Neztuhla mi marmeláda, co s tím?

493
15.10.13 17:09

Neztuhla mi marmeláda.. co s tím?

Ahoj holky, prosím poradte co s tím??

Dneska jsem celé dopoledne dělala marmeládu.. asi 40 malý flašek.. a marmeláda mi neztuhla :((( a používala jsem gelfix.. pro jistotu jsem tam dala 3 sáčky navíc.. a ono to stejně neztuhlo.. :( pořád jsem doufala.. ale ted je to uplně studené a je to řídké.. :(((

co s tím můžu udělat?? da se to ještě nějak zachránit??

D9ky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14062
15.10.13 17:12

@veruka85 o záchraně nevím, ale dostala jsem nepovedenou marmeládu, byla teda i s kouskama jahod takže já kupovala bílé jogurty a přidávala „marmeládu“ a byla to opravda ňamka, ale 40 flašek je 40 flašek :lol: tak snad někdo poradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
15.10.13 17:15
@Elen8 píše:
@veruka85 o záchraně nevím, ale dostala jsem nepovedenou marmeládu, byla teda i s kouskama jahod takže já kupovala bílé jogurty a přidávala „marmeládu“ a byla to opravda ňamka, ale 40 flašek je 40 flašek :lol: tak snad někdo poradí…

ono je to opravdu výborné.. A když to přidám do bilého jogurtu.. tak to bude opravdu výborné.. ale nemám šanci to všechno takto sníst.. bylo to právě i pro rodinu.. :((((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Imane
15.10.13 17:16
  • Citovat
  • Upravit
nepr.neprihlasena
15.10.13 17:17
@veruka85 píše:
Ahoj holky, prosím poradte co s tím??

Dneska jsem celé dopoledne dělala marmeládu.. asi 40 malý flašek.. a marmeláda mi neztuhla :((( a používala jsem gelfix.. pro jistotu jsem tam dala 3 sáčky navíc.. a ono to stejně neztuhlo.. :( pořád jsem doufala.. ale ted je to uplně studené a je to řídké.. :(((

co s tím můžu udělat?? da se to ještě nějak zachránit??

D9ky moc

Vždycky se ztuhnutí zkouší, že trochu naliješ na talířek z hrnce, chvilku necháš, a zjistíš, pokud na talířku ztuhne, pokud ano, z hrnce přeléváš do skleniček, pokud ne, přisypeš do marmeládové směsi v hrnci kyselinu citronovou.

Nechápu, jak jsi tam mohla dát další 3 sáčky navíc 8o :roll:

Každopádně moc nevím, jak to zachránit… možná ještě jednou rozvařit a pak podle popisu? Ale to jen tipuju, nevím… Ovšem ty sáčky navíc mě fakt šokovaly :think:

• Citovat
  • Upravit
5372
15.10.13 17:21

A jakou jsi dělala? Některé ovoce má málo pektinu (třeba hrušky), takže z nich jednodruhová marmeláda nejde udělat ani s Gelfixem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
15.10.13 17:24
@nepr.neprihlasena píše:
Vždycky se ztuhnutí zkouší, že trochu naliješ na talířek z hrnce, chvilku necháš, a zjistíš, pokud na talířku ztuhne, pokud ano, z hrnce přeléváš do skleniček, pokud ne, přisypeš do marmeládové směsi v hrnci kyselinu citronovou.

Nechápu, jak jsi tam mohla dát další 3 sáčky navíc 8o :roll:

Každopádně moc nevím, jak to zachránit… možná ještě jednou rozvařit a pak podle popisu? Ale to jen tipuju, nevím… Ovšem ty sáčky navíc mě fakt šokovaly :think:

Pravě mi kamaradka, říkala, že je ten Gelfix slabší a že tam toho mam dat víc.. jako děla jsem toho skoro 10kg!!

nevím co tě na tom tak šokovalo.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepr.neprihlasena
15.10.13 17:33
@veruka85 píše:
Pravě mi kamaradka, říkala, že je ten Gelfix slabší a že tam toho mam dat víc.. jako děla jsem toho skoro 10kg!!nevím co tě na tom tak šokovalo.. :-)

No, napsala jsi o tři sáčky víc…tudíž jsem brala tak, že když na kilo ovoce jeden sáček, tak jsi dala x sáčků na x kilo a k tomu navíc další tři, což je opravdu zbytečné. Taky zpracovávám na marmelády deset a více kilo ovoce, a právě proto vím, že dát o další tři sáčky víc, než je třeba, je blbost.

Důležité u toho je, aby se dodržel ten postup, plus i s tou kyselinou citronovou to na sáčku píšou… ale fakt bych to udělala tak, že bych všechno nalila do hrnce a udělala jakoby znovu.

• Citovat
  • Upravit
493
15.10.13 17:45
@nepr.neprihlasena píše:
No, napsala jsi o tři sáčky víc…tudíž jsem brala tak, že když na kilo ovoce jeden sáček, tak jsi dala x sáčků na x kilo a k tomu navíc další tři, což je opravdu zbytečné. Taky zpracovávám na marmelády deset a více kilo ovoce, a právě proto vím, že dát o další tři sáčky víc, než je třeba, je blbost.Důležité u toho je, aby se dodržel ten postup, plus i s tou kyselinou citronovou to na sáčku píšou… ale fakt bych to udělala tak, že bych všechno nalila do hrnce a udělala jakoby znovu.

Zkusím to udělat znovu.. jenže bylo toho 8kg takže jsem dala 8sačku + ty 3 a neztuhlo mi to.. ted když to předělám a dám tam jenom 8 sačku mysliš, že to ztuhne?? postup jsem dělala přesně podle návodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2422
15.10.13 17:46

Ahoj, já bych se přiklonila k tomu to nalít do hlrnce a ještě jednou to povařit-dřív se to dělalo tak, že se to vařilo na několikrát. Co máš za druh ovoce? Pokud budeš znovu vařit tak si zkoušej na talířku zda marmeláda ztuhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepr.neprihlasena
15.10.13 17:47
@veruka85 píše:
Zkusím to udělat znovu.. jenže bylo toho 8kg takže jsem dala 8sačku + ty 3 a neztuhlo mi to.. ted když to předělám a dám tam jenom 8 sačku mysliš, že to ztuhne?? postup jsem dělala přesně podle návodu…

Snad jo… hlavně bych pak ale nechala marmošku dál provářet, dvě lžičky kydla na talířek a nechala vychladnout. Pak ten talíř vezmi, zkus tím zatřást, otočit vzhůru, pokud to neztuhne, přidat tu kyselinu a pokus opakovat, takhle zjistíš, jestli to ztuhne.

• Citovat
  • Upravit
nepr.neprihlasena
15.10.13 17:48

Btw ono to to neztuhlo právě kvůli těm sáčkům navíc - protože na ten počet sáčků jsi dala málo cukru…

• Citovat
  • Upravit
493
15.10.13 17:52
@nepr.neprihlasena píše:
Snad jo… hlavně bych pak ale nechala marmošku dál provářet, dvě lžičky kydla na talířek a nechala vychladnout. Pak ten talíř vezmi, zkus tím zatřást, otočit vzhůru, pokud to neztuhne, přidat tu kyselinu a pokus opakovat, takhle zjistíš, jestli to ztuhne.

díky za rady.. dělám totiž marmeládu poprvé a hned z takového množstí.. takže to vykidam.. přivedu k varu.. dam gelfix s cukrem.. pak tam kapnu kyselinu?? povařim 1 minutu a hotovo?? cukr už tam žadem přidavat nechci…
díky za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3168
15.10.13 17:54

Mám zkušenost, že když se dělá víc jak kilo až tři najednou, tak to někdy neztuhne. Varovala mě před tím i babička, která má bohatý zkušenosti. nevím proč.

Je to piplačka, ale lepší než vyhodit, tak to zkus ze sklenic vyndat a dál vařit a zkoušet, zda už želíruje (na studeném talířku malé množství).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
15.10.13 18:21

Nastrouhej do ní dětské piškotky, to se dává do povidel tak proč by ne do marmelády a s nimi se ti to nezkazí. Někdo ještě přidává puding, ale to nemám odzkoušené ale s těmi piškoty jsem si jistá :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii