Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám dotaz a prosím o jiný pohled. Možná něco vidím špatně. Vnímáte jako podvod situaci, kdy si sami najdete veškeré informace k inzerované nemovitosti (v podstatě není zdrojem vašeho popudu k nemovitosti ani samotná inzerce) a kontaktujete přímo prodávajícího? Dle mého názoru služeb realitky začínám využívat v okamžiku, kdy ji kontaktuji a něco po nich chci. Nebo to vidíte jinak? Díky moc…
Realitka inzerovala. Našla jsem si pozemek v územním plánu obce a kontaktovala přímo majitele, kterého jsem si vyhledala v katastru. Ale tento pozemek inzerovala i realitka a věděla jsem to v okamžiku, kdy jsem šla na schůzku s prodávajícím. Ale žádné informace jsem z realitky nežádala.
@maarkeeta no ale po realitce chce neco prodavajici. Vysteveni inzeratu je to nejmensi, ale vyrizeni smluv, prevodu nemovitosti, advokatni uschovnu…
@maarkeeta Nevnímám to jako podvod, také jsme kontaktovali majitele napřímo, i když to inzerovala realitka.
Sestra kupovala dum
Rovnou si sehnala kontakt na majitele a jednala s ním.
realitní kanceláře taky tento dum inzerovaly.
@maarkeeta jde to, máme takhle chalupu. Pan prodávající měl dobrou smlouvu, neplatil pokutu když to prodá bez realitky. Takže spokojenost na obou stranách, oběstrany ušetřili ![]()
Ty muzes realitku obejit, nemas s ni smlouvu. Prodavajici smlouvu ma a pokud poidepsal vyhradni pravo realitky na prodej, tak pokud realitku obejde, tak je vetsinou ve smlouve stanovena pokuta.
Z Tvé strany to podvod není. Ze strany prodávajícího to podvod může být, pokud je smluvně vázán realitkou (exkluzivita) a chtěl by ji obejít. Osobně mám s realitkama dost rozpačité zkušenosti, mnohdy nejsou seriozní.
Mám momentálně to samé. Zjistila jsem od našeho bytného u kterého máme pronájem, že prodává jiný svůj dům. Tedy vůbec jsem na ten dům nedošla přes realitku. Máme o něj zájem. Ale on už ho má inzerovaný i u realitky, tak jsem zjišťovala co a jak a bylo mi řečeno, že pokud by to chtěl vlastně stáhnout z realitky, že si kupce sehnal sám, tak musí on zaplatit provizi RK, kterou by jinak platil kupující.
Takže prostě té realitky se asi nedá zbavit, pokud už to u ní jednou je ![]()
Ale nevím, jestli jsou mé informace správné, proto si počkám, jestli tu nenapíše někdo zasvěcenější..
Toto není podvod. Jako podvod bych to vnímala, kdybyste kontakt na majitele získali od realitky a za jejími zády se domluvili přímo s majitelem tak, aby vy jste měli výhodnější cenu na úkor provize realitky.
@Cuddy - všechno ostatní bych zařídila, věnuji se realitám už pár let a vyznám se v těchto procesech…
@Klementyna Toto záleží na tom, jaký typ smlouvy má majitel nemovitosti s realitkou. Pokud jim podepsal exkluzivitu, tak nemá právo najít si zájemce sám a sjednat prodej bez realitky.
Jde o to - chtěli jsme kupovat dům v okolí Brna a dům jako takový se mi úplně nelíbil, ale líbila se mi lokalita. Našla jsem si územní plán obce na netu a dle změn jsem hledala pozemky k bydlení, podle toho jsem našla majitele. Jenomže ten stejný pozemek má moje kamarádka v nabídce (je majitelka realitní kanceláře), věděla jsem to v okamžiku, kdy jsem měla domluvenu schůzku s majitelem. Protože to nebyla první schůzka, jela jsem podle zaběhnutého scénáře jako u jiných pozemků. Nenapadlo mě, že mám jednat nějak jinak, když ho má v nabídce pro mě blízká kamarádka. Asi bych to začala řešit v okamžiku, kdy bych o něm vážně uvažovala. Jenomže to už jsem nestihla, bohužel jsem na schůzce zmínila, že znám makléře a budu ho kontaktovat a prodávající jim volal první, aby mi předali podklady, které on nemá v elektronické podobě. Kamarádka se strašně naštvala a osočila mě tím, že jsem ji chtěla okrást o provizi. Já jsem ji nechtěla okrást, to v žádném případě, ale podle mě, pokud jsem ji vůbec nevyužila, z mého pohledu prostě nevyužívám její služby. A nevím, jestli nemám svůj pohled nějak zkreslený. Moc mě to trápí, myslím na to kudy chodím, dnes jsem svojí čtyřleté dceři vrazila na oběd láhev s mlíkem a před desetiměsíčního jsem vrazila talíř s rizotem… Já to jenom nějak nemůžu pobrat a pochopit, jestli jsem fakt taková potvora…