Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, mám ukrutnou chuť na nivu, jsem v 18.týdnu, myslíte, že si kousek můžu dát??
Nivu miluji, ale už jsem jí neměla 3 roky - buď jsem těhotná nebo kojím. Takže já jí nejedla. Ale mám AE, takže jsem se víc hlídala. Vím, že některé holky nivu a jiné plesnivé sýry občas jedí.
Teoreticky bys neměla, ale já jsem si hermelín dala, prostě jsem neodolala… Kousek (!) ti nic neudělá, nesmíš toho sníst kilo. První trimestr, kdy je to „nejhorší“ už máš za sebou, tudíž bych si ten kousek klidně zobla.
maya35 píše:
Holky, mám ukrutnou chuť na nivu, jsem v 18.týdnu, myslíte, že si kousek můžu dát??
jím a neřeším, jednou tu byla diskuze, co všechno se nemůže a prakticky cokoli si hledáš, jestli můžeš sníst, tak je tam vždy nějaké riziko
kouskem určitě nic nepokazíš. Osobně bych koupila čerstvou, aby nebyla přezrálá, a balenou, ať není z pultového prodeje.
Jistě že můžeš..Jak hermelín, tak Nivu.jen né ,,domácí nebo z farmy,,..ale ty klasické, co prodávají balené (např, ten trojúhleník od Madety, ne krájené) ti vůbec nic neudělají..protože pokud jsou vyrobené z pasterovaného mléka, tak jsou bezpečné..
Já jsem jedla. Jak nivu, tak hermelín.
Na nivě jsem ujížděla celé minulé těhotenství.
Takže za mě ano, klidně si dej. Nejíš po kilech denně.
lyrica píše:
Jistě že můžeš..Jak hermelín, tak Nivu.jen né ,,domácí nebo z farmy,,..ale ty klasické, co prodávají balené (např, ten trojúhleník od Madety, ne krájené) ti vůbec nic neudělají..protože pokud jsou vyrobené z pasterovaného mléka, tak jsou bezpečné..
Jéé ty jsi mě potěšila. Protože hermelínu jsem od začátku těhu snědla velmi velmi mnoho.
Dala jsem si v tehu jak hermelin,tak i nivu.Pokud to je jen obcas kousek a neji se to na kila,tak ti to uskodit nemuze.
ED nejde o množství..jde o případnou listeriózu..takže tam by stačil kousek..ale jak píšu výše, pokud je sýr z pasterovaného mléka, NIC NEHROZÍ..
To já jsem si taky dávala i v těhotenství. Snažila jsem se to teda omezit, ale častokrát jsem neodolala ![]()
lyrica píše:
ED nejde o množství..jde o případnou listeriózu..takže tam by stačil kousek..ale jak píšu výše, pokud je sýr z pasterovaného mléka, NIC NEHROZÍ..
Přesně tak, takže ono je jedno, zda si lízneš nebo sníš kilo.
Jinak k otázce, u obou těhotenství jsem ani nivu, ani hermelín neřešila a když byla chuť, tak jsem si dala.
Na každou potravinu si (když hledáš) najdeš negativa ve spojení s těhu, podle mě je to blbost. Jím úplně všechno, to tělo si samo řekne co jo a co ne
Nivu jím taky, prostě vše a beze strachu ![]()
Jediné co v těhu zavrhuji jsou cigarety, alkohol a léky.
A hele, když některé maminy pijou pivo nebo víno, tak proč by měly uškodit potraviny ![]()
Neboj se nic a dej miminku vše o co si říká ![]()