Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Od neuroložky bych utekla buď úplně nebo aspoň jinam, už kvůli tomu přístupu.
Rehábka sice neublíží, ale zas my jsme chodili a kdybych se už víc nebránila, tak jsme snad chodili doteď, sama jsem na malým poznala, kdy je už dobrej a nepotřebovala jsem, aby byl zbytečně napřed. Takže záleží, jakou rehabilitační chytnete, aby taky nebyla moc hrrr. Naše byla sice skvělá, ale taky nás nechtěla pustit. Nakonec jsme už necvičili, malej si šel podle svýho a ona nás pokaždý chválila, jaký dělá pokroky - takže já jsem měla čistý svědomí, že jsem nic nepokazila a že malej je OK a byli jsme o něco dýl pod dohledem.
@Gabulle
Buď v klidu, podle popisu je malý šikovný, když píšeš že i pediatr chválí, tak asi opravdu je. Zkus názor jiného neurologa, tady těžko říct, co na malém vaše neuroložka viděla, je fakt, že oni umí vyšetřit PMV mnohem líp a víc než pediatři..
Jinak do Vojtovky Tě nikdo nutit nemůže.
@Gabulle Díky za odpověď, tak ta naše se jmenuje Smolová v Benešově, tak je vidět, že doktorů k ničemu je víc ![]()
Těžko posuzovat, když člověk není lékař a situace je popsána jen z jedné strany. Nemáš na nálezu nějakou přesnější diagnózu? Nehodnotím chování doktorky, vyhrožovat bych si nenechala, ale třeba u malého je něco, co by mohlo signalizovat nějaký problém…
A jak píšou holky výše, buď zkusit jiného neurologa nebo na tu rehabilitaci dojít a tam se určitě dozvíš víc. Nechce se mi věřit, že by Tě tam nechali cvičit Vojtu se zdravým miminkem.
Taky chodíme k neuroložce, ve 3 měsících viděla trochu opoždění, já samozřejmě ne, navíc všichni říkali, jak je malá šikovná, ale případnou rehabilitaci nechala až na 5 měsíců, když se to samo nesrovná, což zjistíme příští týden.
My takhle cvicili vojtovku na posileni brisnich svalu a pry by se to spravilo samo, ale takhle byla mala pod dohledem a jeste nam fyzioterapeutka zkoukla vsechno ostatni, nebala bych se zajit na rehabilitaci, ale nikdo te nemuze nutit. Svagrovou takhle hnali, ze je mimco v necem napred a ze musi cvicit take neco na posileni, myslim, ze malej prilis zaklanel hlavu, vyprdla se na to a srovnalo se to. Ja bych treba sla
Ale od dokrorky bych si rozhodne nenechala vyhrozovat, coz ale neznamena, ze nemuze mit pravdu v tom ostatnim. ![]()
@mamčababča píše:
Nestresuj se, rehabilitace ničemu neublíží, máš šikovného klučíkaPříspěvek upraven 19.10.12 v 11:05
Naprosto souhlasím. Gabulle, podle popisu je tvůj malý šikovný ažaž. Nestresuj se.
@chytrá horákyňka píše:
Neřekla bych, že je pozadu, každopádně Vojta vám neublíží a já bych se tomu zas tam šíleně nebránila. Proč? Terapeutka zhodnotí při první návštěvě, jak na tom prcek je a podle toho budete cvičit nebo taky nebudete, pokud uzná za vhodné, že to není potřeba.
Tak s tímhle třeba já nesouhlasím… Vojtovka není klasické cvičení a můj názor je ten, že naopak ublížit může, pokud je naordinována normálně vyvíjejícímu se dítku, třeba tím, že ho zbytečně nutí k rychlejšímu vývoji.
A o tom, že by terapeutka zhodnotila, že to není není potřeba, když má papír od neurologa, si iluze nedělám, co mám zkušenost ze svého okolí, tak kdo se jednou dostal do spárů cvičení, tak se terapeutce stále něco nezdálo… a pořád to protahovala… a nepřijde mi, že by tohle speciální cvičení potřebovalo tak vysoké procento dětí.
@Gabulle A nemá tvoje dítě umět, číst a psát. Můj ve 4 měsícechc se otáčel ze zad na břicho opačně až po 2 měsících. Hračky chvíli udržel v ruce a tim to končilo
@j.a.n.i1 Já mám třeba jinou zkušenost, ale je na každé z nás, pro co se rozhodne. Mě tam taky doktorka posílala, taky se mi nechtělo, taky mi to přišlo zbytečné, nakonec jsem šla, terapeutka byla normální a normálně se s ní dalo domluvit a bavit. Pravdou je, že jsou svým způsobem „švihlí“ a nejradši by nutili cvičit i maminky, stejně jako logopedi budou chtít neustále někoho učit vyslovovat a ortodontisti (či jak se jim říká) budou chtít rovnat zuby i babičkám.
