Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Zuz94 ahoj, při tvé hodnotě AMH nevím nevím… Měla jsem i minimálky i nativy a nikdy z toho nebyl ani transfer
Asi 3× bylo sice vajíčko, ale nezralé a nebo nezvládlo oplození. Většinou byly prázdné folikuly… Za mě vyhozené peníze. Ale za pokus to stojí, každá jsme jiná a reagujeme na něco jiného. Nám po letech pomohla až dárkyně. ![]()
@quera píše:
@Mik.Martina dobrý den, pomohlo vám DHEA? To máte z USA? Případně kolik jste ho brala?Děkuji
Ano pomohlo. Vzrostlo mi Amh z 0,5 na 0,75 a otěhotněla jsem přirozeně, ivf me nezabralo. Cekala jsem akorát na druhé ivf a v tom pozitivní test.
Jinak jsem brala Dhea 100mg denně ubiniquiol co je forma Q10 nejvic vstřebatelné 400mg denně, 3000 iu vitamínů D, Inositol. A ještě další doplňky… Tohle vše jsem brala denně a zabralo to
Jinak o tom píši i na mém instagramu mum.moni, který jsem věnovala low amh takže kdyžtak napiš do zprávy a probereme to, hodně holek z okolí otěhotnětelo popravdě přirozeně
.
@quera píše:
@baluuu8 držím palce, ať pomůže.Také to zřejmě zkusím, jestli půjdu do IVF
@Petra Star pro mne by byl neúspěch určitě i špatný výsledek stimulace
Tak vysoké AMH u mne nehrozí, takže hádám, že spíš dostanu FSH s něčím. Otázka je, zda si říct o agonistu či antagonistu… spíš si myslím, že mi na výběr nedají a bude
Každopádně děkuji za vysvětlení
Ivf stoji všude obdobně důležité je jit tedy k odbornikovi co ma s nízkým amh zkušenost
Ja jsem pred otěhotněním chodila k Hulvertovi, Česká kapacita a také k Šulcovi. Mela jsem amh 0,5. Po dhra 0,75
Hulvert je z Prague Fertilitu Centre. Je to odborník. Kdybych mela nekde jit na ivr znovu tak u něj
Příspěvek upraven 27.02.22 v 20:06
@tereseka píše:
Ahoj holky!
Poradíte mi kde sehnat to Dhea?
Jak užívat a třeba případně další info o tom, kdo má zkušenosti.
Nebo pokud máte někoho známého v zahraničí, kdo Vám ji kupuje, měla bych také zájem, dobře zaplatím.
Děkuji 🙂
Napiš mi fo zpráv a domluvíme se, letím do usa v dubnu
@Clematisek píše:
Ivf stoji všude obdobně důležité je jit tedy k odbornikovi co ma s nízkým amh zkušenost
Ja jsem pred otěhotněním chodila k Hulvertovi, Česká kapacita a také k Šulcovi. Mela jsem amh 0,5. Po dhra 0,75
Hulvert je z Prague Fertilitu Centre. Je to odborník. Kdybych mela nekde jit na ivr znovu tak u nějPříspěvek upraven 27.02.22 v 20:06
Na IVF u zen s nizkym AMh je odbornik i dr. Stepan Machac, naposledy pokud vim pusobil v Olomouci, ale aktualne nevim.
@Clematisek díky moc za zprávu
Já měla při posledním odběru před více než rokem AMH 1,8 a před cca 2 lety AMH jen 1,27. DHEA mi v krvi několikrát vyšlo zvýšené oproti normálním hodnotám, ale nebrala jsem to (tehdy snad ani nešlo sehnat u nás). Přirozeně se to ani tak nepodařilo. Bohužel není to jen o hodnotě AMH, když by byl třeba problém s neprůchozími vejcovody nebo třeba protilátky nebo špatný spermiogram, AMH je tam úplně jedno
To zanedlouho snad i my zjistíme. Přesto děkuji za pozitivní zprávu a gratuluji
![]()
@Clematisek píše:
Hulvert je z Prague Fertilitu Centre. Je to odborník. Kdybych mela nekde jit na ivr znovu tak u nějPříspěvek upraven 27.02.22 v 20:06
IVF nestojí všude obodbně. Rozdíly jsou velké (v dopňkových službách). Pak i následné KETy. Zrovna v PFC jsou hodně drazí. I doplatky za léky jsou všude jiné. A že by byli odborníky na nízké amh nevím, byla jsem na konzultaci a chteli mi dát Bemfolu, což neobsahuje LH (jméno doktorky si nepamatuju). U nízkého AMH je většinou potřeba i přidat LH, je to na kvalitu vajíček. Navíc v PFC jsem zaznamenala, že staším dávají fakt vysoké dávky hormonů, čož sice vede k vysokému zisku vajíčkek, ale kvalita je bída.
