Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych poradila to neřešit. Jestli je holce 15 za tři roky už na nějaký návštěvy hodí bobek, teď s ní stejně nikdo nehne. A upřímně, já bych si v tom věku myslela to samý, a klidně bych to i ventilovala jak se znám ![]()
No, já popravdě nevím, čemu se diví. Moje dcery jsou už dneska rozumné, dospělé a kdyby se něco podobného satlo nám, k situaci by se asi nahlas nevyjadřovaly. Nicméně o mladší si myslím, že by tátu nenavštěvovala vůbec. Ale když byly v pubertě, párkrát jsme mluvili na téma, co kdyby.Byly tam nározy, jako nasypaly by jsme jí hřebíky do postele, nalíčily na ní všechny možné pasti, daly jí to sežrat, tak, že by se z toho po…taktéž samozřejmě mluvily, kdybych si našla partnera já. Tvoje kamarádka jí zničila vlastně konec dětství, vzala jí ideály co měla o svých rodičích. S poblázněnými hormony v pubertě, kdy je všechno najednou jiné, ještě tohle do toho. A s tím krémem, já bych jí ho taky nepůjčila. Když je chytrá na to aby ojela chlapa o dvacet let staršího, tak by měla být taky chytrá, když jede k moři koupit si ho už v čechách ![]()
@Antonie Bolavá píše:
Já bych se s ní sbližovat vůbec nechtěla
Myslím, že snaha o sblížení by měla smysl u holčičky tak do deseti let. Tahle ji už nikdy mít ráda nebude. Maximálně se ji naučí trpět. Kamarádka se bude několik let snažit úplně zbytečně. Stejně to nebude na dlouho. Ta holka k nim v pětadvaceti na víkendy asi jezdit nebude, pokud nejsou ze stejného města jako matka.
Ja si myslim, ze to smysl ma. Nerikam, ze ji holka bude nekdy milovat a ze budou jezdit spolu na nakupy a tak. Ale myslim, ze je jeste sance na to, aby ji holka tolerovala. Ja ze sve zkusenosti vim, ze mne mama ockovala proti tatove nove zene a nekdy i proti tatovi. Tata se sem tam snazil mi neco vysvetlit ale jako pubose mne to nezajimalo, protoze mi prece mama uz rekla jak to bylo. V osmnacti jsem ale trosku zacala premyslet a sama jsem za tatou prisla a chtela znat jeho verzi rozvodu atd. Tu jsem si pak overila u strejdu, tet atd a zjistila jsem, ze mama byla jen zhrzena zoufala zenska, co se snazila blbym zpusobem neprijit o pozornost a lasku deti. A uznala jsem, ze jsem vuci tatkove nove zene byla fakt nespravedliva a hodnekrat zbytecne protivna atd. No a ona se celou dobu snazila se mnou sblizit…neignorovala mne, nekricela na mne, nesnazila se byt druhou mamou. Dnes spoku chodime na kafe, nakupy, resime zenske trable a kdyz volam tatovi, tak volam na jeji telefon, nejdriv pokecam s ni a pak s tatou…
Smysl sblizit se a vztahy urovnat ma vzdycky. Dcera jednou bude mit vnoucata- v kontatku stejne budou. Je zbytecny otravovat si zbytecne zivot nejakejma jeduvztahama.
@jakuve jestli máš sama osobní zkušenost, tak to chápu.
Já to beru ze své strany nevlastní matky. Kdyby se ke mně takhle chovala manželova dcera a kdyby jí už bylo patnáct, vykašlala bych se na ni a o nic bych se nesnažila. Neměla bych potřebu s ní mít hezký vztah. Stejně za chvíli bude mít svoji rodinu a na víkendy jezdit přestane
@Anonymní píše:
V jejím věku si asi těžko najde partnera (45).
