Nevezmou dítko do školky, co já?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše:
Holky díky. Takže opravdu je to o neplacené volno a dám jim info hned příští rok. Jen mi ještě poraďte, když s tím bude nějaký problém - co to pro mě znamená? Můžu přijít o místo? Jsem tam několik let, mám to tam ráda, troufám si říct, že oni mě. Na moje místo nikoho nesháněli, ale rozdělila se práce mezi kolegyně. Při neplaceném volnu už mi vzniká nárok na dovolenou?
Když zaměstnavatel nebude souhlasit s neplaceným volnem, tak budeš muset sehnat hlídání a nastoupit do práce nebo ukončit pracovní poměr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Holky díky. Takže opravdu je to o neplacené volno a dám jim info hned příští rok. Jen mi ještě poraďte, když s tím bude nějaký problém - co to pro mě znamená? Můžu přijít o místo? Jsem tam několik let, mám to tam ráda, troufám si říct, že oni mě. Na moje místo nikoho nesháněli, ale rozdělila se práce mezi kolegyně. Při neplaceném volnu už mi vzniká nárok na dovolenou?
No můžou nevyjít vstříc a příjdeš o místo. Oni jsou povinní držet ti místo do 3 let věku dítěte. Pokud tě mají rádi a máš tam dobré vztahy tak snad to bude ok a počkají na tebe. Tohle je fakt o komunikaci se zaměstnavatelem. A jak píše níže hlásit se na pojišťovnu jako pečující o dítě tak to není pro tebe, neboť ty budeš pobírat rodičák…to je pro maminky což neberou rodičák ale chtějí být s dítětem dýl, možné až do 7mi let a stát za ně platí zdravotní pojištění. Ty si musíš jen tu práci vykomunikovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Pokud ti to v práci nepovolí, budeš se buď muset úderem třetích narozenin vrátit do práce, nebo dat zavčasu výpověď (je potřeba počítat s výpovědní lhůtou). Onak ti naskauji áčka a zaměstnavatel se dle toho zařídí.
Ane, nárok na dovolenou Ti nevzniká, kdyz nepracujes. Navíc je potřeba u neplaceného volna ohlídat platbu zdravotního pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Pokud ti to v práci nepovolí, budeš se buď muset úderem třetích narozenin vrátit do práce, nebo dat zavčasu výpověď (je potřeba počítat s výpovědní lhůtou). Onak ti naskauji áčka a zaměstnavatel se dle toho zařídí.Ane, nárok na dovolenou Ti nevzniká, kdyz nepracujes. Navíc je potřeba u neplaceného volna ohlídat platbu zdravotního pojištění.
To ji vyřeší rodičák, nee?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veru1987 píše:
To ji vyřeší rodičák, nee?
Jo, v tomto případě asi jo. Nicméně i tak je potřeba si to pohlidat, po mě chtěla pojišťovna doložit 2 měsíce mezi koncem prac. poměru a začátkem pobírání RP, i když jsem v tu dobu obírala PPM. I když třeba i státní Šiml vytáhl za ty roky hlavu ze zadku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak dítěti tu přihlášku zkus ve 2 letech podat, vždyť ani ředitelka neví, jaká situace bude.
Nebo obepiš i školky v okolí. Za to nic nedáš. A když ti ho někde přijmou, může jít až třeba od pololetí, kdy mu budou skoro 3. Akorát si budeš platit místo ve školce (což ale pořád vyjde o dost levněji než soukromá)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Holky, jdu se k Vám poradit. Sice je miminku zatím jen rok, ale už zjišťuju, jak to bude.Dítko je dubnové 2021, rodičovský příspěvek jsem si nastavila až do srpna 2024, v zaměstnání mi drží místo a mám nahlášenou 3letou rodičovskou dovolenou do dubna 2024, ale… Teď jsem se tedy ptala ředitelky školky, kam chodil i starší syn (a bude chodit i tenhle mrňousek) a prý není šance, že bych ho dala k zápisu už příští rok a mohl by nastoupit jednou/dvakrát týdně už příští rok od září. Tzn. že tedy k zápisu do školky půjde až ve svých 3letech v dubnu 2024, a teprve v září 2024 nastoupí do školky.
O školku jako takovou mi nejde, nespěchám do práce, ale určitě budu asi muset žádat o nějaké neplacené volno? Myslím od toho dubna 2024 (kdy mrňousovi budou 3roky - do toho konce srpna 2024). To se dělá jak a kdy?