@quera Zmíněné hodnoty ahm nejsou nízké, takže asi hledáš ve špatné diskuzi. Na DHEA bych se tím pádem spíš vyprdla. Zkusi Q10 a jiné dopňky. Nenech si dávat zbytečně vysoká dávky FSH (nad 300 už hodně blbost, i 300 je hodně).
@Petra Star no když mi tehdy vyšlo AMH 1,27, tak tam bylo rozmezí normálních hodnot od 1,2. Tedy skoro na hraně. Po roce bylo AMH těch 1,8. V jiné diskuzi mi řekli, že je to málo
Ale také si myslím, že nízké AMH spíš bude pod hodnotu 1. I když je možné, že teď budu mít nízké, přes rok jsem na testech nebyla. Nicméně stimulace mi vyšla špatně
Nevím, zda to byla prostě špatná odezva organismu nebo mám málo těch antrálních folikulů či jak se jim říká, ale chci se na to zeptat v CAR
Q10 jsem brala, to nic nedělalo, ale určitě to neublíží, stejně všelijaké vitamíny, doplňky, zkoušela jsem i bylinky…jedno po druhém, měsíc za měsícem a rok za rokem zklamání, asi to každá dlouhodobějším snažilka zná. Tak teď dostaneme v CAR odpověď, jestli jsem vše nezkoušela zbytečně-tedy pokud u nás najdou příčinu ![]()
@quera Nahrubo by počet folikulů by měli vidět i během stimulace, akorát některé rostou a některé ne, ale nezmizí. Já si nechala vždycky počítat i ty malé, aby měla představu. Dokonce jsem sledovala, který vaječník jich má víc, vysledovala si určitou pravidelnou fluktuaci. Je to těžké, každý reaguje trochu jinak.
Ona ti DHEA asi neublíží (pokud nemáš kontraindikaci). AMH není jediné číslo. Já třeba před dvěma lety s AMH 0,6-0,7 měla 9 vajíček, což je nad očekávání, ale byly vyhnané vyšší dávkou hormonů a niz z toho nebylo (3 blastocysty, ani biochemko). Q10 může zvýšit kvalitu vajíček, ale úspěch to samozřejmě zajistit neumí. Statistika je blbá v tom, že jednotlivec může mít smůlu.
@Petra Star nechala jsem si to počítat, byly ultrazvuky, i to bylo vidět na té velké obrazovce. Ale bohužel počítali vše, takže když mi řekli, že 14 folikulů a z jejich odhadu to bude kolem 10 vajíček, tak jsem jásala. Bohužel to tak nebylo, jen 5. Ale neměla jsem nejvyšší dávky, no. S kvalitou nevím bohužel. Ale možné to je. Věřím, že čím jsme starší, tím horší kvalita vajíček bude, ať už budeme mít jedno nebo třeba deset
Přesně jak píšeš, statistika je jedna věc a pro jednotlivce nemá význam…může být ta výjimka, která vůbec do statistiky nezapadá ![]()
@quera Ale jo, do statistiku zapadá každý. Ikdyž bude nějaká šance 95% a ty budeš v těch 5%, tak zapadáš do statistiky, jen prostě na té smolné straně.
Těch 14 folikulů je dobrých, to je tak, co se dá čekat, možná i trochu víc. To, že nereagujou všechny na stimulku je prostě smůla. Měla jsem to podobně. Někdy pomůže udělat punkci s trochu větším dominantním folikulem (třeba 22 mm). V mém původním centru, mi dělal doktor první OPU při 23 mm, druhé taky. Pak jsem se tam vrátila po porodu, doktor pryč a nová doktorka se bála 19 mm, druhá to taky stopla okolo 20mm. No, byly z toho dva cylky se dvěma nezralými vajíčky. Tak jsem šla jinam a vynutila si zas těch 22 mm. Zralých bylo více. Ale počet není zásadní. Nakonec jsem otěhotněla z minimálky ( od 2DC 75 IU FSH+LH a agonistou), kde asi může být lepší kvalita vajíček. A nebo jsem prostě měla štěstí a konečne přišlo to zdravé vajíčko. U jednotlivce nelze říct, že měna léčby je příčinou úspěchu. Pořád je tu ta statistika, že každé x-té vajíčko je zdravé a to jednou přijde, tak přišle v té minimálce (nebyla první).