ve 45 už nemá nárok jo? ![]()
„V jejím věku si asi těžko najde partnera (45)“ proč myslíš? Znám spoustu spoustu ženskejch, které v tomhle věku našly chlapa, zrovna moje mamka ![]()
A toto jsem zažila z pohledu práve toho puberťáka a chovala jsem se stejně, jen jsem teda snad nebyla až tak sprostá. Holčinu naprosto chápu.. Ono ji to přejde a pokud je kamarádka normální hodná ženská, tak za pár let bude všechno v pohodě… U nás se to srovnalo když mi bylo cca 20 a teď na „macechu“ (fuj to je hrozný slovo
) nedám dopustit ![]()
@Antonie Bolavá S tim se neda souhlasit. V 15 ty vztahy nebejvaji nejlepsi ani v ramci pokrevni rodiny. Nerikam lezt holce do zadku, ale rozhodne se neizolovat. Dat ji sanci, aby nevlastni mamu poznala taky jinak, protoze vecne ji 15 nebude a pravdepodobne jednou uvidi celou situaci malicko jinak a pak bude hodne zalezet na tom, jestli vubec dostala sanci se nejak sblizit. Treba bude jezdit na vikendy s vnoucatama…
Já se holce nedivím Je jí 15, táta od nich odešel a žije s o 20 let mladší ženskou (tipuju podle věku matky). Taky bych na „macechu“ byla hnusná.
Naši se rozvedli, když mi bylo 17. Táta bydlel o dva vchody dál. Často jsem ho s tou jeho novou potkávala, ale nikdy jsem se s ní neseznámila, neměla jsem zájem. Nedovedu si představit, že bych k nim měla ještě jezdit na víkendy.
@Sepishka já vím že na to nemám dobrý názor. Beru to podle sebe. Jsem paličatá a jako lezení do zadku bych to brala.
Mám 12 letou nevlastní dceru, její rodiče jsem nerozvedla a ta puberta je i přes to tak šílená, že bych kolikrát na ten týden taky někam odjela ![]()
A ja bych to teda jen tak nenechala jako vetsina
pro slova bych nesla daleko, pokud s tim tatinek nechce nic delat, ja bych si nadavat nenechala ![]()
Já byla ve 12 to samé. Žárlila jsem a chtěla tátu pro sebe. A hlavně jsem byla šíleně naočkovaná od mámy a vše jsem papouškovala, to co mi nablafala máma. Ano nesnášela jsem jí, ale s tou kur-vou jsem to asi přehnala.
no nakonec to vyřešil táta sám, že mě k sobě nechtěl (buď jí budu mít ráda nebo tam nemám co dělat) a já už tam skoro 15 let nebyla. Nesnáším je oba. Ano měla jsem si asi ty výlevy nechat, ale tím jak mi oba ublížili, jsem to nedokázala jinak. Párkrát jsme se i v mé dospělosti s paní viděli a stejně ke mě byla chladná a dělala že jsem vzduch. No mě to játra netrhá. Jsem ráda, že ji nemusím vidět.
co doporuěím je ignorovat a nebavit se sní o tom a hlavně se nehádat. Jinak bude kur-va a píp pro ni ještě větší. Já byla spokojená, když na mě macecha vůbec nemluvila a když se pokusila smířlivě komunikovat, tak jsem hned útočila, protože jsem to brala jako její přetářku a že se mi chce narvat do zadku, aby si mě koupila kvůli tátovi.
![]()
Ja se mlady nedivim, tata ma mladou kost, kvuli ktery opustil mamu, navic nazor, ze ve 45 si uz najde chlapa? Aby ses nedivila, az te taky ve 45 nekdo odkopne
prijdes mi trosku vic zaujata proti ex a v 15 ta holka neni dite, sama uz toho chape vic nez dost ![]()
@Antonie Bolavá
Ja myslim, ze pocit nechat se vystrelit na jinou planetu ma pred pubertakem kolikrat i vlastni mama. Ja tu hrdost i chapu, ale ve finale to nicemu nepomuze. Nekdo musi bejt chytrejsi a o krok napred. Od pubertacky se to cekat neda a ikdyby nakrasne se ten vztah vybudovat nepodaril, tak partner nikdy nebude mit zaminku neco vycitat zene.
@pikola Já si nemyslím, že v 45 je odkecaná, ale momentálně je sma a je pochopitelně smutná, že ji m, anžel opustil po 20 letech, v tom se jí nedivím, ani nevím, nebydlím s nimi přeci, jestli dceru navádí, ale umravnit by ji měla,,,kurva,, a podob. je přes čáru.