Nevím, jak vychovávat dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31827
2.4.19 11:13

Priklanela bych se tez k nazoru, ze je tam bud porucha sluchu nebo vyvojova vada reci (mel syn znamych, prisli na to hodne pozde, ze nerozumi ani dvouslovnemu pokynu, ale je z nej uz uspesny skolak, jen to stalo trochu usili, mel rok odklad).

A nebo je proste takovy, ja tez nemam standardni deti, chodit neumely, jen behaly, za ruku bylo za trest :mrgreen: … Sebevrazi jsou to, porad nekde na strome, pud sebezachovy nula. Ze by se nektere ve 2 letech oblekalo - utopie, syna jsem nahanela jeste skoro ve 3. Nejmladsi jsou teprve 2, tam uvidime. Je fakt, ze moje deti nadstandardne mluvily, takze jsem se o nejakou poruchu tolik nebala. U te nejstarsi jsem byla trochu na vazkach, tam stale myslim, ze necim trochu „liznuta“ byt muze, ale je z ni sikovna prvnacka, jen ma sve dny. Ta prave okolo 18m mivala zachvaty vzteku, kdy busila hlavou do podlahy, pak to casem preslo samo, ja nezasahovala jinak, nez ze jsem se snazila, aby se nezranila. Ze si s Tebou dite nechce hrat - to je u nas taky normalni. Ale okolo 2 let u nas dost frcela modelina, prstove barvy, vyroba testicka z vody a mouky - proste tvurci aktivity. Zkousite? Nejstarsi dcera treba poslouchala pomerne narocne texty uz po 2. narozeninach, syn je toho schopny az tak od 4 let. Tak trebo se to u Tveho syna proste tak nejak hloupe seslo a vyroste z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
2.4.19 12:06

Muj dvoulety se taky neoblika. To bych neresila, ze beha a nechodi taky ne, stejne jako ze si jde po svym, to zas delal starsi. Básničky ukazovacky starsiho nikdy nezajimaly, mladsi je z toho nadsenej.
Ale to porozumeni jo.
Treba znami maj dite, co ma spatne porozumeni. Zacali taky u nejake poruchy autistickeho spektra a nakonec z toho vylezl hlavne problem s porozumění otazkam, mluvene reci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 12:47

Zakl.
Já jsem byla v ČR pár měsíců, práve tam proběhla vyšetření.
Našla jsem si tam dětskou doktorku, ta v jeho roce neudělala pořádně žádnou prohlídku jak na tom je s milníky. Zasekla se pouze na situaci, že dítě neprospívá váhove a o kolo toho se tocily veškeré moje návštěvy u ní, každý týden po dobu 5 měsíců.
Bohužel se vůbec nezajimala o nic jiného, než že vážila mého syna a aby jsem neměla málo stresu, tak ze pokud nepribere tak bude retardovany.
Chování syna neřešila a ani neznala, i když jsem u ní byla pečená vařená. Odjeli jsme z ČR těsně před jeho 18 měsíci, takže žádná oficiální kontrola neproběhla.
On byl vyšetření v ČR v nemocnici, i právě jsem s ním zašla sama k té psycholozce, práve díky upozornění někoho zvenčí, že vypadá jako autista. Ale ona mi žádnou diagnózu dát nechtěla, že s ním musím pracovat a to je vše.
Neurologické screening nevím co je, v nemocnici ho viděla neurolozka, jen se dívala jak si hraje sám na dece a že motorický odpovídá svému věku.
Teď se právě do ČR nechystáme až koncem roku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.4.19 12:59

Zakl.
Poruchu sluchu mít nebude, slyší dobře a kolikrát se snaží hned opakovat, možná spíše nerozumí, prostě je takovej nechapavej. Někdy mi přijde, že do toho jakoby nedozral. Jako příklad, když bych chtěla normalnj 2 lete dítě učit matematiku, tak bude koukat jak zjara, prostě na to nemají kapacitně, nebo jak bych to řekla.

Jsme v dvojjazycnem prostředí, manžel a já každý svým jazykem a mezi sebou anglicky. To, že nemluví mě tolik netrápí, i když nějaká slova zná a používá je ve správné činnosti. Spíš, že jakoby pomalu chápe věci, nebo jim nerozumí. A že pokud bych se i snažila mu něco povídat a vysvětlovat, tak mě nevnímá i když jsem u něj a mluvím na něj a nebo když ho zadrzim, aby mě poslouchal, tak je hysterak a přes něj moje slova už vůbec neproniknou.

Já nepotřebuji za každou cenu s ním trávit každou volnou chvíli aktivitou, ale jak ho teda rozvíjet, když si každý žijeme svým životem. Právě proto se snažím dopidit toho, jak si hrát spolu, nebo trávit čas tak, abych já na něj u toho mluvila a on poslouchal, nebo to k němu došlo.

Nemám srovnání s výchovou zdravého dítěte, ale to co vidím je to, že já se musím sakra snažit, aby dělal to co ostatní děti dělají automaticky, mimoděk.