Mam to naprosto stejně, vyřešila jsem to tak, že jsem si RP protáhla do září 2024 a školní rok září 2023 - září 2024 půjde dítě so soukromé MŠ, kterou budu platit z toho RP.
Zaměstnavatel mi déle jak do 3 let s plným úvazkem nepočká, pracuji i při RP nyní. A zase dávat dítě do soukromé MŠ na 5 měsíců mi přijde blbost, než si zvykne, atd…půjde do státní.
Nějak nechápu tu myšlenku, že do práce člověk nespěchá. Když Ti nevyjdou vstříc, tak dá výpověď? Není to škoda? Kvůli 5 měsícům ![]()
- Citovat
- Upravit
@Svistice No jistě. Ale pokud její místo vyloženě neruší a jak píše byli s ní spokojeni, tak se třeba dohodne. A když ne, tak to bude muset řešit jinak.
U nás by třeba ani soukromá školka nešla. V okolí je jedna a je beznadějně plná. Hold pokud můj zaměstnavatel změní názor tak jsem bez práce.
Ale vše je o domluvě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky díky. Myslela jsem si to. A ještě mi poraďte. Do práce chodím na popovídání a ukázat mrňouska, tak když se zmíním už teď, že taková situace může nastat, je to blbý? Dává se nějaká písemná žádost o to neplacené volno? Jako upřímně - dávat ho od dubna do srpna do nějaké soukromé školky a od září do státní, se mi tedy moc nechce, si ani nestihne zvyknout. Samozřejmě zápis zkusíme už příští rok, ale podle toho, co říkala ředitelka by ho stejně nevzali.. ![]()
A další věc - tahle školka má o prázdninách 4 týdny zavřeno, to bych těžko řešila, když bych fakt v tom dubnu nastoupila - bez nároku na dovolenou, bez hlídacích babiček ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@bublinek No dobře, ale co v práci, když jsem jim po porodu dávala papír, že žádám o tříletou rodičovskou dovolenou do dubna 2024.
tam jsem změnila datum návratu, prostě jsem si prodloužila mateřskou o 4 měsíce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No, info dát nestačí, musíš se s nimi domluvit, není to nárokové… Takže pokud ti ho nebudou chtít dát, tak máš 2 možnosti - sehnat soukromou školku nebo dát výpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Jo, v tomto případě asi jo. Nicméně i tak je potřeba si to pohlidat, po mě chtěla pojišťovna doložit 2 měsíce mezi koncem prac. poměru a začátkem pobírání RP, i když jsem v tu dobu obírala PPM. I když třeba i státní Šiml vytáhl za ty roky hlavu ze zadku…
Pokud bude mít neplacené volno, tak nic hlídat nemusí, je to starost zaměstnavatele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bublinek píše:
tam jsem změnila datum návratu, prostě jsem si prodloužila mateřskou o 4 měsíce
No, mateřská je do cca 5 měsíců dítěte, takže tu sis těžko prodloužila… a rodičovská dovolená je maximálně do 3 let věku, takže ani tu si nemohla prodlužovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Holky díky. Myslela jsem si to. A ještě mi poraďte. Do práce chodím na popovídání a ukázat mrňouska, tak když se zmíním už teď, že taková situace může nastat, je to blbý? Dává se nějaká písemná žádost o to neplacené volno? Jako upřímně - dávat ho od dubna do srpna do nějaké soukromé školky a od září do státní, se mi tedy moc nechce, si ani nestihne zvyknout. Samozřejmě zápis zkusíme už příští rok, ale podle toho, co říkala ředitelka by ho stejně nevzali..
A další věc - tahle školka má o prázdninách 4 týdny zavřeno, to bych těžko řešila, když bych fakt v tom dubnu nastoupila - bez nároku na dovolenou, bez hlídacích babiček
normálně příští rok přihlášku podej, to Ti opravdu nikdo zakázat nemůže. Přijde Ti pak vyrozumění, že dítě do školy nevzali a důvod. Ty pak obvoláš další školy, které spadají pod obec, kde bydlíte (kde budeš žádat o školku). Pokud se ani v jiné školce místo nenajde, pak si necháš od zřizovatele (zpravidla obec) vystavit potvrzení, že v obci není jediné místo v mateřské škole. Toto potvrzení předáš zaměstnavateli a ten je povinen, Ti neplacené volno dát a nesmí Tě během něj vyhodit. Dítě může nastoupit k předškolnímu vzdělávání i v průběhu školního roku.
více viz rozsudek Nejvyššího soudu ČR zn. 21 Cdo 4411/2007, ze dne 10. října 2008.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit