Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Emhacko ja bych sla k Apolinari. Kvuli cene, kvalita je tqm dobra (blbce teda najdes vsude, i v drahych centrech)
Jen si nenech dat moc vysokou davku hormonu (vic neni lip) a at ti daji vyssi pomer LH (menopur treba, ne bemfolu nebo gonal).
Holky, kdo se v tom vyznáte, je nějaký zásadní rozdíl mezi 100% inositolem od myprotein a doplňkem yarilo progametiq platinum? Doma mám ten první, včera mi dr. doporucila ten yarilo, ale koukám, že cena je příšerná (30 sáčku za 900 je dávka na 15 dní) a doporučení mám na 4 měsíce aspoň 🥴
Holky já mám dotaz je tu někde skupinka ohledně protilátky proti spermiím? Vím že tady to možná nepatří ale pokud vadí smažu 🍀 ❤️️ děkuji
Ahoj holky, nevím, jak moc tohle forum ještě žije. Bohužel mi byla zjištěna nízká kvalita vajíček. Folikulů mám vždy dostatek, ale nic v nich. AMH je přitom vysoké - naposledy 3,67. Vím, že jste tu diskutovaly, jak je možné, že ženy s nízkým AMH normálně ovulují a menstruují. On se ten folikul vytvoří, praskne, ale není nic v něm. Nicméně spustí to pak klasický proces - vytvoří se žluté tělísko, které koncem cyklu zanikne a spustí se MS. Proto se dlouho na nic nemusí přijít, dokud se ty folikuly neodsají a někdo se nepodívá, co je v nich. No a s tím AMH, to je taky zajímavá věc. Bavila jsem se o tom se svým Dr., jak je možné, že mám AMH v pohodě, ale vejce nejsou. Říkal, že problém je, že to AMH vlastně produkují ty folikuly. Takže mě dozrává folikulů dostatek, na stimulaci reaguju krásně už při 175j. Ale ten výsledek je žalostný. Zkouším teď černou macu + Q10 + pregnafolin. A v červnu jdu na minimálku.
Doufám, že najdeme to jedno správné vajíčko, které se pak v podobě embryjka chytne a nepustí. Je to prostě hra s čísly, jak říká můj Dr.
Přeji všem, ať se brzy zadaří ![]()
@BrnackaM Ahoj, stále se nedaří? Pamatuju si tě ještě z dob, kdy se ti moc nechtělo do IVF. První myslím dopadlo s jedním embryem?
Takže teď jsi po druhém a vůbec nic ke kultivaci?
Jsem na tom podobně. Jedno jediné máme na genetice a čekáme na výsledek. U nás je ale s ohledem na věk šance minimální. Navíc partnerův spermiogram respektive jeho morfologie nic moc.
Oocyty ve folikulu sice mám, antrální folikuly asi taky, ale nereaguju ani na 375 jednotek Menopuru. AMH 1,56 a vesele si rostl jeden DF jako by se nechumelilo. Vždycky když jsem tady četla, že jsou těla různá a každý to může mít jinak, tak jsem se v duchu usmívala. A říkala si a co biologie holky? Vždyť to musí být u všech stejné. No a prd. Není. Pokorně tedy připouštím, že odchylky všemi směry prostě být můžou a jsou. ![]()
Paradoxně k tomu co jsi napsala, jsem zas někde četla, že „není možné“, aby byl folikul prázdný,
ovšem při posledním opu bez CA mi taky lékařka sdělila, že tam vajko nebylo.
Já začnu s minimálkou na začátku května a pokud nic, už asi pokusy ukončíme. ![]()
@BrnackaM a vyplachuji ty folikuly poradne? Ja byla na dvou nativech a ani v jednom nejprve vejce nebylo hned, ale az po poradnem proplachnuti..
S temi prazdnymi foliky jsem to taky nekde cetla, ze to neni realne mozne. Vajicko je ve foliku prichyceno na nejake stopce, ze ktere se uvolni az ve chvili, kdy je zrale. Takze „prazdne“ foliky znamenaji pouze spatne nacasove OPU. Ta zralost je hodne individualni - slysela jsem o holcine, co mela zrale vejce (a z nej mimi…) uz pri velikosti foliku 14mm a na nekoho bylo i 22mm malo… Muze se to lisit i u kazdeho konkretniho vajicka.
@Magda26 Mě ty folikuly ani nerostou rovnoměrně, v podstatě už 10dc jsem měla 3 velké a zbytek menší. Tak se to pak snažil Dr. brzdit, aby dozrály i ty další. Nebo aspoň měly šanci dozrát… Teď zkusíme tu minimálku, méně je někdy více
@BrnackaM Jasný. IVF jsem si nějak v sobě srovnala. Hormony nehormony FSH podávané v Menopuru a jeho hladinu budu mít za pár let v přechodu standardně.
Etruzil (letrozol) z minimálky se vyloučí během pár hodin, Ovitrelle má poločas rozpadu 30hodin, za pár dnů je taky fuč. ![]()
Respekt mám vůči produktům s estrogenem, naopak progesteron vítám, páč hlídá estrogenovou dominanci, která právě může způsobit případnou neplechu. Clomifen citrát v Clostilbegytu ehm…tam jsem taky na pozoru. Odběry jsem měla prozatím bez anestezie, takže snad cajk.
Dívej, mrkla jsem na první studii k tomu „syndromu prázdného folikulu“ jaký jsi měla celkový zisk oocytů? Z kolika folikulů?
Cíl: Zjistit prevalenci a etiologii syndromu prázdného folikulu (EFS).
Typ: Observační longitudinální studie.
Nastavení: Terciární centra plodnosti.
Pacient(ci): Byli zahrnuti všichni pacienti, kteří zahájili léčbu in vitro fertilizací (IVF) od prosince 2002 do listopadu 2004. Páry podstupující IVF s dárcovskými oocyty nebo účastnící se experimentální IVF studie byly z analýzy vyloučeny.
Zásah(y): Identifikace cyklů EFS. Porovnání strategie ovariální hyperstimulace, počtu folikulů a načasování lidského choriového gonadotropinu (hCG) pro konečné zrání oocytů v cyklech EFS s normálními cykly IVF.
Hlavní výsledná opatření: Počet propíchnutých folikulů, počet získaných oocytů, předchozí a budoucí pokusy o IVF a hladiny hormonů v séru.
Výsledek(y): Dvacet pět z celkového počtu 1849 pacientů bylo identifikováno s cyklem EFS. Důvody pro výskyt cyklů EFS byly nesprávné načasování hCG pro konečné zrání oocytů, předčasná ovulace a špatná odpověď vaječníků. U žádné z postižených pacientek se nevyskytly cykly EFS při dřívějších pokusech o IVF a ani v následujících léčbách nedošlo k žádné recidivě.
Závěr(y): Přesné načasování indukce konečného zrání oocytů, správně naplánovaná ovariální hyperstimulace, instruktáž pacientek a lékařů a úplné zpracování pro IVF jsou zásadní pro úspěšnou obnovu oocytů. Výskyt EFS u IVF lze normálně připsat selhání alespoň jednoho z těchto faktorů a pravděpodobně se zřídka nebo nikdy nevyskytuje jinak.
@BrnackaM
mrkni ještě na tuhle. Kolik HCG si před opu pícháš a za jak dlouho ti plánují punkci? Není to o kvalitě vajíček, třeba by ti taky pomohlo odložit punkci o blbých 6 hodin a výsledek by mohl být lepší. Myslím, že jsi z IT oblasti a čísla by na tebe mohly platit ![]()
Prospektivní hodnocení pacientů se syndromem prázdných folikulů (EFS).
Materiály a metody
12 656 cyklů Rapid ICSI-ZIFT, in vitro fertilizace (IVF) a ICSI bylo provedeno mezi 21. březnem 1998 a 21. březnem 2007 v Navid's Institute of Infertility pomocí dlouhého protokolu Buserelin Acetate (Superfact, UK) a Human Menupausal Gonadotropin HMG) nebo Gonal-F (rFSH). Buserelin acetát a gonadotropin byly zastaveny a 10 000 IU HCG (Profasi, Serono nebo Pregnyl, Organon) bylo podáno IM, když se odhadovalo, že pacienti budou mít dva nebo více folikulů o průměru > 17 mm. Transvaginální ultrazvukem řízená aspirace folikulů byla provedena 36 hodin po injekci HCG. Všechny odběry oocytů na jednotce prováděli zkušení operátoři. Vyskytlo se 119 případů u 108 pacientek, u kterých nebyl získán žádný oocyt, přestože byly provedeny vícenásobné výplachy přítomných folikulů. Ve všech těchto případech dotazy informovaly, že použitý HCG nevypršel, byl řádně skladován a byl podán ve správnou dobu a krevní sérum HCG bylo pozitivní. Aspirace folikulů byla opuštěna, když nebylo v polovině procedury odebráno žádné vajíčko a po 6 hodinách čekání byla naprogramována další punkce folikulu.
Výsledek
Dvacet sedm pacientů (25 %) bylo v době cyklu EFS ve věku 35 let nebo více. Z celkových 12 656 cyklů ART bylo zaznamenáno 119 cyklů EFS, protože žádné oocyty nebyly získány od žádné ze 108 pacientek při provádění odběru oocytů za standardních podmínek (36 hodin po uvedené injekci 10 000 IU HCG). V těchto případech byly po čekání dalších 6 hodin a přeprogramování punkce folikulu získány oocyty od 85 pacientek s průměrem 8 ± 4,3 zralých oocytů na ženu EFS. Demografie ostatních pacientů byla při srovnání podobná, včetně věku, typu neplodnosti a stimulačních protokolů.
Závěry
U většiny žen se syndromem prázdného folikulu může přeprogramování aspirace o 6 hodin později zachránit cyklus ART.
@Jeruve no, teď naposledy jsem si ani hcg nepíchala, protože jsem měla náběh na OHSS (20 folikulů) a dali mi decapeptyl. Opu bylo za 36h. Jinak u prvního ivf jsem hcg měla, ovitrelle, odběr taky za 36h a výsledek byl naprosto stejnej. 7 odebraných vajec, jen 3 zralá.
Ahoj všem, ráda bych se tu zeptala na vaše zkušenosti..
Máme s manželem dceru narozenou v srpnu 2019, počata byla přirozeně v prosinci 2018. Víc jak rok se snažíme marně o druhé, začala jsem to začátkem roku tedy řešit na gyn a pak v březnu v Pronatalu v Českých Budějovicích. Tam mi v dubnu oznámili výsledky s hodnotou AMH 0,37. FSH a vše ostatní v pořádku, muž spermiogram a krev taky v pořádku. Jediná možnost prý tedy IVF s nejistým výsledkem (darované vajíčko jsem odmítla). Teď mi tedy dali rozpis hormonů, krátký protokol, zatím mám 2. - 4. DC aplikovat Gonal F 300 jednotek, 5. - 8. DC Gonal 225 jednotek a od 6. do 8. DC Cetrodine. 8. DC by měl proběhnout utz, jak reaguji. Přijde mi ta dávka celkem vražedná, mám navíc leidena a už třikrát prodělanou trombózu, hematolog z toho IVF vůbec radost nemá a přijde mu to dost riskantní..
Mám z toho trochu obavu, na druhou stranu, když to nezkusime teď, tak už nikdy, AMH bude už jen klesat a je mi 32.. Máte někdo s těmi hormony pozitivní zkušenost, že by to klaplo? Moc děkuji ![]()
@Niti ahoj, ja podstoupila test AmH v 2019 v CB u synlabu (opakovaná biochemka) zjištěno AMH 0,38 - měsíc na to jsem otěhotněla prirozene a máme dvouletého syna/ po porodu jsem měla zase jedno biochemko. Teď se od září snažíme o druhé, pod tíhou tehdejších výsledku jsme se v květnu obrátili na Car VFN u Apolinare v Praze. Opět mi nabrali AMH a to dle jejich výsledku bylo 1,95 - podotýkám ve stejných jednotkách. (ng/ml)
MUDr. Mi na to řekla, ze nejvíc stejně veri utz. Dle toho vaječníky odpovídají skutečně spíše výsledku 1,95. 2dominantni folikuly každý cyklus + třeba dalších 7 menších na kazde straně. Takže asi tolik k vypovídajícím výsledkům AMH
netuším kde je pravda. Zatím zkousime iui a v srpnu, kdyztak minimalku. Takže s dávkami neporadím. Jediné snad, zkusit vyšetřit AMH ještě v jiné laboratoři. Nicméně, ikdyby byl pravdivý ten první výsledek, tak i s tím se dá tehotnet a dočkat se kyzeneho výsledku. Jo a jinak mi taky nic jiného nenašli, ani tenkrát ani teď. FSH a vše ostatní v normě. Teď mi bude 33. Drzim palce ![]()
Každopádně co tu holky psali často, u nízkého AMH nejsou vysoké dávky hormony žádoucí.
@Emhacko Děkuji za reakci
Já si AMH nechala změřit pak i jako samoplatce v laboratoři v nemocnici a odpovídalo to výsledku z Pronatalu
I utz vaječníků prý tomu AMH odpovídá..
To jsem tu právě taky četla, tak jsem z toho zmatená, že mi dali takovou dávku ![]()
Ahojky může mezi vás vetřít? Stačila jsem vše pročíst a jsem akorát zmatená. My se s partnerem snažíme o mim od 7/2020 po 4m se zadařilo, Ale bylo s toho mimoděložní, odebrán pravý vejcovod.Od te doby nic ani biochemko.Muj gyndar mě odkázal na ovu testy, které jsem sice dělala i před tím, ale nikdy nic neukázaly. Takze ovu nevím kdy je.Na utz u něj se nic moc nedozvím, jen že levý nebo pravý pracuje tot vse. Letos v dubnu jsme zacali chodit do Car v Jihlavě kde je uuuplne jiný přístup než obvodní gyndar u kterého jsem neměla žádné testy nic. Z HP mi vyšel blbě fsh 18 a AMH 0,26 jinak vše ok i spermio, před sebou mam jen 3 pokusy IUI a pak IVF.Pry u mě Dr nebude zbytečně plýtvat časem a vajíčky. Je mi 36 partnerovi 32 doma mám puberťačku 13 let z předchozího vztahu. Upřímně mě to docela srazilo že mám sice zbyly vejcovod průchozí, ale ke spontanimu tehu to asi nevypadá.