Milá zakladatelko,
mám o měsíc starší holčičku. Také narozenou ve 35.týdnu (34+2). Nevím, jak jste na tom byli s porodem, ale moje malá byla bez komplikací a kromě nízké porodní váhy, 2330g, by nikdo nepoznal, že měla být ještě 6 týdnů v bříšku. Tudíž u nás neurologie odpadla. Prošla si očním a sluchovým vyšetřením ještě v porodnici a akorát chodíme častěji k pediatrovi (ale to hlavně kvůli papání, protože malá nepapá a přibírá málo).
Co se týče vývoje - tyhle děti se snaží dohnat svůj biologický věk, tudíž ano, dělají hromadu věcí jako jejich vrstevníci, ale tím, jak jsou psychicky popředu (dle narození) a fyzicky pozadu (korigovaně), tak to dělají špatně. Tak to měla moje malá. Od 14 dnů pase koníčky, ve 3,5m se začala plazit atd. Na pohled strašně šikovná. Ale… Ve 3m jsme začaly chodit na plavání (do vaničky) a tam nás lektorka upozornila, že má špatné držení těla. To je věc, kterou my jako matky nevidíme přes šikovnost našich dětí. Malá se zakláněla při pasení koníčků dozadu, takže vůbec neměla krček, záda samou vrásku, ke všemu se celá nakláněla doprava. Přitahování do nějakého 4,5m vůbec nezvládala.
No celá vystresnutá jsem šla k doktorce (s nabytýma informacema o Vojtovce). Naštěstí mám velmi rozumnou pediatričku, takže jsme to spolu probraly, podívala se na malou, zkonstatovala špatné držení těla, ale!! Řekla mi, že dokud korigovaně nedosáhne 3 měsíců, tak to nebude řešit. S tím, že teda máme plavat, hodně klubíčkovat a mám ji nosit tak, aby se otáčela na její neoblíbenou stranu.
A když jsme teď v korigovaných 3m byli u dr., tak malá už má držení těla tak o 80% lepší a nikam nemusíme ![]()
Kdybys o tom chtěla pokecat víc, tak napiš
A jinak můj názor na Vojtovku - podle mě se ordinuje zbytečně u spousty dětí na každý prd. Každé dítě má svůj čas, některé rychleji mluví, později chodí a naopak a lékaři hned píšou rehabilitace. Já nevím, věřím, že u těžších případů, kdy je dítě ztuhlé, nebo naopak moc povolené, kdy je opravdu zjevná vada, tak Vojtovce fandím. Ale proč ji cpát každému dítěti, které se ve 4m neotáčí, když má na to min.6 měsíců čas?
zakladatelko, dočetla jsem se, že ti vyhrožovala sociálkou - jednak si myslím, že na to nemá právo, to může jen pediatr, kdybys nechodila na preventivní prohlídky. A jinak doktor ti může dávat pouze doporučení. To je stejné, jako kdyby ti pediatr řekl, že máš dávat mrkev, ty jsi cítila, že je na ni brzo, taky bys ji nedala a nemohl by na to říct ani ťuk.
Vyžádala bych si posudek jiného neurologa, myslím, že tvá dětská lékařka bude stát při tobě ![]()
@LadyTommy
No náš malý se narodil údajně 35tt přesně. Porodní váhu měl 2710g a 47 cm a nedokážu si představit, že by měl být v břichu ještě dalších 5 týdnů. Cvalda nemá být po kom. Teď v dospělosti jsem sice s přítelem narostli, ale oba jsem měli porodní váhu pod 3kg a to jsem byla přenášená. Při odchodu z porodky ho prohlédla ta samá neuroložka a teď před měsícem taky, všechno ok a na kontrole, která měla být poslední, z ní vylezlo, že budem rehabilitovat. Se divím, že mu nevytrhla zoubek co mu vyrašil minulý týden, to je taky brzo ne?
K pediatričce chodíme jednou za měsíc a u ní je ukázkový. Leží na bříšku a brouká na hračky co má před sebou a ta právě říkala, že je stabilní, rovné zádíčka, nožičky zvedá když je na bříšku a nepřepadne, a když ho přitahovala za ručičky, hlavička mu šla zároveň s trupem. U neuroložky dělal ciráty, škrábla ho nehtem tak se rozeřval jak pardál, mně ho na uklidnění dát nechtěla, tak nespolupracoval. A pochybuju, že jakékoliv jiné dítě, které hystericky řve by chtělo ležet na břichu