• Citovat
  • Upravit
5696
2.4.19 13:02
@SlečnaDahlia píše:
@Lynette Pokud má dítě PAS, jakože zakladatelka píše, že to podezření měla už dříve a čekala, až to přejde, tak to jsou absolutně nepadnoucí až škodlivé rady. Ty poznámky o IQ štěněte a „lásce k dítěti“ naznačují cosi o tvém SQ :roll:

A ta metoda „cukru a biče“ ve tvém podání je vlastně to, čemu psychologové říkají „double bind“. V dospělosti jsou z toho moc pěkné poruchy osobnosti.

Příspěvek upraven 02.04.19 v 10:16

No jo, ale co kdyz ma ten kluk opravdu snizene IQ? 50% populace ma IQ pod 100.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
2.4.19 13:04

tak možná tam bude trochu opožděnost v té trojjazyčnosti -kamarád Čech měl holku z řecka, bydleli společně v Irsku, oba spolu mluvili anglicky, jejich holčička taky měla potíže s řečí, rozmluvila se až kolem 4 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
2.4.19 13:19

A zkoušeli jste na něj nějakou dobu mluvit jen jedním jazykem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
2.4.19 13:23

Ale jestli jsi měla podezření na autismis, při práci jako s autistou se zlepšil. Tak bych pokračovala. A pak v ČR zkusila zajistit psycholožku, neuro, sluch…
Oni ty diagnózy se stanovují až s nástupem do školky. Tj 3+ do té doby se čeká jestli z toho vyrostou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 13:34

Zakl.
Jedním jazykem jsme nezkoušel, to by znamenalo, že bych musela upustit od češtiny a to v žádném případě nechci, navíc já manželův jazyk neovládám na dobré úrovni.
Já vím, že se děti nemají srovnávat, ale právě kamarádky v ČR taky žijí ve smíšených manzelstvych a i když děti taky kolikrát nemluví, tak chování maji jiné a pokyny chápou v obou jazycích.
Právě proto si nemyslím, že to že zatím moc nemluví, že musí nutně souviset s tím, že je pomalejší v chapani.

• Citovat
  • Upravit
23966
2.4.19 13:49

Spíš jsem myslela jestli by se třeba víc nechytal na pokyny, že má v hlavičce guláš.
Já co znám tak děti v dvojjazyčných rodinných mluví později, ale rozumí normálně.

Ale co se toho jazyka týče. Tak několik známých muselo na nějakou dobu od více jazyků upustit a mluvit jen tím jazykem co se s nim v té zemi mluví. Ale to až když řešili školu. A všechny ty děti měli někým způsobem opožděný vývoj řeči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31827
2.4.19 14:15

Zakladatelko, a rika tedy nejaka slova? Napodobuje aspon mluvenou rec (aneb pouziva plynnou svahilstinu)? Taky jsem zila cas v cizine, tam jedna pani mela kluka, co neslysel, svadelo se to na trojjazycnost, ale mel tekutinu ve stredousi, takze pry neslysel vetsinu hlasek. Fungoval asi castecne na odezirani, nikoho spatny sluch nenapadl. Otoci se treba na tlesknuti za zady, reaguje na chresteni klicu v zamku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 14:45

@Hobitka některá slova umí říct dobře, skoro jako originál, hlavně slova v manželove jazyce. Jejich pár, tak 5. Pak má pár, která umí říct tak polopate, jako kíka (knížka), koky (kostky),hópy (houpy), kokej (kovej), okatá (to říká jako originál, z básničky), moc těch slov nemá, ale snaží se u některých.
Já mu vlastně hodně povídám u jidla, aby vůbec jedl, tak říkám říkanky z knížky, už je umím všechny nazpaměť. To je tak jediná doba kdy poslouchá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.4.19 14:50

@Hobitka ještě k tomu sluchu, on se otočí, i když spadne špendlík. Hned se kouká po směru zvuku.

• Citovat
  • Upravit
13193
2.4.19 14:59

Ještě jsem slyšela o dětech, kterým neudělalo dobře dvojjazyčné prostředí, i když běžný problém to není.
Zajímala bych se o to, jak se dostat někam, kde by člověk mohl absolvovat důkladné vyšetření.
V pořádku mi to nepřijde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
2.4.19 15:06
@Anonymní píše:
@Hobitka některá slova umí říct dobře, skoro jako originál, hlavně slova v manželove jazyce. Jejich pár, tak 5. Pak má pár, která umí říct tak polopate, jako kíka (knížka), koky (kostky),hópy (houpy), kokej (kovej), okatá (to říká jako originál, z básničky), moc těch slov nemá, ale snaží se u některých.
Já mu vlastně hodně povídám u jidla, aby vůbec jedl, tak říkám říkanky z knížky, už je umím všechny nazpaměť. To je tak jediná doba kdy poslouchá.

Tak to mi na dvojjazyčnou domácnost přijde hodně. Ono než je některým dětem v češtině pořádně rozumnět tak to trvá.

Zkusila bych zjistit jestli někde i na dojezd není možnost vyšetření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect