Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@quera bohuzel skrz endometriozu jsem DHEA brat nemohla. Takze nepomohu ![]()
@quera Vim, ze dotaz nebyl na me, ale odpovim take (brala jsem mimochodem uplne stejne DHEA, jako nabizela Martina). Ono ptat se konkretniho cloveka, jestli mu neco pomohlo, nema smysl. Sice je povzbudive slyset pozitivni zpravy, ale u jednotlivce nikdy neodfiltrujes nahodu. Kdyz je v mem stavu kazde desate vajicko zdrave, tak nepoznam, jestli diky DHEA bylo zdrave treba kazde sedme (nebo mam vyssi zisk). Proste jsem po nekolika IVF zacala brat DHEA a zrovna ten cyklus to vyslo (ale taky jsem mela jiny typ stimulky - presla jsem z antagonisty na agonistu, vic LH, a pridala i dalsi doplnky). Myslim, ze je dobre ji brat, pokud nemas kontraindikaci (tou je zminena endometrioza, protoze DHEA zvysuje i hladinu estrogenu).
Podle velkych srovnavacich studii to vypada, ze DHEA muze pomoci (ale jsou i takove, ktere ucinek nepotvrzujou). Stejne jako Q10, vit D, „listovka“ a dalsi.
U starsich ma vliv i spravny pomer FSH:LH, nesmi se prepalit davka, atd. kratky agonista muze nekomu sednout vic nez antagonista (ktery trochu zhorsuje kvalitu vajicek)
@Mik.Martina děkuji, tak to chápu. Tak snad to vyšlo jinak
Máte ji ještě k prodeji? Nebo už jste ji udala?
@Petra Star díky, to je pravda, lepší je víc zkušeností ![]()
Také jsem právě četla některé ty studie, zejména tato nebo ještě tahle třeba… To zní právě dobře, co se tam píše. Nicméně zas váhám, zda si tím nenaruším hormony nějak, ale dle těch studií ženy otěhotněly i přirozeně po DHEA. Tak to možná za tu zkoušku stojí. Vám tedy mohlo zrovna tohle pomoci
Jasně, že to s jistotou nikdo nikdy přesně nedokáže říct, že zrovna tohle pomohlo…ale já bych tomu celkem věřila
Děkuji za reakci a zkušenosti
A samo moc gratuluji, že to klaplo ![]()
Agonista vs. antagonista - to jsem zatím pořádně neprostudovala, v tom se budu muset zorientovat…jsou tu ty 2 přístupy, to vím, ale článků ještě moc načteno nemám ![]()
@quera no, ja jsem s kazdym neuspenym cyklem hledala dalsi moznosti. A cetla hlavne clanky podobne tem, cos poslala. Na emiminu jsem ale dostala par dobrych tipu, co hledat.
Urcite u nizkeho amh neni dobre stimulovat ciste FSH. LH je na kvalitu vajicek dulezite. Antagonista zabranuje ovulaci, blokaci tvorby LH, ale trochu zhorsuje podle nekterych kvalitu vajicek. Agonista samozrejme taky blokuje predcasnou ovulaci, ale jinym zpusobem: na zacatku stimulky ho zacne vycerpavat (a zvysuje i produkci vlastniho FSH, takze pomaha i rustu foliku, proto agonista), po par dnech uz je „vycerpano“ takze nemuze dojit k LH piku. Ale asi si to najdes popsane nekde lip ![]()
@quera Ahoj, prosím tě, nemohla bys mi do zprávy poslat odkazy na ty studie? Nic se mi nezobrazuje, když otevřu odkaz tady v diskuzi… ![]()
@baluuu8 ahoj, pošlu…je to z pubmedu, to nechápu, proč to nejde rozkliknout
nebo zadat do Google vyhledávače hesla jako „DHEA supplementation low AMH“ apod… a vyjedou vědecké články, případně to tam jde i nastavit, aby to vyhledalo jen vědecké články…je to teda v angličtině
Snad to půjde poslat ve zprávě ![]()
@Mik.Martina aha
nevadí, zkusím kdyžtak tu od Swansona.
@Petra Star už jsem to trošku začala studovat, také o tom přídavku nějakého množství LH píšou, že je lepší na zrání vajíček…čistý FSH nedoporučují…takže pak buďto s agonistou nebo antagonistou a v tom může být podstatný rozdíl, jak na to kdo reaguje koukám
V tom případě se jasně nabízí zkusit po neúspěšné stimulaci zřejmě dát to druhé, než co bylo vyzkoušeno
Že je to nenapadlo už dřív, aby ušetřili další neúspěšně stimulace a další zklamání ![]()
@quera Ve zprávě to šlo.. Moc děkuju.
Taky si objednávám tu od Swansona, mělo by mi to dorazit 10.2.
@quera Ono fakt zalezi, jak se vyhodnoti neuspech. Je neuspech IVF to, ze se nedoslo k otehotneni, nebo ze selhala cela stimulace? Neda se rict, ze opakovanim stejneho postupu nedojdes jednou k uspechu. Proste musi byt stesti na kvalitni vajicko. Nekdy tomu jde pomoct nejakou zmenou, ale nekdy ne. I ta zmena muze byt k horsimu.
K agonistovi - nesla bych do dlouheho protokolu.
To, jestli cisty FSH nebo LH hodne zalezi na hormonalnim profilu zeny. Obecne ciste FSH je vhodne pro mladsi rocniky s vyssim amh.
@baluuu8 držím palce, ať pomůže.
Také to zřejmě zkusím, jestli půjdu do IVF
@Petra Star pro mne by byl neúspěch určitě i špatný výsledek stimulace
Tak vysoké AMH u mne nehrozí, takže hádám, že spíš dostanu FSH s něčím. Otázka je, zda si říct o agonistu či antagonistu… spíš si myslím, že mi na výběr nedají a bude
Každopádně děkuji za vysvětlení ![]()
Ahoj holky!
Poradíte mi kde sehnat to Dhea?
Jak užívat a třeba případně další info o tom, kdo má zkušenosti.
Nebo pokud máte někoho známého v zahraničí, kdo Vám ji kupuje, měla bych také zájem, dobře zaplatím.
Děkuji 🙂
@tereseka píše:
Ahoj holky!
Poradíte mi kde sehnat to Dhea?
Jak užívat a třeba případně další info o tom, kdo má zkušenosti.
Nebo pokud máte někoho známého v zahraničí, kdo Vám ji kupuje, měla bych také zájem, dobře zaplatím.
Děkuji 🙂
Normalne si to objednej, v diskuzi tady je odkazu nekolik. Neni to problem.
Ohledne uzivani, doporucuje se az 75 mg/ den, ale mne vic nez 25 mg nedelalo dobre.
@Petra Star děkuju, tak já to zkusím někde objednat, nechápu, že u nás to je problem a někde se to dá běžné koupit.
Děkuji ![]()
Ahoj holky, tento měsíc jsem otěhotněla přirozeně. Akorát se jednalo o biochemické těhotenství. Máme v plánu v březnu začít s minimální stimulací IVF, ale ještě byl ve hře Nativní Cyklus IVF. Chtěla bych zkusit na stimulovat co nejvíce svých oocytu. Ale dle mých hodnot nevím zda nějaké budou a hlavně jaké kvality.
FSH mám 28,7 a AMH 0,02.
Budu ráda za každou zkušenost.
Děkuji moc,