko, že na toho nového nebude mít ani pomyšlení.
Nebo to zafunguje jako katalyzátor a proces s tím novým to urychlí.
@Magical-eyes No to já taky, já lásku bral vždycky tak, že jsme tu jen pro sebe, že jsou věci, které patří jenom nám, ne nikomu jinému. Takhle to beru pořád, nemám problém s tím, když se někdo baví s opačným pohlavím, neberu to hned katastrofálně, že automaticky musí k něčemu dojít, ale dál jak za hranice povídání o běžných věcech bych nešel. Tedy moji hranici ona už překročila. Já nevím, prostě mi přijde, že najednou neznám člověka, o kterém jsem si myslel, že vím všechno. Ale asi jí to budu muset říct, protože s tím vědomím dlouho nevydržím. Pořád doufám, že se to vyřeší, že to všechno hezké, co jsem psal je dost silné, ale asi se toho zároveň bojím.
A o něm víš něco?
Nemůžeš si jej najít na fb, někde…?
Může to být lamač srdci a známá firma, která se lovením naivních baví ![]()
@Kralikcek Upřímně je mi to jedno, kdo to je, jaký je. Tady jde o to, proč mu podléhá moje žena, proč se to děje. Já vím, že na mě by mohla působit sebehezčí a přitažlivější ženská, ale já vím, koho mám doma a komu nechci ublížit.
Významným předpokladem pro budování a především udržování kvalitního partnerského vztahu je schopnost nebýt na druhém citově nebo finančně závislý. Druhým předpokladem je být realistou, tedy počítat s tím, že většina vztahů nebývá na věčné časy nebo se během doby významně proměňuje. Třetím předpokladem je znát sám sebe a svou cenu. Zeptej se sám sebe, jestli je pro tebe přijatelné stát se kvalitním údržbářem zázemí a životního stylu manželky která intimitu a sexuální zážitky bude hledat a nacházet jinde…
Pro mě by nebylo a velice rychle bych partnerku přesvědčil o tom, že její chování bude mít své důsledky a jsem schopen si své zájmy účinně hájit. Rozhodně nesděluj, že jsi jí prolustroval telefon, žádné důkazy ve skutečnosti nepotřebuješ. Jednoduše jí dej najevo, že z jejího chování cítíš, že do vašeho vztahu vstoupil někdo třetí a jaké to bude pro rodinu mít důsledky. Prosby a výčitky ti nepomohou, nejúčinnější je dát najevo, že umíš jít vlastní cestou a v případě potřeby nebudeš váhat ukončit vztah, kde hraješ druhé housle…
Ano, vztah máme hezký se vším všudy.
@Sandman1 Jo díky, tohle mi zatím pomohlo asi nejvíc. Sice si myslím, že bez důkazů to bude zapírat a dělat blbce ze mě, že zas něco řeším, ale o to to pak bude asi jednodušší pobrat a poznat, s kým vlastně jsem, když vím, kde ta pravda je.
No a jak fungujete v sexu? Nechybí jí ten pocit, že po ní chlap opravdu touží… že se zase chce cítit chtěná? Ono dělat vše spolu je super, ale pokud ona od tebe necítí tu vášeň, tak když ji někde ucítí snadno k tomu sklouzne. A třeba jí stačí to dopisování. Nemusí to hned znamenat, že tě už nemiluje a nechce s tebou být do budoucna. Pokud se ale zamilovala, tak to bude těžké společně překonat, pokud jí to dokážeš odpustit.
Tak se zkus začít chovat taky jinak, zahesluj si telefon, pokládej ho displejem dolů, ber si ho i na wc. Uvidíš, jak na to bude reagovat. Pak se jí můžeš zeptat, jestli by jí vadilo, kdyby sis s nějakou cizí ženou začal vypisovat o sexu. Když řekne že ano, tak se jí zeptej, proč to ona dělá. Když jí bude tvoje divné chování jedno, tak je to tak malinko v háji, a už je zamilovaná.
Píšeš, že se budou setkávat v práci, vypisují si o sexu, jak to budou dělat…
Ten pán je ženatý nebo sám, víš o něm něco bližšího?
Bohužel, jestli se vídají v práci, měla bych obavy, že k realizaci dojde nebo už došlo.
Je to něco jiného než seznamkové psaní, kde ani jeden neplánuje setkání.