Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Moje amh před 5 lety 0,39, FSH taky nad normou. Z ivf nikdy nic, i když to byli minimálky - prý nemá smysl hodně hormonů, nedá se nastimulovat něco, co tam není. Obulila jsem to, DV jsem nechtěla. A pak se nám povedli 2 děti přirozeně… ![]()
@Niti Vzhledem k tomu, ze mate dceru, tak to tak tragicke neni. Ale jasny, sance je mensi nez u jinych, takze IVF je „jistejsi“ reseni, taky bych do toho sla (a sla jsem). Davka je spis vyssi, ale jeste OK. Spis mi nedava smysl GONAL. Ten totiz obsahuje pouze FSH (zadny LH) a obecne je vhodnejsi pro mladsi s vyssim amh (ale samozrejme zavisi hlavne na konkretnim hormonalnim profilu), ktere maji dost sveho LH. Zjednodusene: Cetrotide vyrazne blokuje prodkukci LH (aby nedoslo k predcasne ovulaci). Tim ale byva LH az moc malo, coz negativne ovlivni kvalitu vajicek. Jsou i preparaty (napriklad menopur, pergoveris, ale spousta dalsich), ktere obsahujou oboji, tedy FSH i LH. Podle me by to bylo mnohem lepsi.
Jsem fandou nizsi davky (max 225) a kratkeho protokolu s agonistou, ktery mozna nezhorsuje kvalitu vajicek (Cetrotide je antagonista). Ale nemusi to sednou kazdemu, vajicek byva mene, coz je navic pro nekoho zklamani. Myslim, ze kvantita neni vse…
Urcite procti diskuzi, jsou tu i uzitecna doporuceni na potravinove doplnky a vitaminy.
@Petra Star Doktorka v Pronatalu mi teď při poslední návštěvě, kdy jsem dostala hormony, taky právě říkala, že vzhledem k tomu, že máme přirozeně počatou dceru, navíc relativně nedávno, tak šance je a stojí za pokus.. Před tím doktor říkal, že stačí dostat jedno dobré vajíčko a bude to úspěch
Tak pokud to nevyjde s touhle stimulací, zkusím se zeptat na ty ostatní preparáty.. A diskuzi proctu, děkuji ![]()
Ahoj holky, stalo se vám, že nebyly.na utz vidět vaječníky?
Jsem po stimulaci clostilbegitem a Dr nemohl najít ani vaječníky natož folikul. Bohužel jsem dost obézní, nikdy předtím se mi to nestalo. Nevíte, dá se to nějak ovlivnit? Vím, že musím zhubnout
Jsem po stimulaci clostilbegitem a Dr nemohl najít ani vaječníky natož folikul. Bohužel jsem dost obézní, nikdy předtím se mi to nestalo. Nevíte, dá se to nějak ovlivnit? Vím, že musím zhubnout
@tereseka píše:
Ano, stalo - tedy ze dr, nemohl vubec najit jeden vajecnik, shodou okolnosti to take bylo v ramci utz po stimulaci clostilem nebo tamoxifenem, uz presne nevim… Jako urcite nejsem hubena, ale vylozene obezni nejsem, i kdyz zrovna brisniho tuku mam celkem dost. Na utz za dalsi asi 3 dny uz v pohode, byly videt myslim tusim 2 foliky. Co mi rikal muj gyndar, tak vajecniky jsou dobre rozeznatelne prave podle tech foliku, co na nich jsou, a pri nizkem AMh tam tech foliku bohuzel prave moc nebyva, takze to neni nic tak zvlastniho, ze ty vajecniky nevidi.
@Magda26 ahojky, děkuju moc za odpověď. To mi také říkal dr, že když je folikul jde vaječník více vidět. Bohužel budu mít AMH už hodně mizerné. Diky
@Kira1979 gratuluji a držím moc palce, mám podobnou hodnotu. FSH a LH bylo v normě? Ovulace chodila? Co vše jste zkoušeli? Díky ![]()
@Kalikali LH i FSH v normě. Musím tedy ještě podotknout, ze mám 42 let a už 2 kluky. Ovulaci jsem od těch posledních těhotenství nepoznala až po IUI a píchnutí Ovitrelle jsem po 9 letech poznala první a pro mě nejpodstatnější ovulaci, která dopadla těhotenstvím ![]()
Dobrý den,
jsem tu nová a snažím se najít co nejvíce pozitivních komentářů, ale nemohu najít takovou kombinaci, kterou máme. Máte prosím některá zkušenosti s AMH 0,34 endometrioza hodnoty 172 u testu z krve (laparo nelze je mi 39 a na hojení, jizvy, srusty není čas - spoustu jsem ho ztratila s doktorem, kterého jeho práce asi nebaví)
. Spermio zatím není moc dobre, ale půjdeme na kontrolní muž měl cov-19.
Předem moc děkuji za nějakou odpověď
@1Z1P Zdravim
, mam amh 0,42 a endometriozu III. stupne. Bohuzel mam jiz levou stranu vyoperovanou a na pravem vajecniku jsem mela opet endocystu o velikosti 3-4cm.
Mam za sebou 6 pokusu s vlastnimi vajicky a bohuzel kvalita hrozna..
Ted jsem po IVF s DV a jsem sice teprve na zacatku 6+4tt
, ale poprve jsem slysela srdicko toho pidi tvorecka a rikam si, ze to byla ta spravna cesta.
Jinak u me bylo nejvic uspesne IVF s minimalni stimulaci. ![]()
Drzim pesti ![]()
@Anonymní
děkuji moc za odpověď. Já jsem zatím dostala na endo Aridya, ale jsem na začátku. Za tři měsíce kontrola, jestli je nějaká změna. Také dle ultrazvuku na pravém 4 cm endo cysta a někde u prostřed velké staré ložisko podle všeho
. To jsou krásné zprávy, ať Vam vše dobře dopadne budu Vám držet pěstičky ![]()
@1Z1P Ahoj, co je prosím ta Aridya? Já mám endo cca 4 cm na vajecniku a nebylo mi nabídnuty žádné léky…prý jen odstranění, až bude větší, ale tam je velké riziko odebrání celého vaječníku.
Ahojte, hodím vám sem moji zkušenost… Možná pro vás odstrašující případ. AMH mi měřili ve 28 letech. Hodnota 0,39… Už tehdy se Mudr zhrozil a mluvil o darovaném vajíčku. To jsem nechtěla připustit. Pak následovalo 8 let snažení všemi možnými způsoby. 6× IUI s hormony, i bez. 2× klasické IVF, dávky kolem 300 jednotek, jednou Gonal, podruhé si nepamatuju, ale bylo to něco jiného. Vždy jedno vajíčko, nikdy nic z toho. 2× minimální stimulace. Jednou dvě vajíčka, ani jedno se nedožilo 4. dne. 2× nativní cyklus. Z toho jednou nedošlo ani k OPU, vše bylo pryč předčasně a jednou jedno nezralé… vše proběhlo během 5 let. Nechala jsem si na vlastní žádost znovu odebrat AMH… hodnota byla 0,27. Bylo mi jasné, že se nevyhneme dárkyni. Pak jsme si dali rok a půl pauzu. Doma dělali vše možné i nemožné, ale nic… Za 8 let nikdy nic. Ani jeden ovulační test pozitivní, o těhotenských ani nemluvě.
Pak jsem se nadechla a rozhodla se pro darované, rok a půl mi trvalo přesvědčit manžela. Po tom, co naši přátelé oznámili třetí těhotenství na to konečně kývl. Postavila jsem ho před hotovou věc a objednala konzultaci. Za 4 měsíce jsem mu před očima mávala poprvé v životě pozitivním těhotenským testem. Když dceru držel po porodu v náručí, šeptal mi, že se omlouvá, že nás nechal tak dlouho čekat… Dcera je celý on… Vzhledem i povahou. Jen pár věcí má „jako“ po mně. O dárkyní ví pár přátel. Z rodiny nikdo. Od dárkyně jsme měli 12 vajíček, 2 velmi kvalitní embrya. Bohužel až s touto zásobou se zjistilo, že velký odpad tvoří spermie právě 4. a 5. den kultivace… Dcera má 2 roky a druhé embryo je u mě už 18 týdnů a daří se mu ukázkově. Chtěli jsme dvě děti. Vypadá to tak, že je budeme mít. Letos budu mít 39. Necítím se stará, ale vím, že kdybych začala řešit situaci o pět let dřív, měla bych více sil.
Všem držím pěsti, ať takovou pomoc, jako my, nikdy nepotřebujete.