@Petra Star aha, takhle to myslíš, tak to jo…pak jsem jakoby ta menšina z té statistiky třeba ![]()
Možná ano, možná OPU udělali brzy, myslím 10.den stimulace…nejsem si už jistá, kolik měly folikuly mm, ale pokud to dělali standardním způsobem přitěch 20 mm, mohly ještě některé dozrát… vůbec mě nenapadlo se na tohlezeptat
Děkuji za tip.
Ubiquinol jsi tedy brala až třeba při té minimálce? Věřím, že tohle nebude jedině věc, která má vliv na kvalitu vajíček…Ale já to brala jen jako součást vitamínů, tak nevím, zda to mělo/nemělo vliv, také nemám možnost porovnávat, zažila jsem jen 1× stimulaci a OPU ![]()
@quera @Petra Star
Holky, uprimne - byla jsem v diskuzi na toto tema aktivni cca pred 5ti lety a AMh 0,5 sice neni zadna hitparada, ale co by tehda vetsina holek za tu hodnotu dala…
Jinak urcite to neni jen o tomto jedinem ukazateli, velmi zalezi hlavne na veku. Navic je to stale relativne nova vec, ktere jeste doktori tak uplne nerozumí. Protoze zatim nikdo nevysvetlil, jak je mozne, ze i zeny s AMh 0,0neco maji normalne MS a dokonce samy ovuluji… Nerikam, ze vsechny a pravidelne-o kvalite vajicek ani nemluve, ale rozhodne to nejsou jen vyjimky. Tim ale samozrejme nechci nikomu davat falesne nadeje. Otehotnet s nizkym AMh neni jednoduche, a to zejmena pokud se k tomu pridruzi jeste jiny problem/problemy.
@Magda26 ano, hodně často to vidím…že se to podařilo přirozeně s AMH strašně nízkým.
A mně a mnoha dalším se nedaří a nedařilo ani s AMH přes 1. ![]()
Jinak mi přijde, že pravidelná MS vůbec neznamená ovulaci, mnoho žen má přece MS a třeba i učebnicově a přesto ovulace není
Tedy může se vše tvářit dobře, ale ve skutečnosti teda už třeba vajíčka nejsou nebo jen jednou za čas třeba. Mnoho žen proto ani nenapadne, že je něco špatně, jelikož pravidelně menstruují ![]()
@quera Jj, ale tak ono pokud se nekomu nedari delsi dobu, tak prvni, co se zjistuje, je prave to, jestli probiha ovulace… Mluvim tady ze zkusenosti tehdejsi party holek, kde se to snazeni pocitalo bezne opravdu na roky, takze tam to samozrejme kazda vedela naprosto jiste, zda ovuluje nebo ne. Ale prislo mi prave zajimavy, ze i pres ty hodnoty, ktere byly rozhodne pod 0,5 - u vetsiny kolem 0,1 a mene, tak tam nebyl nikdo s poruchou MS a naprosta vetsina holek i normalne ovulovala. A to tam vesmes nebyly zadne dorostenky, ale holky od 38 let vys… Koneckoncu i ja (posledni AMh 0,42 v roce 2016 - od te doby nemereno, ale nepredpokladam, ze by zrovna vyrostlo
i tech 0,42 bylo popravde jen trochu povyskocenych po jedne minimalce se obavam) mam stale normalni pravidelny ovulacni cyklus a velmi casta biochemka. To sice neni ideal samozrejme a castecne to jiste odrazi spatnou kvalitu vajicek (mam ale i jine problemy, ktere to mohou zpusobovat-biochemko jsem bohuzel mela i po ET jednickoveho embrya…), ale je to kazdopadne dukazem, ze opravdu mam stale i plnohodnotnou ovulaci. Takze nekdy si rikam - k cemu mi ta hodnota AMh vlastne je ![]()
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď