Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A co zajít za soc. pracovnicí na OSPOD (musíte mít nějakou přidělenou, když je v Tvé péči)? Tohle se musí řešit, jinak z toho bude ještě průšvih.
@prejeta_zaba Já bych postupovala podobně. Jste opatrovník dobrovolně! Nejste rodič s povinností danou od početí. Dveře víte, kde jsou, tak je sestře ukažte, pokud se nedohodnete v klidu na pravidlech fungování. Ale to ukázání dveří bych brala jako krajní možnost a skutečně pak podle toho jednala. Dospívající děti potřebují pocítit zodpovědnost a také ji potřebují od svých rodičů, opatrovníků, vychovatelů dostat. Většina se pak poučí a změní svůj názor a částečně i chování, jen patologické případy dál jedou svoje zajeté koleje…
Ve vzdálené rodině u nás mají adoptovanou holku v cca 7 letech tuším, dělala v tomto věku 15+ šílené vylomeniny a v nejhorších chvílích ji ukázali taky dveře, že ji nedrží, to vždy zabralo… do děcáku zpět nechtěla. Dnes to je vystudovaná holka s prací a chová se prostě normálně… jen to období bylo dost náročné.
Podobně můj brácha - otec mu ukázal v těžké chvíli dveře, za 3 dny byl brácha zpět, že to prostě nedává samostatně, taky mu bylo kolem 16 roků, vyváděl tedy více než vaše sestra podle popisu… anonym z důvodu osobních informací.
Už to není malé dítě takže bych jí řekla že bud se začne chovat normálně nebo taky může být v DD. Ty útěky jsou problém, nebo co až přijde těhotná ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám 16 letou sestru v péči (rodiče nám zemřeli). Mám jí v péči 5 let a nikdy nebyl s výchovou žádný problém, ale teď je asi sestra v pubertě, nebo co. Já s tím nemám žádné zkušenosti, přiznám se že někdy ani nevím jak mám postupovat. Sestra mě teď vůbec neposlouchá, když jí řeknu aby něco udělala je drzá a neudělá to. Párkrát přišla opilá, štrašne střídá kluky, teď nechtěla nastoupit na střední školu, tak jsem jí musela donutít. Když měla domácí vězení tak v noci utekla. Já už jí vůbec nezvládám, nevím jestli mám doufát že jí to přejde, nebo něco dělat. Poradíte?
zkus si s ní sednout a pochopit, co vlastně chce…je jí 16, tak se dohodněte na pravidlech a trestech spolu. zkus jí v něčem ustoupit, co je pro tebe důležité na tom trvej, at třeba zkusí navrhnout tresty za porušení pravidel…
vysvětli jí, že pokud jí v noci někde chytí policajti opilou, tak skončí v děcáku, že ty s tím nic nezmůžeš a ještě z toho budeš mít problémy i ty.
Hodně štěstí, puberta je hrozné období ![]()
Rekla bych jí, že si může vybrat. Pred ni bych dala da papiry. Na jednom by byly podminky, ktere musí respektovat. Na druhem papire cislo na dětský domov. Ať si vybere.