NG sonda - jak dlouho?

9175
4.6.25 14:35

NG sonda - jak dlouho?

Ahojte
Chtěla jsem se zeptat zdejších lékařů, ale i laiků. Nevíte, jak dlouho je bezpečné mít zavedenou nasogastrickou sondu? Já ji mám dnes 3 týdny a už mi to připadá dost. Bojím se, že budu mít (nejen) dekubity v nose, ale i v jícnu. Ale sondu mi zatím vyndat nechtějí a mně už je to hodně nepříjemné
Máte někdo zkušenost? Moc děkuji a přeji hodně zdravi všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
4.6.25 14:55
@Lollitka píše: Více

Podle materiálu a doporučení výrobce. Některé vydrží až 6 týdnů, než se musí vyměnit za novou.

• Citovat
  • Upravit
5921
4.6.25 15:00

Moc dobře víš proč je
ji tam máš a může tam být i dlouhodobě pouze se mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
4.6.25 15:02
@Anonymní píše: Více

Ahoj, moc díky za odpověď. Já ji mám právě ty tři týdny, ale hrozně mi vadí. Já doufám, že mi ji v pondělí vyndaji, ale uvidí se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
4.6.25 15:04

@mamule42
Tak samozřejmě vím, proč ji mám, ale me zajímala doba orientačně. Důvody rozebírat nechci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
4.6.25 16:05

Dlouho. I klidně měsíce když je potřeba. Vzhledem ke tvé diagnóze co píšeš v jiných diskuzích je dobře že ji máš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
4.6.25 18:09
@Tajemnadama píše: Více

Na to jsem se taky neptala, jestli je dobre, že ji mám. Prožila jsem obrovskou ztrátu a 5 týdnů mi bylo tak zle, že jsem nemohla ani kousnout do chleba, natož vkrocit do jídelny. Za těch 5 týdnů jsem ztratila spousty svalové hmoty. Poklesla mi hodně celková bílkovina, urea a hemoglobin. Každý týden za mnou chodí nutriční terapeutka. Teď už jim většinu jídel alespoň poloviční porci, tak mi do sondy dávají už jen občas a méně. Snažím se hodně se překonávat a jíst. Takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11763
4.6.25 18:12

@Lollitka nevím, ale z toho co píšeš, jsi na dobré cestě. Budeš to muset ještě chvilku vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3118
4.6.25 18:13

Ahoj Lollitko, to je mi moc líto, chceš mi napsat soukromě, co se stalo, že ti ji museli zavést? Já ji kdysi měla taky několik týdnů, bylo to několik nejhorších týdnů v životě, bezmoc a pouhé živoření na lůžku. Neřeknu ti přesně jak dlouho může být zavedena, z podstaty věci si myslím, že dlouhodobě a nejvýš se mění, dekubity z ní mít určitě nebudeš, i když tě tlačí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
4.6.25 18:29
@Evkad píše: Více

Díky. Já vím. Protože jak jsem 5 týdnů vůbec nic nesnedla. Tak jsem jen ležela v posteli, skoro jsem nemohla chodit a nutriční mi řekla, že skončím někde jako ležák, protože vůbec na nic nemám sílu. Skoro nechodím a motam se. To mě nějak nakoplo, že už jsem na tom fakt blbě a pomalu se rozjidam. Chtějí mi zařídit i fyzioterapii.

A jak se daří tobě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11763
4.6.25 18:32

Fyzio je dobrá. Dohledala jsem, co se stalo, je mi to líto. Řekla bych, že je mi lépe než Tobě, ale také výhra to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
4.6.25 18:35
@teroonka píše: Více

Ahojky. Moc díky za reakci. Budubrada, pokud mi napíšeš SZ, nechci toho tady víc vypisovat veřejně. Mrzí mě, že jsi ohle taky musela prožit. Jinak k těm dekubitum. Dr. mi říkala, že vznikají častěji v nose, ale i v jícnu právě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
4.6.25 18:37
@Evkad píše: Více

Mrzí mě. Že ti taky není nejlíp, vím odsud, že máš sama nalozeno nemocí a problemu. Tak ti moc přeji. Aby to bylo alespoň trochu snesitelne. Ještě jednou ti moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
6.6.25 17:18

Holky. Nemáte ještě někdo zkušenost? Sondu mám už přes 3 týdny. Mám pořád hodně sníženou celkovou bílkovinu. Ale jim už normálně. Tak moc nechápu, proč tu sondu nevyndaji. Akorát jednou byla k jídlu čočka a polévka s jatrovymi knedlíčky, tak to jsem nedala. Tak jsem dostala do sondy Nutrison. Už mě to dost obtěžuje a chci ji vyndat. Nevím, jak jim to mám vysvětlit (jsem na psychiatrii, nemám podvahu,).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11763
6.6.25 18:16

@Lollitka a co ti řekli, ptala jsi se jich?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí