Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Hezký den přeju! Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s krosničkou Nikko Baby Carrier. Ať už klady, nebo zápory. Mám syna, cca 15kg,19 měsíců, a chtěla bych pro něj tohle nosítko pořídit a tak se rozhoduji, zda ano, či ne. Anebo případně prosím poraďte, které nosítko je fajn. Cena max.do těch 3 tis. Předem všem děkuji za reakce.
Pokud bude nosit muž a chce si máknout, tak prosím, pokud chceš nosit i ty a podle mě trochu komfortněji, doporučuju sehnat batolecí ergonomické nosítko (např.skaldino, blue bear, petite panda). Těžiště nalepené na těle je podle mě mnohem jednodušší nést jak dítě v kovové konstrukci od těla.
gladys: a jaky rozdil mezi timto a treba manducou? jsou jen vetsi?
jinak k dotazu, ja osobne zkusenost nemam, ale prijde mi, ze tyhle krosny oceni lide, co hodne chodi na tury a tak. Nasi znami ho maj a kdyz jsme se tehdy sesli na vylete, obe deti 10 mesiců - jedno v krosne, nase na zadech v manduce, tak se divili, ze se neproneseme a to jejich jim prislo praktictejsi, je tam misto na veci, muze se sundat, prohodit mezi nositeli bez vyndavani ditete. Spici dite sundali a sli jist, my jsme museli drepcit s dcerou na zadech, po sundani se probudila.
musim teda podotknout, ze nosili muzi. Ja bych si na tohle netroufla a radsi si dam jeden zivej batuzek na zada. dcera je teda mladsi, az to nepujde, tak nevim, ale zase tolik na tury nechodime.
s krosnou chodi i kamaradka s muzem a to hojne vyuzivaji i manducu.
takze asi zalezi, na co ho potrebujete.
Jo, batolecí je větší. Je to celkem rozdíl, nošení v batolecím je u většího dítěte mnohem komfortnější než v „miminčím“.
Jinak 1,5letý lehce přerostlý syn mi spal i 2h v bluebear a pohodička, spalo se mu dobře, mě se dobře neslo, přendavat nebylo třeba.
Asi teda dítě vidí líp dopředu, ale třeba syn si nikdy nestěžoval, že vidí spíš do stran
A to spaní mi přijde pro dítě lepší v nosítku než v krosně
No jo, já Manducu doma mám, a malému se v ní krutě nelíbí (je fakt, že na záda jsem to nezkoušela). Navíc pro účel „ponosit na zádech, pak kousek pocupitat a pak zas zpátky na záda“ mi přijde Manduca nepraktická, ne? Proto ji chci prodat a zkusit tu krosnu. Budem ji potřebovat na krátké vycházky na zahradu (malý je trochu líný delší dobu chodit a hlavně chodí uplně jiným směrem než je potřeba) a potom na chatu, kde je terén pro kočárek více méně neschůdný. No a na delší procházku chci právě tuhle krosničku, na houby do lesa a pod. Nosit budu já i tatínek, podle situace kdo právě vyrazí a kdo ne. Plusy bych viděla právě i v tom výhledu z krosny…doufám, že se malý nebude nudit a cítit jak v lisu, tak to měl evidentně v Manduce.
Tak na poponášení mi přišlo nosítko právě super. Měla jsem ho připnutý kolem pasu, šli jsme, když už nemohl nebo jsem pospíchala, tak jsem ho hodila na hrb a šla. Když máš praxi, tak je hození dítěte na záda dílem několika vteřin ![]()
Jinak být tebou, tak si zajdu do nějaké prodejny a nějakou kvalitní krosnu si vyzkouším. Bez zkoušení bych rozhodně nekupovala
Gladys: aha, tak to pak casem ocihnu, manduca zatim vyhovuje…ale posledne jsem se teda docela strhla
… ale jsem tehotna, tak to neni to co bejvalo a navic pres bundu se mi to hur nandava, ale jinak prave i na to pocupitani mi to prijde super, jak pise gladys. Kdyz se to nacvici, tak je to otazka chvilky. Ale taky nekdy zapasim.
to noseni na zadech je o necem jinym, teda pro nosice, pro ditko to mozna takovy rozdil nebude, jako ono vidi, ale spis do boku. Dceri se to furt libi.
Gladys: nosila jsi i v pokrocilym tehotenstvi? Ja ji nandavam pres bricho ze si ji posunu na zada, to za chvili nepujde. a ona moc nespolupracuje.
jsou lidi co si ty krosny hodne chvali, ale koukam, ze se jeste nikdo jinek neozval.
suik, nosila jsem v druhém trimestru v šátku a v RS, nosítko mi vadilo na břicho. Pak ve třetím trimestru párkrát v manduce s pásem pod břichem, ale to teda už byla celkem makačka dohromady s tím teřichem
Takže buď na boku v ringslingu nebo když jsem věděla, že ho nebudu hned sundavat, tak v šátku, úvaz doublehammock s posuvným uzlem - ten nejde přes břicho. V ringslingu, když jsme někam jeli busem, tak třeba na zastávku, pak kousek někde v centru, kousek po sých…
Takže jsem dneska odpoledne ještě zadumala nad tou Manducou, vytáhla ji ze skříně, nandala ji na sebe a milého cvalíka jsem si dala na záda. Pro mě to bylo opravdu celkem pohoda…mě se to líbilo, ale malému bohužel moc ne…asi po 5 minutkách se začal vzpouzet, odlačoval se rukama o moje záda a snažil se dostat ven. Tak to asi nevypadá na spokojené dítko v nosítku. Nabízí se otázka, jestli se mu bude líbit vůbec v čemkoliv. Dám na Vaše rady a vyzkouším nějakou tu krosnu v obchodě. Jinak klobouk dolů, v těhu nosit ještě další dítko v nosítku či šátku…Jsem ráda, že mám děti 7 let od sebe a tohle jsem absolvovat nemusela. ![]()
A to jsi někam šla nebo jen tak ploncala po bytě?
Mladýmu se na zádech taky moc nelíbí, ale když jdeme venku a pěkně se mění scénérie, tak je ochoten to přežít ![]()
No jen po bytě…no je pravda, že venku to může být zajímavější…Ještě to vyzkouším, má být taky konečně hezky…pak pisnu jak to dopadlo.
Dříve jsem to už párkrát vyzkoušela, šli jsme kousek do obchodu, ale žádný velký aplaus jsem nezaznamela. Nu ale je možné, že se na to bude syn tvářit jinak. Uvidíme. V podstatě se ho na Manducu občasně snažím přesvědčit asi od jeho půl roku, ale zatím bezúspěšně…
Já druhorozeného doma prakticky nenosila, nějak první půlrok nechtěl moc. A pak zase chce na zem a objevovat, z náruče mi skáče šipky ![]()
Venku s trochou úsilí od narození v šátku, ale nosítko mu moc nesedí, radši je v šátku. A když začne venku pomrčovat, tak různě pohopkávám a poplácácvám po zadečku
Ale zvládli jsem i cestu na bus, do školky pro staršího a zase zpět, aniž by kviknul, jen se nesmí nikde postávat.
Je to jiné, jak u prvorozeného, ten nošení fakt miloval, krásně mi v tom spal, druhorozený čučí všude kolem, aby mu nic neuniklo a všude by se chtěl vrhat sám ![]()
Jo a jinak teda zásobuju krmivem, on si pižle rohlík nebo křupky a je spokojený. Sice teda pak aby se člověk to bál sundat, jak tam bude zprasenej, vlasy rozhodně do drdolu
, ale pomůže to zabavit
jéé to jsem se teď zasmála při té představě Tvého malého s tím rohlíkem. Díky. Určitě to ještě aspon jednou zkusím, než Manducu dám pryč. Třeba se to malému zalíbí… Bylo by vše vyřešeno… No a s tím krmivem…mladík na to až tak moc není, mlsání ho nezabaví. Jinak bych tipla, že bude něco jako tvůj druhorozený, malý průzkumník, který si chce jít hezky po svém… Kolik je Tvému synovi???